Vad ska man inte stoppa i diskmaskinen?

Det rekommenderas att sortera föremålen som ska diskas innan du lägger dem i diskmaskinen för att inte skada dem.

Vad man inte ska stoppa i en diskmaskin

För smutsig disk

a diskmaskin kan diska smutsig disk, men det är tillrådligt att ta bort smuts genom att torka av eller diska disk i varmt vatten innan du sätter in dem i apparaten. Mat- och fettrester som samlas i apparatfiltret kan täppa till det och avge obehagliga lukter. Därför är det viktigt att rengör filtret efter varje tvättcykel. Detta underhållsarbete är viktigt för att få ut mat och fettrester för att optimera diskmaskinens funktion.

Träredskap

Att lägga träredskap i en diskmaskin kan skeva, missfärgas och slitas ut i förtid. Skedar, spatlar, knivar, mortlar, skärbrädor, salladsskålar, skålar och kavel är porösa på grund av sin trästruktur. Detta material absorberar lätt lukter, smutsigt vatten och bakterier. Under tvättningen blötläggs de, tvättas i för varmt vatten och utsätts för den permanenta fuktighet som råder i maskinen. Därför bör de tvättas för hand med varmt vatten, diskmedel och en ren svamp.

Kristallelement

Det rekommenderas inte att lägga kristallbitar i diskmaskinen. De är mycket ömtåliga och tål eventuellt inte den felaktiga behandlingen av apparaten under tvättcykeln. Dessutom försämrar användningen av varmt vatten för tvättning av glasets struktur. Tvättmedlen som används är också aggressiva och kan lämna märken på ytan av dessa föremål. Det kan därför hända att glas tappar sin naturliga glans eller går sönder i diskmaskinen. Som en försiktighetsåtgärd tvättas glas och karaffer normalt för hand i varmt vatten och lufttorkas sedan.

Mjuka plastmaterial

Plastföremål tål i allmänhet diskmaskin. Däremot är flexibel plast ett undantag. Lådor och redskap gjorda av detta material är inte tillåtna i diskmaskinen. Deras tvätt i maskinen är faktiskt riskabel. Uppenbarligen tål de inte vattnets höga temperatur under tvätt och kan så småningom skeva, smälta eller i värsta fall fastna på apparatens insida. Det rekommenderas därför att tvätta dem för hand.

Gjutjärnsföremål

Att diska kastruller, kastruller, kassler och grytor i diskmaskinen är ett allvarligt fel. Denna typ av material har non-stick egenskaper som kan minska efter vanlig tvätt vid hög temperatur. Alltför aggressiva tvättmedel och fuktighet under tvätttiden främjar utvecklingen av rost, vilket förändrar det estetiska utseendet på dessa redskap. Därför rekommenderas handtvätt med kallt vatten och armbågsfett.

Non-stick redskap och disk

Kokkärl med non-stick beläggning är praktiskt för att laga mat utan att tillsätta fett. Tyvärr måste kastruller och stekpannor som har denna typ av beläggning handdiskas. Att tvätta dessa föremål i maskinen förändrar deras non-stick egenskaper och påverkar deras hållbarhet.

Professionella köksknivar

Även en kniv av högsta kvalitet förblir ömtålig inför den chockbehandling som diskmaskinen utsätter sig för. För att bevara livslängden på kockknivar är det tillrådligt att inte tvätta dem i maskin. Slipande rengöringsmedel smutsar ner deras stålblad. Dessutom försämrar den fukt och värme som frigörs under tvättcykler stålets skärpa och utseende. Dessutom tillåter inte trähandtaget på dessa knivar denna typ av tvätt, desto större anledning att inte sätta in dem i den här enheten. Därför rekommenderas det starkt att tvätta dem för hand, var noga med att inte skära dig med deras vassa blad.

Gyllene eller silverfat

Efter maskintvätt blir de vackra guld- eller silvermönstren på disken matta eller försvinner. Rengöringsprodukterna som används för att tvätta dem försämrar det gyllene eller silverfärgade utseendet på kanterna på disken. Termisk chock från högtemperaturtvätt och långvarig luftfuktighet ger samma effekter. Därför är det bättre att tvätta dem själv utan att gå i diskmaskinen för att behålla sin estetik så länge som möjligt.

Flasknipplar

Flasknipplar är vanligtvis gjorda av mjuk plast eller gummi. Den höga temperaturen och diskmedlen i diskmaskinen förstör dem dock. Denna dåliga behandling skadar och deformerar napparnas struktur. Dessutom är det lämpligt att alltid vara försiktig med de redskap som används för att mata en baby. Att handtvätta dem med antibakteriell diskmedel är ett klokt val.

Plastförpackningar

För ekonomins och ekologins skull kan plastförpackningar återanvändas för att lagra mat. Det är dock klokt att inte stoppa dem i diskmaskinen efter första användningen. På grund av deras bräcklighet kommer de att ändras och kommer inte längre att fungera efter att ha passerat genom maskinen. För att undvika denna besvikelse är det lämpligt att ta mod till sig med båda händerna och tvätta dem med den traditionella metoden.

Vad du ska komma ihåg om att använda diskmaskinen

Bekvämt, diskmaskinen räddar denna tråkiga uppgift. Det är dock viktigt att veta att föremål som tvättas i maskinen utsätts för stötar under tvättcykeln. Dessutom används slipande rengöringsprodukter i denna enhet. Dessutom tvättas vid hög temperatur. Det är dock möjligt att dess funktion inte är kompatibel med materialet för tillverkning av vissa föremål. För att inte skada dem rekommenderas det starkt att inte lägga dem i maskinen.