Hur gör man sina egna masker för karnevalen?

När en karneval närmar sig strömmar alla till butikerna och letar efter en kostym och mask som kommer att göra ett stänk. För att vara säker på att du bär en original och unik mask är det bäst att göra din egen karnevalsmask. Verktygen som används är lätta att hitta, oavsett om masken är gjord av papper eller tyg.

Gör dina egna masker till karnevalen

Gör en karnevalsmask av kartong

För en pappersmask måste du välja resistent papper, som till exempel kartong. Det finns flera färger.

Så här gör du:

 1. Ta ansiktets mått. I princip är masken tänkt att dölja en del av eller hela ansiktet. Först och främst bör du tänka på mått, eftersom de ungefär bestämmer ditt pappersbehov.
 2. Välj en modell. För den som älskar att rita och är full av inspiration är det lätt att designa en modell eller en chef. Fördelen är försäkran om att ha en unik och personlig mask. Men för att göra det enklare är det möjligt att hitta några på Internet. En mängd olika mönster finns tillgängliga online. Du behöver bara ladda ner dem eller kopiera ritningen.
 3. Skriv ut mönstret. För att göra masken konkret, se till att skrivaren du använder stöder kartong. Annars måste du använda flera klassiska A4-papper ovanpå varandra.
 4. Anpassa masken. När mönstret väl är tryckt är det alltid möjligt att sätta en personlig touch på mönstret. Även om det här steget är valfritt, kan några konstruktioner av lågor eller arabesker lägga till originalitet.
 5. Färg eller måla. De flesta av cheferna är oskulder. För att slutföra masken, använd färgpennor eller vattenbaserad färg. Det senare säkerställer en mer känslig återgivning. För att säkerställa att färgen inte överförs är det bäst att vänta tills den torkat helt innan du applicerar ytterligare skikt. Färgerna som används beror på varje mask. Det är en bra idé att identifiera den önskade renderingen i förväg för att välja den bästa modellen att skriva ut.
 6. Lägg till tillbehör. Karnevalsmasker är traditionellt dekorerade med flera färger. För att göra effekten ännu mer spektakulär är det en bra idé att använda strass, fjädrar eller band. Var försiktig, undvik att överbelasta eller tynga ner det för mycket.
 7. Skär kanterna försiktigt. Vissa modeller har detaljer som ibland är svåra att följa med saxen. Det är därför lämpligt att använda ett skarpt par. För att undvika dåligt skurna snitt är det möjligt att runda av eller modifiera konturen.
 8. Fäst ett stöd. Använd bara en manschett eller resår.

Att göra en karnevalsmask av tyg

För en mer sofistikerad mask rekommenderas användning av tyg. Den här metoden tar längre tid, men resultaten är häpnadsväckande. Lätt att bära, tygmasken är också mer bekväm.

Så här gör du:

 1. Hitta ett mönster och skriv ut. Det är fullt möjligt att välja en komplex modell, förutsatt att konturerna visas skarpt. Undvik djurdesign för tygmasker. De i arabeskformer och klassiska modeller är mer lämpliga.
 2. Lägg paraffin eller paraffinpapper på det utskrivna mönstret. Se till att bakplåtspappret är tillräckligt stort för att täcka det under. För arbete rekommenderas det att välja en oventilerad plats. Poängen är att fixa dem ovanpå varandra. Om det utskrivna papperet är vågigt, tejpa ihop kanterna, var noga med att inte röra motivet. Detsamma gäller bakpapper.
 3. Lägg tyg på pappret. Det är absolut nödvändigt att använda ett ogenomskinligt tyg som tyll eller spets. Huvudsaken är att tyget är tillräckligt genomskinligt så att mönstret nedan syns. Den ska också vara högre än bommen på alla sidor. Detta tyg är faktiskt det övre lagret som utgör masken, när den väl är gjord.
 4. Måla masken. För att få färg till tygmasken måste du använda textilmålning, till försäljning i hobbybutiker. Finns även online och gör att tyget kan målas effektivt och hållbart. Färgerna som används beror på var och en och på den önskade effekten: flerfärgad eller snarare sober. Skaka behållaren innan du applicerar färgen. Vanligtvis har färgflaskan en tunn spets som driver ut vätskan under tryck. Börja med att klämma lätt på flaskan för att undvika överflödig färg. Måla sedan konturen av mönstret och fyll i luckorna.
 5. När det är målat, låt tyget lufttorka. Eftersom textilfärg tar längre tid att torka helt måste du vänta minst över natten för att undvika överföring. Nästa dag, rör färgen lätt med fingret för att kontrollera om den är torr.
 6. Om produkten är helt torr, klipp ihop de tre skikten efter färgens kanter. Vassa saxar rekommenderas för att klippa tyllen. Se till att det tryckta pappret, bakpappret och tyget förblir stadigt fästa vid varandra. För att förhindra att de nedre lagren förskjuts bör de hållas säkert. På så sätt blir det lättare att skära tyllen.
 7. Dekorera tyllen. Detta steg är valfritt, eftersom färgen redan används som dekoration. Det går dock att limma paljetter eller falska smycken på tyllen.
 8. Ta bort tyllen. Ta försiktigt bort tyllen för hand.
 9. Välj en länk och fixa.

Länkar och stöd

För att fästa masken i ansiktet behöver du en slips eller manschett.

 • En manschett

För att se till att manschetten inte går sönder, välj ett stadigt stöd som en liten pinne till exempel. För att få det hela att se trevligt ut är det bäst att dekorera det. Använd en limpistol och fäst änden av pinnen på ena sidan av masken för bekvämlighet. Att sticka manschetten i mitten kan vara i vägen. Detta gäller endast pappmasker.

 • En länk

För den som vill ha en fäst mask, kör bara ett gummiband på båda sidor. Detta frigör händerna. Var försiktig, var uppmärksam på papperet när du skickar länken. Det är nödvändigt :

 • Välj en länk ca 50 mm. För att göra en tygkarnevalsmask är det nödvändigt att använda band eller gummiband, eftersom det är omöjligt att hålla det med en manschett. Vanligtvis har tyll en perforerad textur. Hålen beror på varje tyg. Om de är för små måste ett snitt på några millimeter göras på båda sidor av masken, beroende på tjocklek och bredd på länken som väljs.
 • Säkra länken. Det finns flera sätt att knyta knuten. Det är möjligt att skära den på mitten, sedan knyta den på varje sida innan du knyter bak. I det här fallet, skär av överflödig tejp eller resår. Ett annat sätt att säkra slipsen är att trä den genom båda snitten och sedan knyta allt bakifrån.