Hur rengör och underhåller du din skidutrustning?

Rengöring och underhåll av skidutrustning är viktigt i slutet av varje säsong. Dessa fläckar gör att tillbehören håller över tiden och möter nästa vinter. För att förhindra att skidor försämras, rostar eller punkterar måste noggrant underhåll utföras. För att göra detta kan tjänster från en professionell efterfrågas. Det är också möjligt att utföra vissa reparationer personligen. Här är de olika teknikerna för att underhålla och rengöra skidutrustning.

Rengör din skidutrustning väl

Förbered din skidresa

Vintersäsongen och skollov rimmar ofta med skidsemester och rusar till orterna. När tågbiljetterna och liftkortet har bokats och stugan i Tignes, Chamonix, Courchevel eller La Plagne har valts är förberedelserna för en fjällsemester inte över för allt det där. För dem som inte går igenom skidutrustningsuthyrning men har turen att äga sina egna skidor, snöskor, snowboards eller skridskor, nu gäller det att se till att deras utrustning är igång och ren innan de åker. skidområdet och ta skidliften. I synnerhet bör man komma ihåg att det av uppenbara säkerhetsskäl är viktigt att:
 • Välj den bästa utrustningen som finns i sportbutiken: inga besparingar när det kommer till skyddet av skidåkaren. Du måste också välja vad som passar bäst för en fjällsemester, för vuxna såväl som för juniorer: som ett par rejäla pjäxor, en riktigt varm mössa, ett rejäla par glasögon;
 • Regelbundet och korrekt underhåll av dess utrustning är grunden för brädsportentusiaster.

Fans av svarta pister, snöskor, snowboard, freestyle, längdskidåkning, vandring eller till och med pulka, att följa några enkla tips räcker för en vistelse utan överraskningar.

Underhåll och reparation av par skidor

Stenar gömda under snön kan punktera skridskorna på skidorna. Om reporna och hålen är små kan du reparera dem själv. Annars är det nödvändigt att byta vissa delar. Du måste dock gå till en fackhandel för att begära hjälp av experter med risk för att skada skidutrustningen.

För enkla reparations- och underhållsarbeten, slipning/vaxning är grunden. För att kunna göra det personligen utan att gå till en butik måste du investera i passande tillbehör. För att göra detta är det viktigt att köpa:

 • Järn ;
 • Utrustning för vaxning;
 • Tillbehör för skärpning;
 • Laster;
 • Pinnar.

För seriösa skidåkare är investeringen värt det för att inte spendera en liten summa för varje problem som uppstår. Eftersom spåren i allmänhet är ojämna är det viktigt att ha underhållsutrustning tillgänglig.

Innan du fortsätter med skärpning/vaxning är det dessutom alltid att föredra att rengöra din utrustning med en borste för att ta bort rester och damm. Följ sedan proceduren nedan:

 • Skärpningfrån kanter: kanterna är metalldelarna som pryder sidan av skidorna, inklusive spateln. De används för att hänga bra i svängarna genom att skära kurvor. Skidåkare vet deras betydelse och behovet av att skärpa dem för att göra deras rörelser mer flytande. Med tiden kan rost uppstå på kanterna på grund av fukt. Det blir därför nödvändigt att rengöra och slipa dem. En vässare är tillbehöret att ha till hands för att slipa kanter. För att göra detta behöver du bara skärpa kanterna längs deras längd utan att trycka ner för mycket på filen. Det bör noteras att slipningen görs på båda sidor av skidan, på sulan och på kantsidan, för mer effektivitet;
 • Vaxa skridskorna: vaxning av skidsulorna möjliggör en bra glidning i backarna. För att göra detta finns det olika vaxningsmetoder (varma, med pulver, med penna, med vätska). Dessa olika vaxningstekniker varierar beroende på årstid och typ av snö. Varmvax är dock det mest använda. Den består av att man använder ett strykjärn och en pinne för att sprida på sulan:
 1. Värm vaxet och sprid det på ytan av skidsulan, fördela i droppar;
 2. Passera strykjärnet för att sprida vaxet väl, var noga med att inte ligga stilla. Detta kan skada skridskorna oåterkalleligt;
 3. Vaxa i glidriktningen, det vill säga från spatlarna till hälarna. Detta är en förutsättning för korrekt vaxning av skridskorna;
 4. Låt vaxet vila några ögonblick så att produkten tränger igenom dynorna;
 5. Skrapa till sist bort resten av vaxet.

Underhåll av skidbindningar

Det är inte bara sulor och kanter som behöver underhållas. Skidutrustning består av flera element, var och en lika viktig som den andra. De skidbindningar, ofta utelämnad, kräver också noggrann rengöring och underhåll för att förhindra eventuella olyckor. För att göra detta behöver du bara:

 1. Kör dem i rent vatten;
 2. Gnid dem lätt för att ta bort damm och rester;
 3. Torka dem för att undvika rost som kan skada dem.

För att korrekt underhålla skidbindningar måste du följa butikens instruktioner. Vissa rekommenderar att man tar bort dem vid rengöring för att minska trycket, och andra säger motsatsen. I alla fall är det nödvändigt att gå vidare steg för steg för att lossa dem. Se sedan till att ställa allt i ordning genom att följa den omvända processen. Se dessutom till att allt är tillbaka på plats efter rengöring, speciellt innan du använder skidorna.

Underhåll av pjäxor

Pjäxor är en integrerad del av den nödvändiga utrustningen för säker skidåkning på snö. Men det finns tillfällen då du glömmer att ta hand om dem ordentligt. Du bör veta att precis som resten av utrustningen är det dock nödvändigt att rengöra dem. Så här gör du ett bra underhåll:

 1. Rengör pjäxorna genom att ta bort rester och annan smuts med en fuktig svamp.
 2. Låt skorna torka ute och vänta tills de torkar helt, se till att ta bort foder från skalen för att desinficera utrustningen;
 3. Återför linersen till skroven och förvara utrustningen på en torr plats.

Det rekommenderas att gå tillväga på samma sätt med skidhjälmar speciellt för barn.

Avfetta skidkläder

Skidor är ofta skidåkares största angelägenhet. Till utrustningen i sig hör dock även skiddräkten och kläderna som skyddar mot vindbyar och kyla. När säsongen är över måste man se till att rengöra dem. Stationer erbjuder ofta en avfettningstjänst. En gudagåva så du behöver inte ta hand om den när du kommer tillbaka från semestern eller till nästa säsong.

Se dock till att kemtvättarna har rätt utrustning och rätt produkter för att rengöra den här typen av utrustning. Det är också möjligt att rengöra dessa dräkter hemma. Använd bara tvättprodukter som är lämpliga för vissa tyger som Nikwax eller Collonil. Följ sedan anvisningarna och instruktionerna för rengöring och torkning.

Förvaring av skidutrustning

När säsongen är över bör skidutrustningen läggas undan till nästa vinter. De bör dock förvaras på en plats skyddad från fukt. Därför rekommenderas inte garaget och källaren om de utgör en risk förexponering för fukt. Att förvara ordentligt skidutrustning, här är några tips:

 1. Rengör all utrustning genom att ta bort rester, damm och all smuts som har samlats där;
 2. Torka allt utomhus för att förhindra att delar som kanterna rostar;
 3. Förvara skidkläder, handskar, hjälmar och skor i lämpliga väskor;
 4. Förvara skidparen vertikalt genom att separera dem. Denna instruktion rekommenderas så att materialet kan hålla över tid.