Hur man väljer och tar hand om krysantemum?

Krysantemum finns i olika former: pompoms, böjda, böjda, enkla eller dubbla, anemonblommor, krönta eller spatel. Deras livfulla färger belyser traditionellt kyrkogårdar runt Alla helgons dag. För att dra nytta av dess fördelar är vissa underhållsprocedurer nödvändiga. Fokusera på tipsen för att välja och underhålla krysantemum.

Att ta hand om krysantemum

Sorter av krysantemum

de krysantemum förekommer hos ett tjugotal arter. Den koreanska krysantemumen är den vanligaste sorten. Finns i olika varianter, den är idealisk för att lysa upp hemmet.

Också mycket populär, den indiska krysantemumen skiljer sig från andra genom storleken på blomställningarna upp till 15 cm i diameter, mer raffinerade former och en relativt hög stjälk. Denna indiska sort odlas särskilt i trädgården.

de Krysantemum multiflora förekommer i form av en boll med små blomställningar. Det kännetecknas av blommans form och den aktiva blomningen som varar mer än en månad till två samt närvaron av många knoppar. För övervintring är det lämpligt att klippa stjälkarna efter att blommorna har fallit och sedan placera krukan i ett varmt och välventilerat rum.

Mångsidig, den Krysantemum zembla kan planteras inomhus eller i trädgården. Den kännetecknas av en stor blomställning, vikt till ett partiellt rör av kronblad. Medan gula krysantemum är de vanligaste, är blå och gröna blommor bland de mest populära sorterna.

Plantera krysantemum

Våren är idealisk för plantering av krysantemum. Unga plantor bör planteras i väldränerad och modifierad jord. Således kommer de att vara väl rotade och kommer att motstå strängt väder under hösten och vintern att blomma på hösten eller sensommaren.

Krysantemum köpt i krukor på hösten kan vara planteras i krukor, i en planteringsmaskin eller direkt i marken. Deras odling med krukjord är också möjlig, men härdigheten blir mindre. Ett mycket soligt läge gynnar blomningen.

Krysantemum kan sås i en plantskola mellan mars och maj för direkt transplantation på våren. Denna period är också idealisk för deras multiplikation genom division av tofsen.

Även kallad prästkragar eller Toussaint-krysantemum, ettåriga krysantemum kan sås mellan februari och mars i plantskolan. Fjädern är idealisk för transplantation, med ett avstånd på 50 cm. Det går även att så direkt på plats från maj.

Skötsel och vattning av krysantemum

Särskilda förhållanden måste iakttas för att möjliggöra optimal tillväxt av krysantemum och förlänga dess blomningstid. Huset där det odlas måste ha tillräcklig belysning.

Denna växt är faktiskt extremt krävande i belysning, men tolererar inte dess överskott. Tillräcklig hydrering är viktigt. Odlad i kruka, är krysantemum krävande i vattning.

Regelbundet vattenintag hjälper också till att hålla jorden fuktig. Däremot kan överskottsfuktighet orsaka svampsjukdomar eller förstöra rötterna. Lösningen är alltså att gynna en perfekt dränerad kruka för att evakuera eventuell överskottsfuktighet. Det är nödvändigt att vattna växten en eller två gånger i veckan för att förhindra att jorden torkar ut.

När det gäller odling i trädgården är vattning endast nödvändigt när det inte regnar. Det rekommenderas att inte blöta bladen för att undvika sjukdomar som t.exmjöldagg eller rost.

För normal utveckling är det också lämpligt att övervaka lövens tillstånd och ta bort eventuella torkade löv. Frekvent sprutning av bladen är nödvändigt för att förhindra uttorkning av växten.

Bleka blommor bör tas bort för att främja blomningen. För ett mer estetiskt resultat är det lämpligt att plocka de unga skotten. Varje planta bör placeras 10 till 15 cm från varandra för att främja knopptillväxt och höga ensamma stjälkar. Denna underhållsgest resulterar i en vacker blommande buske.

Spridning av gödsel är extremt viktigt under blomningen minst en gång var tionde dag. Observera att gödselmedel vanligtvis säljs färdiga att använda. Dessutom uppskattar krysantemum hönsgödsel. Men för mycket kan göra jorden för sur. de öppnande av försegling bör vara jämn, men inte för djup för att inte skada rötterna.

Parasiter och sjukdomar

Krysantemum är benägna att attackera från spindkvalster och bladlöss som kan förebyggas. Därför är det viktigt att placera växterna avstånd för att förhindra att skadedjur flyttar från en stam till en annan. Spindkvalster invaderar undersidan av blad och stjälkar, särskilt när atmosfären är torr.

Så lösningen är att strö på foten för att få fräschör. Det rekommenderas att duscha krukväxter. Produkter baserade på pyretriner, deltametrin eller andra pyretrinoider som är giftiga för kallblodiga djur är att föredra.

Välj en kontaktinsekticid om bladlöss är synliga. Använd en systemisk insekticid om de är gömda i bladrullar eller veck. Saven kommer att bära giftet som kommer att döda bladlössen när den matar sig. Skadligt för miljön, användning av flervärda insekticider som kombinerar en produkt med chockeffekt och en annan med långvarig verkan rekommenderas inte.

Rost och mjöldagg är de vanligaste sjukdomarna. Rost utvecklas när krukväxten inte får ordentligt med näringkväve är för tillhandahållen. Därför är det viktigt att återställa näringsbalansen. Behandling med miljövänliga produkter som svavel, blekmedel samt avkok av åkerfräken eller nässelgödsel rekommenderas. Erkänt sedan antiken för sina svampdödande och desinficerande egenskaper, är svavel effektivt mot mjöldagg. Dessutom är det inte särskilt skadligt för människor, djur och pollinerande insekter som bin.

Marknadsförs i pulverform, bör det spädas i vatten enligt de angivna proportionerna. Det rekommenderas starkt att respektera doserna med risk för att skada plantorna. En överdos förbättrar inte heller effektiviteten av behandlingen. Det rekommenderas att inte behandla växter i hög värme för att bevara dess blad. Även om svavelbehandling främst är förebyggande, hjälper den att övervinna en sjukdom från de första symptomen, särskilt om det drabbade området är mindre än 15%. Utöver det är behandlingen ineffektiv.

Sprutning av nässelgödsel eller avkok av åkerfräken stärker växterna. Det är dock viktigt att inte fukta växterna för mycket för att inte främja utvecklingen av mjöldagg som uppskattar vatten.

Sprayning a blekmedelslösning utspädd är också effektiv som förebyggande och botande behandling. Den optimala dosen är 25 ml per 2 liter vatten. Som en förebyggande åtgärd bör sprutning utföras i början av vintern. Som ett botemedel är det lämpligt att undvika soltimmarna. Denna billiga behandling påverkar inte miljön så länge marken är täckt med en presenning för att skydda flora och fauna.