Hur rengör man en vinkällare ordentligt?

Vinskåp, även kallat vinskåp, är designade för att förvara flaskor vin under bästa förhållanden. Dessa möbler är designade för att ha en lång livslängd. Det är dock viktigt att underhålla dem regelbundet så att de inte tar skada. Här är några tips på hur du rengör ett vinskåp på rätt sätt.

Underhålla ett vinflaskskåp

Steg för att underhålla en vinkällare

Att städa en vinkällare skadar inte flaskor om det inte tar för lång tid. Det är dock bäst att se till att utomhustemperatur är varken för hög eller för låg. Dessutom kommer alla delar av enheten att vara i konstant kontakt med vinflaskorna. Därför måste de bevaras från ev Kemisk produkt avger en luktkan förändra viner. Några viktiga steg kan vidtas för att underhålla ett vinskåp korrekt:

 • En dammning varje vecka genom att passera en fuktig trasa på utsidan av vinkällaren.
 • a fullständig rengöring varje år.

Försiktighetsåtgärder som ska vidtas före rengöring

Att rengöra ett vinskåp kräver några försiktighetsåtgärder:

 • Stäng av värmen och genomför intervjun i vinter- förhindrar att vinet utsätts för besväret med termiska förändringar.
 • Utför operationen i en häftigt ställe, eftersom flaskorna genomgår temperaturförändring tiden de tillbringar utanför källaren. För att minimera denna påverkan bör man se till att flaskorna inte sitter utanför vinskåpet för länge.
 • Begränsa exponeringen av flaskor till utomhusljus och vid värme.
 • När skåpet är tömt måste det vara tinat innan den rengörs. Det dränerade vattnet avdunstar när det rinner. Hålet som är designat för detta måste vara fritt och rent för att processen ska löpa smidigt.

Kostnaden för att underhålla en vinkällare

Att underhålla ett vinskåp är det inte inte dyrteftersom det inte kräver användning av specifika produkter. De enda kostnader som kan förväntas är:

 • Att köpa en kolfilter aktiva. Det senare kostar mellan 30 och 50 euro ;
 • Ersättningen av återfuktningssystem vid misslyckande.

Utför den årliga rengöringen av en vinkällare

Rengöring av en vinkällare rekommenderas för att säkerställa optimal drift och bra förvaring av flaskorna. a vanligt underhåll damning av den yttre ytan bör göras varje vecka medvatten. Stark lukt eller aggressiva rengöringsprodukter bör undvikas.

a årlig städning kräver ingående underhåll av vinskåpet. För att göra detta behöver du:

 1. Koppla ur enheten;
 2. Töm vinkällaren genom att ta bort hyllor, flaskor, hygrometer, termometer, etiketthållare etc.
 3. Rengör utsidan och insidan med en blandning av vatten och neutral tvål med en svamp alltså skölj med ljummet vatten ;
 4. Tvätta och skölj sedan ventilationsgallret;
 5. Damma av kondensor med en dammsugare;
 6. Ersätt kolfilter om den är laddad med damm, eftersom den kan vara mindre effektiv. Dessutom, en bra ventilation är väsentligt för bra bevarande lite vin. Denna operation måste utföras av en professionell.

Användbarheten av ett kolfilter i en vinkällare

De så kallade vinkällare av« åldrande "Har vanligtvis en utomhus ventilationssystem vilket säkerställer god luftcirkulation i apparaten. Detta system förhindrar bildandet av forma samtidigt som man säkerställer en homogen temperatur. Dock, bakterier eller skadliga molekyler kan orsaka dålig lukt finns i atmosfären utanför källaren.

Kolfiltret sitter i skåpets ventilationsöppning. Den fångar upp oönskade molekyler och tillåter endast frisk luft att passera inuti. Det fungerar på samma sätt som filtren som utrustar köksfläktar.

Vissa vinskåp behöver inget kolfilter. Den så kallade " service »Är designade för korttidsförvaring av cylindrar och kräver inte denna enhet. Inomhusluften är mindre ren eftersom hållbarheten är begränsad.

De åldrande skåp som har teknologin av värmepump kan också klara sig utan detta filter och säkerställa en konstant tillförsel av fuktig luft inuti enheten. Denna teknik sparar 25 till 45 euro per år och eliminerar behovet för användaren att byta kolfiltret en gång om året.

Nyttan av lavastenar i en vinkällare

Vissa modeller av vinskåp är utrustade med lavastenar som säkerställer underhållet av hygrometri. De fångar upp kondensatet när det rinner ner i botten av skåpet och fördelar det sedan i facken. Med tiden blir dessa stenar smuliga och smula sönder. De kommer att behöva bytas ut efter några år.

Rengöring av lavasten bör vara regelbunden. Det kräver baravatten och tvål.

 1. Placera lavastenarna under rinnande vatten för att rengöra dem för hand.
 2. Det är också möjligt att sänka ner dem i tvålvatten och sedan borsta dem för att ta bort avlagringarna.
 3. Tvättmedel, blekmedel och strippmedel är förbjudna.
 4. För torkning bör de placeras i solen, i det fria.
 5. De måste vara helt torra innan de placeras tillbaka i vinkällaren.

Rengör fogarna i en vinkällare

Dörrtätningarna på ett vinskåp garanterar tätning av enheten. När de är smutsiga, slitna eller tappar elasticitet utför de inte längre sin roll på rätt sätt. Regelbundet underhåll är nödvändigt för att öka deras livslängd. När dem är knäckt var blir tuff, måste de bytas ut. Tätningar är mottagliga för utseendet av en biofilm och städa varje 2-3 månader behövs.

Även om kemikalier som blekmedel är effektiva för att desinficera leder, är de det ibland toxisk. Dessutom deras kvardröjande lukt även efter flera sköljningar kan påverka smaken av vinet negativt. de bikarbonat, den vit vinäger, den tandkräm och den sodaaska är därför mer lämpliga.

För rengöring:

 1. Passera en trasa indränkt ivinägervatten eller a blandning av ljummet vatten och sodakristaller på skarvarna i vinkällaren.
 2. Betona vecken med hjälp av Q-tips.
 3. Skölj vid behov och torka väl med en ren trasa.
 4. Använda en tandborste med tandkräm att ta bort mögel innan du sköljer med ljummet vatten och torkar ordentligt.

Dra a pappersark mellan apparaten och dörren, stäng sedan den senare för att kontrollera om packningarna säkerställer en perfekt tätning. Om den gör motstånd genom att dra i arket betyder det att tätningen fortfarande är i drift. Om den dras ut utan ansträngning är tätningen sliten.