Vad används malpåse till och hur kan de bytas ut?

Malbollar har en stark lukt som skrämmer bort olika skadedjur. Giftigt, det är cancerframkallande och orsakar andningsproblem. Formad som ett godis lockar det barn såväl som husdjur som kan svälja det. Olika tips används för att behandla kläder i kontakt med denna produkt. Dessutom fungerar naturliga lösningar som hälsosammare och säkrare alternativ.

Användning av malpåse

Vad är malkulor och hur kan de användas eller ersättas?

p> Malkulor, som kommer från petroleumderivat, avger en stark lukt som skrämmer bort olika skadedjur. Giftigt, det är cancerframkallande och orsakar andningsproblem. Formad som ett godis lockar det barn såväl som husdjur som kan svälja det. Olika tips används för att behandla kläder i kontakt med denna produkt. Dessutom fungerar naturliga lösningar som hälsosammare och säkrare alternativ.

Naftalen, naftalen eller tjärkamfer, vad är dess sammansättning?

De naftalen, Även kallad tjärkamfer eller naftalen, kommer i form av en vit boll. Dess huvudsakliga användning är att stöta bort mal, men också att parfymera tvätt. Den är huvudsakligen gjord av naftalen eller diklorbensen, upptäckt 1920. Naftalen finns i:

 • Rök från cigarett ;
 • Talrik bekämpningsmedel ;
 • Vedeldning i hem;
 • Bilbränsle;
 • Rök från plast, förpackningar, harts, repellenter eller färgämnen.

Naftalen tillhör polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Det har använts för att skapa antibiotika, parfymer, pyroteknik och napalm (i kombination med palmitinsyra). Om naftalen är dåligt närvarande i marken kommer det att koncentreras i atmosfären och sprider sig snabbt på grund av dess löslighet i luft. PAH anses vara mycket farligt och orsakar eksem, lungirritation, förstör immunglobuliner G och A och kan orsaka immunförsvar. Detta kemiska bekämpningsmedel är mycket giftigt farligt för hälsan och förbjudet försäljning i Europa sedan 2008.

Nafta eller malpåse?

Ordet nafta syftar på inslag av olja som finns i Mellanöstern och Centralasien och som kommer från underjordiska avlagringar. Det betecknar också mer eller mindre raffinerade oljor som används som bränsle.

Var hittar man malpåse?

Ansett som en riktig mormors botemedel, köptes malkulor en gång i vilken stormarknad, apotek eller byggvaruhus som helst.

Var kan man köpa riktiga malbollar i Frankrike?

Idag, på grund av dess toxicitet, förbjuder vissa europeiska länder som Frankrike eller Belgien handel med malpåse. Den är därför endast tillgänglig på vissa webbplatser.

Malbollar som malavstötande medel och andra insekter

Kända för sin kraft mot mal, kan det vara klokt att köpa malkulor för att undvika hål i kläderna förutsatt att du ventilerar och respekterar säkerhetsanvisningarna.

De placeras ofta i skåp för att avvärja kackerlackor och andra skadedjur. De lämnar dock starka lukter som kan tas bort med enkla knep. För att göra detta rekommenderas att:

 1. Lägg kläderna i en plastpåse som en låda bakpulver har hällts i;
 2. Stäng och skaka påsen;
 3. Lämna klädesplagget i väskan över natten;
 4. Ta ut plagget på morgonen och skaka det.

Om dess anti-mal-egenskap gör malpåse till en intressant produkt, är det bra att veta att det är möjligt att ersätta det med mer naturliga medel.

Malkulor som ett kattmedel

Malkulor kan också användas i välventilerade utrymmen som kattavstötande medel. De står en meter från varandra för att hålla katter borta från plantor och border.

Vildsvin, mullvadar, mård: malkulor mot skadedjur

Malkulor kan även användas som avstötande medel för åkermöss och mullvadar. Ordnade överallt i trädgården, vid foten av träd och på rabatter innan marken fryser på hösten, malkulor skrämmer bort mullvadar och åkermöss. Observera att mullvadar är bland de mest destruktiva gnagarna. Med sina kraftfulla klor kan de härja en stor plantage på några timmar. Malkulor är praktiska för att bli av med dessa skadedjur utan att döda dem. De används också för att skydda tomter mot vildsvin.

Eliminera lukten av malkulor

För eliminera starka lukter, det är möjligt att placera kläderna i torktumlaren i en halvtimme vid "kall luft" temperatur. Låt gå i 15 minuter till om lukten kvarstår.

Om kläderna i en garderob eller garderob luktar malkulor, kanske du vill lägga dem i en soppåse och lägga lökskal till den. Kläderna ska tas ur påsen dagen efter för att inte känna lukten av malpåsen.

En annan lösning är att ta ut tygerna i flera timmar för att lufta dem innan du bär dem. Solen och vinden kommer att deodorisera dem. Dessutom är det tillrådligt att spraya en produkt som är utformad för att behandla textillukter för att låta dem återfå en behaglig doft.

Malkulor: egenskaper och faror

Känd för sin effektivitet mot mal som invaderar skåp, malkulor är bland de bekämpningsmedel som är farliga för människors hälsa. Det bör nämnas att:

 • Naftalen förökar sig i luft vid rumstemperatur;
 • Gas laddad med naftalen kommer in i kroppen genom luftvägarna;
 • Barn är mer sårbara för dess effekter än vuxna;
 • Yrkesverksamma inom den petrokemiska industrin är särskilt utsatta för riskerna med att andas in naftalen.

Inhalerad naftalen utsöndras i urinen. Studier har visat att denna kemikalie utgör en fara på flera nivåer:

 • Det kan orsaka takykardi attacker ;
 • Han är carcinogen enligt Europeiska unionen och IARC (International Agency for Research on Cancer).

Naftalen är dock inte genotoxiskt. Det leder inte till nedbrytning av genomen. Sjukdomarna det orsakar är inte ärftliga.

Användningen av malkulor i ett ventilerat rum hjälper till att begränsa riskernautan att radera dem. Små barn kan missta malkulor för godis. Ibland sväljer djur det också. Naftalen ska inte intas eftersom det orsakar hemolytisk anemi, som är massförstörelse av röda blodkroppar eller röda blodkroppar. Denna sjukdom är särskilt vanlig hos individer som har brist på G6PD, ett enzym som skyddar röda blodkroppar. Afrikaner och asiater är de som drabbas mest av denna G6PD-brist.

Dessutom kan överexponering för föremål behandlade med malkulor orsaka denna sjukdom. Därför, det rekommenderas starkt att undvika att bära kläder eller underkläder i kontakt med denna produkt, utan att ha tvättat och torkat dem i solen för att främja avdunstning av bensen, ett extremt giftigt ämne. Andningsproblem, migrän, yrsel och illamående är några av de hälsoproblem som gynnas av användningen av malpåse. Som en försiktighetsåtgärd är det tillrådligt att inte klä spädbarn eller barn med kläder som luktar malkulor.

Som en försiktighetsåtgärd när du använder malpåse i garderober rekommenderas det att ventilera eller till och med tvätta kläderna som förvaras där innan du bär dem. Dessutom bör inga malbollsprodukter under några omständigheter användas i barnrum.

Alternativ till malpåse

För att bli av med nattfjärilar är det bättre att ta till naturliga lösningar såsom eteriska oljor, speciellt eftersom malkulor inte längre är kommersiellt tillgängliga. För mer information är det bäst att kolla med en farmaceut. Försiktighet måste iakttas för att säkerställa att de repellenter som används är fria från naftalen för att undvika dess skadliga effekter på hälsan.

Den starka doften av eteriska oljor irriterar insekter och parfymerar tvätten. Eteriska oljor av lavendel, eukalyptus eller timjan kan vara lämpliga. Blötlägg bitar av vävnad eller porösa småsten i den eteriska oljan innan du placerar dem i ett slutet utrymme i skåpet.

En naturlig insekticid, neem eterisk olja (även känd som neem eterisk olja) har också visat sig vara effektiv för att stöta bort och döda insekter. Det är lämpligt att förnya dess förångning så snart lukten dämpats.