Hur rengör man sin vedspis ordentligt?

Att rengöra vedspisen är en ritual att göra varje år för att göra köpet lönsamt. En apparat som värmer bra gör att ägaren kan spara pengar. En ren spis kan också lysa upp inredningen i rummet. Städningen görs på våren för att förbereda för nästa vinter. Olika lösningar föreslås.

Rengör din vedspis

Rengöring av vedspisens utsida

Vedspisen spelar en dubbel roll, den som uppvärmning och dekorativa tillbehör. Rengöring av vedspisens yttre yta är därför nödvändigt för att den ska kunna fullgöra sin dekorativa roll. Beträffande målade modeller, en trasa indränkt i speciell rengöringsprodukt kan göra susen. Undvik att fukta enheten för att inte gynna utvecklingen av rost. En braskamin är gjord av metall, därav dess känslighet för vatten. För gjutjärnsmodeller rekommenderas användningen av icke-kemiska produkter starkt för att bevara dess attraktiva struktur. För att enkelt få bort rosten som har satt sig rekommenderas slipning med stålull, sandpapper eller slippad. Denna uppgift är lätt att göra, och de nödvändiga tillbehören är lätt att hitta i byggvaruhus. För svarta gjutjärnskaminer, användningen av spis min gör att den kan återställa sitt ursprungliga utseende efter rengöring. Glöm inte att använda handskar vid hantering, eftersom denna produkt är mycket rörig. Men en dammsugare med borstfäste är det enklaste sättet att rengöra vedspisen och bli av med dammavlagringar. Ventilerna som sitter i botten och överst på braskaminen måste vara mycket rena för att underlätta cirkulationen av luft inne i förbränningskammaren. Genom att förbättra lufttillförseln optimeras vedförbränningen.

Rengör vedspisens glas

Efter flera användningar, braskaminens glas börjar tappa sin klarhet och mörknar mer och mer. Helst är dock ett tydligt fönster mer estetiskt. Dessutom är det genom glaset som användaren kan uppskatta förbränning av trä. Att använda bränsle som inte är tillräckligt torrt ökar mängden sot som fastnar på glaset. Så snart den senare börjar dyka upp rekommenderas omedelbar rengöring. Träet bör också bytas ut för att undvika ytterligare nedsmutsning. Glasets klarhet kan därför bibehållas genom att elda torr ved.

Alltid, aska kyla användes för att avlägsna detta sot. Appliceras med hjälp aven våt trasa, pappershandduk eller blöt tidning, fungerar askan effektivt som en rengöringsprodukt. Dessutom ligger den nära till hands och kostar ingenting. Rengöringsprodukter är också till stor hjälp vid städning braskaminens glas. Undvik framför allt att placera den någon annanstans än på glaset för att undvika att skada enheten. Rost sätter sig faktiskt väldigt snabbt. Observera att detta är vedspisens huvudfiende.

Rengör askan inuti vedspisen

Bra förbränning av ved gynnas när kaminens inre är ren. Därför är dess användning lönsamt och ekonomiskt. Det är därför viktigt att rengöra hela insidan. Använder en borsta, av en borsta eller a liten borste, den här uppgiften slutförs mycket snabbt. Observera att det måste göras så ofta som möjligt. Om askan finns kvar, ta en metallspatel och repa den smutsiga delen mycket lätt för att inte skada den inre strukturen.

Angående askkopp, måste aska tömmas oftare eftersom deras ansamling är den främsta orsaken till en dålig förbränning. Med hjälp av en poker är det möjligt att rensa ut det mesta av askan och lämna kvar en liten mängd för att vedspis. Specialdammsugare för aska braskaminer finns också kommersiellt tillgängliga. En lätt avlagring av aska måste lämnas i askkoppen för att skydda golvet och förbränningskammaren i apparaten.

Rengöring av vedspiskanalen

Rengöring av vedspis rökkanal är mycket viktigt av säkerhetsskäl. Det är tillrådligt att göra det två gånger om året, eftersom det finns risk för brand om sotavlagringar komma att blockera kanalen. Med en blockerad kanal kan starka lukter även komma in i rummet där apparaten är placerad, eftersom röken tvingas tillbaka in i rummet. Denna emanation kan vara mycket farlig, eftersom koldioxid släpps kan potentiellt skada hälsan för de boende i huset. Sotning kan göras av proffs, men också av användaren, med mycket viljestyrka. Gör det själv, här är några tips att följa för smidig sotning :

  • Visningen av en presenning runt braskaminen eller till och med hela rummet är användbart för att förhindra att smuts sprids överallt. Extremt stökigt och svårt att rengöra på andra ytor, sot kan komma in i rummet.
  • Toppplattan måste öppnas för att komma åt kanalen. Igelkotten kommer därför att införas genom denna post.
  • Använda sig av av en igelkott låter dig gå fram och tillbaka för att rengöra sotet och ta bort eventuellt kepsar som är installerade i rökkanalen. Den kan användas på två nivåer. Tillträde är möjlig från braskaminens toppplatta. Använd vid behov en sockerrör ytterligare för att nå önskad nivå. Den andra åtkomsten är via taket. Processen förblir densamma och det är alltid nödvändigt skydda dig från smuts.

Ropa ut en professionell sotare rekommenderas att ersättas av försäkringsgivare i händelse av brand eller andra problem. Faktum är att en professionells ingripande är garantin för ett väl utfört jobb. Priset för rengöring av braskaminen är reglerat och varierar enligt fördefinierade kriterier som platsen för platsen eller de material som används av fackmannen. Begär offert innan arbetet är därför nödvändigt att definiera den budget som ska tilldelas rengöring av vedspisen.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found