Hur stryker man effektivt?

Att stryka kläder är något som ska tas på allvar. Faktum är att många ignorerar de tekniker som hjälper till att underlätta denna uppgift, vilket gör att fula rynkor uppstår och till och med försämring av kläder på grund av ett litet misstag. Här är några misstag att undvika när du stryker.

Stryk effektivt

Stryk mörka kläder på plats

Att stryka mörka kläder på plats är ett ödesdigert misstag. Faktum är att denna åtgärd, förutom att snabbt smutsa ner strykjärnets sula, även lämnar kalkfläckar på kläderna, om apparaten inte har avkalkats. Dessa märken kommer att vara särskilt tydliga när du stryker med en ångstråle. Faktum är att kalkpartiklar ofta samlas inuti de små hålen i sulan på strykjärnet som är avsedd för ånga och lämnar vita märken på mörkt tyg. Det är rekommenderat stryk mörka kläder ut och in, men framför allt att avkalka strykjärnet innan du använder det.

Använd ett smutsigt strykjärn

Användningen av en smutsigt järn är ett av de vanligaste misstagen vid strykning. Regelbundet underhåll av strykjärnet är viktigt, oavsett om det gäller tvättvård, effektiv och enkel strykning eller till och med apparatens livslängd. Denna intervju består av avkalka enhetens sula, med andra ord, för att ta bort de svarta eller bruna märken som ofta finns under järnsulan. Faktum är att dessa irriterande spår kan lämna otäcka märken på kläder, särskilt de av ljus färg som vitt. För att rengöra stryksulan på ett strykjärn, här är stegen att följa:

  1. Koppla ur järnet och låt det svalna;
  2. Skrubba enhetens sula med en icke-slipande svamp impregnerad med även icke-slipande skurkräm, vit vinäger eller vit sten;
  3. Skölj allt försiktigt, särskilt i nivå med de små hålen;
  4. Torka stryksulan med en trasa;
  5. Anslut strykjärnet igen.

Tryck för hårt på strykjärnet

I själva verket är strykning varken ett test av styrka eller ett test av bodybuilding. Det finns ingen anledning att trycka ner apparaten eftersom det är kraften från ångan och värmen från strykjärnet som kommer att jämna ut vecken. Det idealiska är att optimera rundresorna för att uppnå en tillfredsställande och enkel strykning. I händelse av otillräckligt ångflöde, användning av en pattemouille (en fuktig trasa) är ett alternativ innan man fortsätter med de sista bättringarna.

Strykfläckar

När fläckar har fastnat på plagget efter maskintvätt rekommenderas att de aldrig stryks. I själva verket kan värmen från strykjärnet koka upp fläckarna och göra dem omöjliga att ta bort, även efter en andra tvätt. Lösningen är att lämna plagget åt sidan och städa en andra gång för att permanent ta bort fläckar innan du stryker den. Att göra detta :

  1. Applicera Marseille-tvål eller fuktad svart tvål på fläckarna;
  2. Skölj med rent vatten;
  3. Lägg tillbaka plagget i tvättmaskinen;
  4. Stryk plagget när fläckarna är borta.

Stryk knapparna på ett plagg

Knapparna på ett plagg tål i allmänhet inte värmen från ett strykjärn och kan smälta, förutom i undantagsfall, som till exempel stålknappar. Men om du stryker knappbanden igen kan det lämna märken med gropar på baksidan. Detsamma gäller tryckknappar, dragkedjor eller till och med prydnadspärlor.

Lösningen är att stryk på baksidan genom att sätta in en trasa eller en ren trasa, eller att inte stryka dem alls.

Stryka ett transfermönster eller flockning

Överföringar, flockning, paljetter eller paljetter inte tål värmen från strykjärnet och kan smälta, vilket kommer att skada plagget permanent. Dessutom kan de också smutsa ner järnsulan.

Lösningen är att stryka plagget genom att konturera dem eller täck med några lager linneeller rentav rena trasor.

Stryk genom att kedja hett järn och ljummet järn

Det händer ofta att strykjärnets temperaturnivåjustering varierar under strykningen. Ibland drar folk till och med ur kontakten när det blir för varmt. I slutändan kommer det att ha tagit längre tid att justera temperaturen än själva strykningen. I själva verket, när justeringsratten på strykjärnet justeras till en mildare temperatur när apparaten är för varm, kommer det att ta en viss tid att anpassa sig, och det är i detta ögonblick som de mest ömtåliga kläderna kommer att skadas.

Den idealiska lösningen är att börja stryka med de ömtåligaste tygerna som syntet eller siden, följ sedan med mer värmebeständiga tyger för att undvika att slösa mycket tid. Om ett ömtåligt klädesplagg måste strykas medan strykjärnet fortfarande är för varmt, koppla ur det och vänta cirka 15 minuter innan du startar om det.

Stryk i ett dåligt upplyst rum

Att stryka i ett dåligt upplyst rum kan hindra ansträngningar och göra uppgiften obekväm. Det är faktiskt ibland svårt att upptäcka de minsta vecken när rummet är dåligt upplyst, särskilt på de lättaste kläderna. Slöseri med tid kommer att vara betydande eftersom strukna kläder i slutändan alltid kommer att ha veck.

Lösningen är för att installera strykbrädan i det bäst upplysta området i huset, vilket kommer att göra strykningen enklare och snabbare och uppnå tillfredsställande resultat.

Lägg undan tvätten direkt efter strykning

Strykt tvätt är alltid lätt fuktig på grund av ångans inverkan. Den senare avsätter faktiskt mikrodroppar vatten inuti fibrerna. Kläder utsätts också för fukt som absorberas av strykbrädan.

Lösningen är att låt tvätten lufttorka i några minuter efter strykning innan du lägger undan den. Denna goda vana kommer också att undvika att ha tvätt som skrynklar snabbare och att ha ett fuktigt omklädningsrum.