Hur gör man mattschampo själv?

Det finns många faktorer som kan uppmuntra dig att designa ditt eget mattschampo. Denna lösning är kostnadsmässigt fördelaktig. Vi är säker på att använda en ekologisk produkt eftersom den känner till sina ingredienser. Orsaken kan också vara effektivitet. Ett hemgjort schampo kan faktiskt vara mer effektivt än det som erbjuds i handeln. Här är några som har visat sig fungera.

Schamponera din matta väl

Schamponera din matta: en nödvändighet

De matta rengörs och dammas redan dagligen med dammsugaren och andra hushållsapparater. Dock tvätta med schampo en gång om året är nödvändigt för att sanera den helt. Samt en ångrengöring två gånger om året rekommenderas. Med tiden ansamlas damm och bakterier. Där växer även dammkvalster som kan orsaka allergier och andra sjukdomar.

För förverkligandet av denna stora städning anförtror många hushåll uppgiften till proffs. Ändå är det fullt möjligt rengör din egen matta. Beroende på beläggningens kvalitet och material är det möjligt att välja mellan kemtvätt och rengöring med flytande lösningar. Det rekommenderas i alla fall inte att blötlägga din matta med vatten, eftersom den torkar svårt.

En rengöring gjord med hushållsprodukter

Du behöver inte ha några problem med att hitta ingredienserna till ditt mattschampo. Det går att lösa med rengöringsprodukter som redan finns i huset. Detta första recept består av diskmedel och vatten.

 • Häll 2 ml av Diskmedel i 150 ml varmt vatten;
 • Beroende på materialen hemma, gnugga mattan med en trasa eller a svamp. Om ett rengöringsmedel finns tillgängligt, häll i lösningen och rengör.

När mattan är torr, dammsug för att ta bort rester.

En mattvättare för gröna människor

Gröna människor som inte vill använda kemikalier har möjlighet att klara sig utan dem. I detta recept är ingredienserna som används naturliga. Men de är lika effektiva som kommersiella mattschampon.

Förberedelsestadierna är som följer:

 1. Ta en behållare och häll i natriumbikarbonat (200 g),lavendel eterisk olja (2 ml),kanel eterisk olja (1 ml), ochcitron eterisk olja (1 ml);
 2. Blanda ingredienserna väl;
 3. Vänta 24 timmar så att komponenterna är perfekt blandade;
 4. Sprid preparatet på mattan och låt stå i en kvart;
 5. Slutför denna kemtvätt med dammsugaren.

Detta preparat är lämpligt för rengöring av mattor samt matta. Det rekommenderas särskilt om dessa beläggningar inte tål rengöring med vatten.

Ett majsmjöl baserat mattrengöringsmedel

Denna kemtvätt rekommenderas av kallt väder eller in dåligt ventilerade hus. De nödvändiga ingredienserna är bikarbonat (200 mg), majsmjöl (200 ml) och lagerblad torkade sedan krossade. Här är receptet:

 1. Blanda alla ingredienser.
 2. För att få en väldoftande rengöring, lägg till några blommor från ett potpurri. Krossa dem också.
 3. Häll blandningen i en täckt behållare, stäng och skaka så att alla komponenter blandas.
 4. Strö preparatet på beläggningen. Använd en kvast, strö ut och se till att komponenterna tränger in i nätet.
 5. Lämna på för 12 timmartill exempel en hel natt.
 6. Dammsug efter denna tid.

Ett rengöringsmedelsbaserat pulverrengöringsmedel

Om av tvättmedel aldrig använd finns i huset, det är dags att ta ut det. Detta rengöringsmedel kan också ge fantastiska resultat på mattor och mattor. Här är stegen att följa för att dra nytta av dess egenskaper.

 1. Häll 75 g tvättpulver, 5 ml ammoniak och 1 liter varmt vatten i en behållare.
 2. Blanda och vänd tills a mousse visas.
 3. Lura in trasan i preparatet och gnugga mattan. Det rekommenderas att röra om före varje applicering för att alltid ha ett skum.
 4. Efter att produkten har applicerats på hela ytan, vänta tills mattan torkat.
 5. Vakuum.

Vilket hemgjort schampo för mattfläckar

Det är inte ovanligt att se fläckar på mattan, speciellt när det bor barn i huset. Sås, olja, fruktjuice, läsk och många andra produkter kan skapa dessa otäcka märken. För att bli av med det, här är stegen:

 1. Börja med att hälla vinägerbikarbonat rör om lösningen tills den blir en tjock pasta;
 2. Tillsätt sedan varmt vatten och blanda så att degen blir en vit vätska;
 3. Ta en tandborste och doppa det i preparatet;
 4. Rengör fläcken med borsten;
 5. Ansök igenkolsyrat vatten på den del som ska rengöras och låt stå i 5 minuter.
 6. Använd en svamp för att avsluta.

När en fläck har lagt sig på mattan är det lämpligt att bli av med det så snart som möjligt. I själva verket, ju mer det blir insjuknat och torkar, desto svårare blir det att bli av med det.

Vad det finns att veta

Alla har sina egna recept för att göra sin egen hemmagjorda mattrengöring. Oavsett om de finns i tidningar eller går i arv från mor till dotter, borde de alltid vara det testat innan den appliceras på beläggningen. Testet rekommenderas speciellt när mattan är ganska ömtålig eller när produkten används för första gången. För att göra detta, applicera först schampot på ett litet område av beläggningen. Om resultatet blir tillfredsställande, det vill säga om tyget inte bleknar eller blir strävt, kan produkten appliceras över hela ytan.

Ammoniak och blekmedel är effektiva produkter för många hushållsunderhållsjobb. Det är viktigt att veta att det är strängt förbjudet att blanda dessa två lösningar. Denna förening kommer faktiskt att skapa klor, en farlig och dödlig giftig gas. I alla fall rekommenderas det inte att placera någon kemisk produkt inom räckhåll för barn.