Att göra vegetabiliskt färgämne för kläder

Ett plötsligt sug efter att färga dina kläder eller klädsel? Du behöver inte köpa tinktur, bara gör den med ingredienser som är lätta att hitta. Frukt, grönsaker, kryddor och andra växter i huset är mer än tillräckligt för att tillaga miljövänliga produkter. Hur man fortsätter ?

Gör dig själv ett vegetabiliskt färgämne för kläder

Vilken färg ska man få beroende på växtmaterial?

Det är inte lätt att definiera den slutliga färgen på tyget efter att ha gått igenom ett vegetabiliskt färgämne. Men logiken går omedelbart före detta resonemang. Den önskade färgen bör inte vara långt från växternas primära nyans, förutom i några få speciella fall. Här är en kort lista över tillgängliga nyanser:

 • Det röda : denna färg erhålls normalt med hibiskus blommor eller några rödlöksskal. Dessa ingredienser är de mest använda för beredning av hemgjord textilfärgning. Men röda druvor kan också få en scharlakansröd nyans om det finns tillräckligt med frukt för att färga tyget ordentligt. Fruktens mognad påverkar också den slutliga återgivningen av tinkturen. Det finns naturligtvis andra frukter och grönsaker som kan få en röd nyans, men dessa har redan visat sig fungera med många människor. Observera att en lätt marinad av preparatet baserat på dessa växter ger färgen rosa.
 • Blå: denna färg är inte lätt att få eftersom endast den blåbär är naturligt blå. Däremot en förberedelse utifrån rödkål, av vägg, av Körsbär eller från blåbär ger en blåaktig nyans till kläderna. De jordgubbar och den hallon ger också samma resultat, men uppehållstiden är längre än för andra frukter.
 • Gul: denna färg är lättare att få. de gurkmeja, den saffran och den björklöv är de växter som gör det möjligt att få en gul, eller till och med orange, nyans. Allt beror på hur länge kläderna sitter i förberedelse. Men den morotstoppar och den citrus- ger också färgen på solen.

Andra nyanser kan erhållas genom att blanda vissa växter, men resultatet är inte garanterat. en " Knyt och färg Är också möjligt, men går vidare gradvis. Det är lämpligt att behandla ena halvan av plagget efter den andra eller endast en del.

Förberedelse av textilfärgning

När urvalet av frukter, grönsaker eller växter har gjorts är det nödvändigt att skär dessa växter i små bitar. Målet är att ta fram saften för att extrahera färgen. När det gäller kvantiteten beror allt på plagget som ska färgas och intensiteten på den önskade nyansen. För en mörkare färg är det därför att föredra att ha en tillräcklig mängd mogna växter tillgänglig.

När det gäller förberedelser är det viktigt med en stor gryta eller kastrull. Dock, aluminium rekommenderas inte för att förbereda färgen på grund av effekterna av denna metall. Man bör också komma ihåg att kastrullen eller grytan inte längre kunde användas för matlagning. Det kommer endast att vara reserverat för textilfärger.

För att förbereda tinkturen är det nödvändigt:

 • Fyll ¾ av pannan med hackade grönsaker;
 • Häll i en stor mängd vatten;
 • Låt preparatet koka i minst 1 timme, eller mer för en mörk färg;
 • Låt blandningen svalna innan du siktar genom ett durkslag.

Målet är att inte lämna kvar några granulat i juicen för att undvika fläckar på plagget och för att få en enhetlig färg.

Förberedelse av tyget som ska färgas

Alla tyger är inte nödvändigtvis lämpliga för färgning. Det är särskilt naturmaterial som bomull, lin eller ull som lämpar sig för grönsaksfärgning. För att ett plagg ska färgas är det dessutom nödvändigt framför allt Blötlägg den i en färgfixer. Observera att denna process görs parallellt med beredningen av färgämnet för att spara tid. Här är stegen att följa:

 • Lägg plagget i en kastrull fylld med vatten och salt (eller vit vinäger);
 • Koka saltat vatten i en timme;
 • Låt svalna ;
 • Skölj plagget med rent vatten.

Denna process är nödvändig för att fixera färgen på tyget. Faktum är att salt och vit vinäger är naturliga fixeringsmedel. Andra människor använder också alun för denna process. Dessutom finns det ett annat alternativ att förbereda tyget genom att blötlägga plagget i en vattenfat och vit vinäger under en hel dag. Resultatet är detsamma som med en kastrull med saltat vatten.

Tygfärgningsprocess

När färgen och tyget är klart återstår bara att färga.

 1. Placera det fixerande tyget i krukan som innehåller färgämnet.
 2. Koka upp beredningen tills erhåller önskad nyans. Observera att ju längre "bränning", desto mer färg kommer tyget att tränga igenom och bli mörkare. Du bör också vara medveten om att ett fuktigt tyg är mörkare. Macerationen måste pågå längre för att få en mer intensiv färg.
 3. När önskad färg erhålls, ta bort tyget från preparatet och skölj det med kallt vatten.
 4. Plagget ska vridas ur ordentligt innan det hänger ut på tork. Lämna inte rynkor på tyget under torkning för att undvika uppkomsten av fläckar.

För slip- och färgfärgning krävs en tvåstegsprocess.

 1. Färga ena halvan av plagget genom att doppa det delvis i färgen.
 2. Gör samma sak med den andra halvan.
 3. Det finns också en Tie and Dye, vars andra halva inte har färgats. Det betyder att endast en del av tyget har doppats i färgen. Denna process fungerar bara på vita tyger.

Färgmatchning är en faktor att tänka på när du använder naturlig färg. Medan majoriteten av människor föredrar att färga sina kläder vita när de har tappat sin glans, använder andra tygfärg för att återställa färgen på tyg som har mattats med tiden. I alla fall krävs försiktighet med risk att sluta med dålig färgning.