Hur man underhåller en klocka på rätt sätt: 6 praktiska tips

En klocka låter dig veta tiden, men är också ett dekorativt föremål för att klä väggarna. För att behålla sin glans och bevara den från slitage är det nödvändigt att ta väl hand om den, speciellt om den är gammal. Några tips är effektiva för att rengöra detta dekorativa element.

Att underhålla en klocka och dess mekanismer korrekt

Försiktighetsåtgärder vid rengöring av en klocka

Att vara ett bräckligt föremål, en klocka måste hanteras med delikatess. För sin rengöring, inre delar och exteriör klockan måste bearbetas. Detta steg kräver ta isär.

Försiktighet måste iakttas så att inte komponenterna i klockan skadas eftersom detta kan skada dess mekanism. Det är dock starkt rekommenderas inte att demontera en klocka om du inte vet hur du ska gå tillväga, särskilt eftersom denna operation kräver specifika verktyg.

För fler försiktighetsåtgärder och för att undvika fel är det ofta en bra idé att ringa en urmakare för att utföra en grundlig rengöring av enheten. Underhållet av en klocka kan dock göras med stor noggrannhet. I allmänhet sker det i tre steg: den demontering, den rengöring och den smörjning. Slutligen, den sista försiktighetsåtgärden som ska vidtas under demontering är att behålla fjädrar och kom ihågmonteringsordning delar av mekanismen.

Rengör glasdelen av klockan

Detta steg är ganska känsligt. Det kommer att vara nödvändigt att vara försiktig att inte inte repa glaset av klockan när du rengör den. För att göra detta, spraya bara en specialglasprodukt på en mikrofiberduk och gnugga lätt på ytan. Det är också möjligt att använda lite 'rengöringssprit istället för fönsterputsaren.

Skrapa metalldelen av klockan

Två metoder kan användas för att underhålla metalldelen av en klocka.

Den första är att använda en torr borste och en dammsugare för att ta bort smuts. Man bör dock se till att små delar av klockan inte sugs ut.

Om andra metoden, är det framför allt nödvändigt att skydda händerna med hushållshandskar. Det här tricket består faktiskt av att använda en lösning baserad påVarmt vatten och D'ammoniak för rengöring av metalldelar.

Underhåll trädelen av klockan

Mest av gamla klockor är gjorda i dryck. Det är tillrådligt att vara mycket vaksam under underhållet för att inte skada träet som har försvagats med tiden. Här är stegen att ta för att behålla den här delen av klockan:

 1. Plocka isär klockan : detta steg är valfritt. Men för bästa resultat är det bäst att ta bort alla trädelar på klockan om möjligt.
 2. Ta bort damm :För att göra detta, använd en mikrofiber- eller bomullsduk som tidigare impregnerats med en dammprodukt. Om det inte finns någon produkt, kommer en ren trasa att göra susen.
 3. Olja ytan : för att ge näring åt träet och få det att glänsa, är det lämpligt att applicera litecitronolja Var oliv på en mikrofiberduk och gnugga sedan träet med denna trasa.

Rengör klockmekanismen

Vikten av att hålla en klocka är att du bevara dess mekanism vilket gör att den kan fylla sin huvudsakliga funktion. På en antik klocka kan ansamling av smuts göra det svårt, men lyckligtvis finns det några tips som hjälper dig att övervinna detta:

 • Använd mineralsprit : Denna lösning gör det lätt att mjuka upp och ta bort all smuts som har fastnat i klockmekanismen.
 • Föredrar en borste : det är lämpligt att applicera mineralsprit med en borste och speciellt inte en trasa. Den senares gängor kunde trassla ihop sig runt lagren och stängerna. På lång sikt kommer de att tillåta smuts att tränga in och påverka mekanismens funktion.
 • Använd optiskt papper : detta papper, tillgängligt från alla optiker, låter dig ta bort överflödigt mineralsprit.
 • Ta bort smuts med en tandpetare : På svåråtkomliga ställen rekommenderas användning av en tandpetare. Det viktigaste är att ta bort så mycket smuts som möjligt för att mekanismen ska fungera korrekt.
 • Rengör stjälkarna : Använd ett snöre indränkt i mineralsprit, gnugga lätt på stjälkarna för att ta bort smuts.
 • Använd en torr borste : detta trick är giltigt för träklockornas mekanismer och kräver mycket försiktighet.

Smörj klockan efter rengöring

För att säkerställa en längre livslängd och korrekt funktion av klockan, steget av smörjning är mycket viktigt efter rengöring av varje del. Det gäller bara metalldelar av klockan. Det är faktiskt nödvändigt att smörja dem för att undvika korrosion. Det är också tillrådligt att inte starta klockan förrän kuggarna är smorda. Detta bör göras en gång vart sjätte år eller så. Här är stegen att följa:

 • Skydda dina händer med handskar : denna försiktighetsåtgärd förhindrar att dina händer blir smutsiga när du smörjer.
 • Använd lätta oljor : Oljor speciellt utformade för att smörja klockor finns kommersiellt tillgängliga. Det är viktigt att välja rätt produkt för att undvika att orsaka irreparabel skada. Eftersom denna produkt är särskilt dyr kan den ersättas med bilmotorolja vilket också är mycket effektivt.
 • Använd en urmakarbyrett : För att sprida oljan på lagren är urmakarbyretten det perfekta verktyget. Annars är det möjligt att använda en enkel nål.
 • Applicera rätt mängd smörjmedel : lägg inte för mycket olja på kuggarna. Om så är fallet bör överskottet avlägsnas med en väv eller pappershandduk.

Det är dock viktigt att ta bort fall rörelse innan smörjning. För att göra detta, ta bort gongmuttern och balansen. Sedan kan rörelsen extraheras från fallet. Ta slutligen bort nålarna genom att ta bort stiftet som håller dem.

Ring en professionell

Att rengöra en klocka är en uppgift som kräver viss kunskap och grundlighet. För att undvika att skada mekanismen, den viktigaste delen av en klocka, är det bäst att anlita en urmakare. Denna åtgärd garanterar ett tillfredsställande resultat. Även om den är dyrare, eliminerar den här lösningen all risk att din klocka skadas, speciellt om den är väldigt gammal.