Hur rengör man huset med ammoniak?

Även kallad ammoniumhydroxid, ammoniak hänvisar till en vattenlösning som innehåller ammoniakgas. Denna produkt är lämplig för en mängd olika användningsområden, inklusive rengöring. Ammoniak är faktiskt en effektiv lösning för att ta bort fläckar och smuts. Fönster, krukor, mattor eller till och med parkettgolv, olika delar av huset återfår lätt sin glans tack vare denna produkt.

Rengör huset med ammoniak

Vad är skillnaden mellan ammoniak och ammoniak?

Innan du använder ammoniak hemma är det värt att veta skillnaden mellan ammoniak och ammoniak. Ammoniak är en kemisk förening. Det är en färglös men irriterande gas med en stickande lukt.

Vilka är effekterna av ammoniak?

Ammoniak är extremt frätande och kan orsaka brännskador och irritation. Omvandlas till vätska, används det för att göra kvävegödselmedel och används även vid tillverkning av plast och andra kemikalier.

Formlerna för ammoniak och ammoniak

Den råa formeln för ammoniak är NH4OH. Den för ammoniak är NH3.

Definition och användning av ammoniak eller ammoniumhydroxid

Även kallad ammoniumhydroxid, ammoniak är en vattenlösning som erhålls genom att lösa ammoniakgas i vatten. Detta avfettnings- och avkalkningsmedel är lämpligt för olika användningsområden, inklusive rengöring. Ammoniak är faktiskt en effektiv lösning för att ta bort fläckar och smuts.

Vad används ammoniak till hemma?

ammoniak

Fönster, krukor, mattor eller till och med parkettgolv, olika delar av huset får lätt tillbaka sin glans tack vare denna produkt.

Vilka är effekterna av ammoniak?

Exponering för ammoniak kan orsaka andningssvårigheter, brännskador i ögonen eller obehag.

Därför bör man vara försiktig med att hantera denna produkt med försiktighet.

Använd säker ammoniak

Innan du använder ammoniak är det viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder:
 • Det är rekommenderat bära hushållshandskar att skydda sina händer;
 • Skydd av näsa och ögon rekommenderas också;
 • Dessutom bör användningen av denna produkt ske i en ventilerat rum ;
 • För att använda det bör det i allmänhet spädas ut i en stor mängd vatten.

Övriga rekommendationer måste följas.

 • Till exempel bör rökning undvikas i rummet där ammoniak används;
 • Dessutom denna produkt bör förvaras utom räckhåll för barn;
 • Om elementet som ska rengöras består av ömtåliga material är det först nödvändigt att testa effekten av ammoniak på en osynlig del.

Observera att ammoniak ska aldrig blandas med blekmedel eftersom det orsakar en särskilt giftig kemisk reaktion. I allmänhet är det mer än lämpligt att blanda blekmedel med något annat än vatten. Kombinationen av blekmedel och hushållsprit är till exempel extremt giftig.

Ammoniak, vad används?

Avfetta, rengöra eller till och med återställa glans till bestick, användningen av ammoniak är flera.

Rengör en fläck med ammoniak

En utmärkt fläckborttagare, ammoniak kan övervinna en mängd olika fläckar. Denna produkt finns i många rengöringsprodukter och kan användas för att rengöra olika ytor som tygmöbler, kläder eller till och med madrasser. För att rengöra en fläck med denna lösning måste du:

 1. Kombinera en kopp ammoniak och några droppar diskmedel i en stor volym ljummet vatten;
 2. Blötlägg en vit trasa med denna blandning och badda fläckarna;
 3. Skölj med en fuktig trasa.

För de mest envisa fläckarna (fett, mögel, blod, sås, vin, etc.), ammoniak måste användas rent med en fuktig vit trasa. För att undvika att skada ytan som ska rengöras måste du undvika att låta den verka för länge och skölja snabbt. Observera att förutom att rengöra fläckar hjälper ammoniak också till att eliminera dålig lukt, särskilt mögel och fukt.

 1. Kombinera en kopp ammoniak och några droppar diskmedel i en stor volym ljummet vatten;
 2. Blötlägg en vit trasa med denna blandning och badda fläckarna;
 3. Skölj med en fuktig trasa.

För de mest envisa fläckarna (fett, mögel, blod, sås, vin, etc.), ammoniak måste användas rent med en fuktig vit trasa. För att undvika att skada ytan som ska rengöras måste du undvika att låta den verka för länge och skölja snabbt. Observera att förutom att rengöra fläckar hjälper ammoniak också till att eliminera dålig lukt, särskilt mögel och fukt.

Rengöring av speglar och fönster

För rena, blanka fönster och speglar, rengör dem med en svamp eller trasa fuktad med en vatten-ammoniaklösning. Proportionerna att ta är ett glas ammoniak utspätt i en liter vatten. Denna blandning möjliggör effektiv rengöring av fingeravtryck och annan smuts. Dessutom är ammoniakvatten ett bra sätt att att skina fönstren.

Matt- och mattrengöring

För enkel rengöring av mattor och mattor rekommenderas användning av ammoniak. För det behöver du:

 1. Förbered en lösning baserad på vatten och några droppar ammoniak;
 2. Häll denna blandning i en spruta;
 3. Spraya denna blandning på fläckarna och gnugga;
 4. Dutta de rengjorda ytorna med en ren trasa.
 1. Förbered en lösning baserad på vatten och några droppar ammoniak;
 2. Häll denna blandning i en spruta;
 3. Spraya denna blandning på fläckarna och gnugga;
 4. Dutta de rengjorda ytorna med en ren trasa.

Rengöring av ugnen

Det är vanligt att man hittar matrester och fettavlagringar i ugnen. Om den här enheten är särskilt smutsig är ammoniak effektiv för att rengöra den. För att göra detta, placera en skål med ammoniak inuti ugnen. För optimal effektivitet bör denna behållare lämnas där i minst 5 timmar. De ångor som avges av denna produkt hjälper till att lossa avlagringar. Efter denna tid bör apparatens insida rengöras genom att gnugga med en tvålaktig kökssvamp. Efter sköljning och torkning ska ugnsluckan stå öppen över natten för optimal ventilation innan vidare användning.

Rengöring av övriga delar av köket

Förutom ugnen kan andra delar av köket rengöras med ammoniak, inklusive gasspisbrännarna. För att göra detta måste de impregneras med ammoniak och sedan lämnas utanför över natten. Dagen efter ska de sköljas med ljummet vatten. Ammoniak möjliggör också effektiv rengöring av aluminiumgrytor. Det kan du göra genom att hälla några droppar i diskvattnet innan du sköljer dem. Denna produkt är även lämplig för att rengöra spår av fett på bänkskivan eller på keramikhällar.

Tvättstädning

Ammoniak används också för rengöring av tvätt, speciellt vit. För rengöra och återuppliva utstrålningen av tvätt, bör den blötläggas i vatten med tillsats avsyresatt vatten och lite ammoniak. Efter några timmar, skölj och torka tvätten.

Rengör besticken

ammoniaksilver

Med tiden kan silverföremål förlora sin lyster och visa fula fläckar. För att rengöra den måste du:

 1. Späd några droppar ammoniak i varmt vatten;
 2. Blötlägg en svamp i denna lösning och gnugga försiktigt de smutsiga delarna;
 3. Skölj noggrant med rent vatten;
 4. Torka omedelbart med en mjuk trasa.

Kakelrengöring

Ammoniak används också för underhåll och rengöring av keramiska plattor i badrum eller kök. Rengör dem bara med tvålvatten med lite ammoniak tillsatt. Detta knep hjälper också till att hålla fogarna på plattorna helt rena. Observera att denna operation inte behöver upprepas regelbundet eftersom den kommer att hålla plattorna rena och glänsande ett tag.

Rengöring av trägolv och möbler med ammoniak

Används för remsa trä, ammoniak fungerar även som rengöringsmedel för golv och trämöbler. För detta måste denna produkt spädas i vatten. Denna blandning används sedan för att skrubba de ytor som ska rengöras.

Rengöring av tygskor

Att rengöra vissa skomaterial kan vara svårt. Detta är särskilt fallet med tygskor som inte kan tvättas i maskin. För rena skor rekommenderas rengöring med en blandning av vatten, tvål och ammoniak. Det här tipset fungerar lika bra med mockaskor som det gör med sneakers och textila atletiska skor.

Rengöring av läderväskor

p> För att enkelt rengöra en läderväska utan att riskera att skada den är följande metod ett utmärkt alternativ.
 1. Använd en svamp och gnugga försiktigt påsen med tvålvatten med lite ammoniak tillsatt;
 2. När den är torr ska påsen gnuggas med en mjuk trasa indränkt i citronsaft;
 3. För att bevara lädret bör du sedan applicera ett neutralt skokräm.

Var kan man köpa ammoniak för rengöring?

Ammoniak finns i de flesta varuhus, apotek eller byggvaruhus. Precis som hushållssprit, bakpulver, oxalsyra eller till och med Meudon white, finns det vanligtvis i avsnittet rengöringsprodukter.