Rengör en färgfläck på kläderna

Ett pensel- eller rulldrag på ett plagg och fläckar sätter sig där. Att ta bort färg, oavsett tygets natur, är fortfarande ganska svårt, men inte omöjligt. I själva verket föreslås lösningar för att enkelt övervinna det. Att hitta kläder som nya är viktigt.

Ta bort en färgfläck

Ta bort akrylfärg (med vatten) från kläderna

Spår av färsk färg akryl är lättare att rengöra eftersom vattenbaserade färger inte har några fixeringsmedel. Försök så snart som möjligt att ta bort överflödig färg med ett plant föremål för att förhindra penetration. Tvätta sedan med Marseille-tvål och varmt vatten. Efter sköljning, om fläckarna kvarstår, tveka inte att upprepa operationen.

För fläckar av akrylfärg som redan är torra tar rengöringen av tyget lite längre tid.

  1. Låt dra i några timmar plagget för att mjuka upp fläckarna och försöka repa.
  2. Om spår kvarstår, ta en ren, torr svamp eller trasa som tidigare blötts inhushållssprit, dutta sedan de områden där spåren är ihållande.

DE'terpentin kan även ersätta hushållsprit. En dryg timme eller så krävs för att produkten ska träda i kraft. Tvätta sedan med Marseille-tvål, var noga med att läsa instruktionerna för rengöring av plagget. Sköljning med rent vatten rekommenderas. Om spår av färg fortfarande märks, upprepa samma ritual tills det försvinner helt.

Ta bort glyceroftalisk (olje) färg från kläderna

Mer rigorös att rengöra, ta bort spår av glycerolfärg kräver tålamod.

  1. Börja helst rengöra omedelbart och ta bort ytrester.
  2. Häll sedan över Vit ande eller terpentin.
  3. Låt verka i en dryg timme så att produkten kan lösa upp färgen.
  4. Rengör med Marseilles tvål och klart vatten, gnugga försiktigt.

Å andra sidan, om fläckarna är impregnerade på ömtåliga tyger som silke, rekommenderas starkt användning av en bomullstuss doppad i terpentin eller lacknafta.

För torkade färgfläckar blir det lite svårare att rengöra plagget, eftersom pigmenten kan ha trängt djupt in i tyget. Använder sig avkokande vatten kan vara effektiva. Följ samma procedur som för att ta bort spår av färsk färg och tillsätta mycket armbågsfett.