Hur hanterar man skrymmande föremål?

Under en flytt, efter renoveringsarbeten eller efter inköp av nya möbler är det viktigt att bli av med några onödiga saker. Om dessa är för stora kan de inte slängas som hushållsavfall. Hur blir jag av med det? Kan de säljas vidare? Svaren.

Bli av med ett skrymmande föremål

Vad är en skrymmande vara?

Efter en större vårstädning eller efter anskaffning av nya möbler kan det finnas möbler som inte längre behövs. Likaså i samband med en långväga flytt bestämmer sig många hushåll för att sortera bort det och inte ta med sig vissa stora föremål. Denna teknik gör det möjligt att lätta på volymen som ska flyttas. Dessa enorma ägodelar slängs inte som vanligt avfall på grund av deras storlek. Här är några exempel på så kallade skrymmande föremål:

 • Gamla sängkläder som väger tungt eller tar mycket plats i flyttbilen, till exempel madrasser eller resår;
 • Stora hushållsapparater som inte längre fungerar som de ska eller som använder för mycket energi, till exempel tvättmaskin, spis eller kylskåp;
 • Gamla möbler som soffor med hål eller fläckar samt garderober som inte går att demontera;
 • Slitna dörrar och fönster samt gamla mattor som också anses skrymmande.

Å andra sidan är en del avfall ganska stort, men klassas inte som skrymmande. De vanligaste är:

 • Grönt avfall, nämligen grenar och sträckta gräs;
 • Skräpet som ska transporteras till återvinningscentralerna;
 • Begagnade däck som verkstadsägare får gratis;
 • Motorfordon såsom mopeder och bilvrak;
 • Gasflaskor ska levereras till insamlingsstället.

I vissa länder räcker det med att lämna skrymmande föremål på trottoaren och intresserade förbipasserande kan hämta dem. I Frankrike tillåter inte lagen denna praxis. Skrymmande föremål kan inte heller slängas med hushållsavfallet. Det finns dock flera andra alternativ för att bli av med det ordentligt.

Ta reda på det från kommunhuset

Systemet för insamling av skrymmande föremål skiljer sig från en kommun till en annan. Den fastställs genom kommunal förordning. Idealet är att gå till kommunhuset för att ta reda på vilken som gäller. I allmänhet tillämpas en av dessa två metoder:

 • Hemsamlingar

I många stora städer, den samling genomförs en gång i månaden. Ägarna bokar en tid med berörda team så att de hämtar skrymmande föremålen på överenskommen adress och datum. Beroende på platsen kan avgifter begäras eller inte. Allt du behöver göra är att lämna dina skrymmande föremål på trottoaren med en lapp och ett nummer som erhållits från de specialiserade tjänsterna.

 • En deposition i mottagningscentraler

På vissa orter, särskilt i de minsta, erbjuder stadshusen mottagnings- och återhämtningscenter eller till och med behandlingsanläggningar för att lagra dessa skrymmande föremål. Således kan medborgare som vill bli av med sin oanvända egendom lämna den där. Dessa skrymmande föremål kommer sedan att samlas in eller återvinnas av andra personer.

För att flytta dessa skrymmande varor till centra kan människor välja att hyra kommersiella bilar. Om de använder sitt eget fordon kan de transportera fler föremål med en trailer. Detta trick kommer att undvika att behöva gå fram och tillbaka flera gånger.

Böterna

Lagen förbjuder att dumpa eller kasta skräp på allmänna vägar. Underlåtenhet att följa föreskrifter kan leda till böter och böter. Det senare blir det 68 € om personen betalar beloppet omedelbart. Skickas ett meddelande om kränkning till henne har hon 45 dagar på sig att betala böterna. Efter denna period kommer böterna att stiga till 180 €. Dessutom, ombra inte betalas eller om personen bestrider påföljden kommer polisrättens domare att ingripa. Efter att ha studerat ärendet kan han utdöma böter på upp till 450 euro. Om en bil har använts för att transportera dessa föremål kan böterna öka till 1 500 € och fordonet kan beslagtas.

Donera skrymmande föremål

Att slänga skrymmande föremål är inte det enda sättet att bli av med dem. Donation är ett annat alternativ. Många föreningar erbjuder sig att hämta dem. De samlar in dem och reparerar dem för att erbjuda dem till människor i svårigheter. Ägarna av skrymmande föremål kan kontakta dessa föreningar direkt för att få reda på de olika förhållandena. På internet är vissa sajter också specialiserade på att ta tillbaka skrymmande föremål, men denna gång i syfte att sälja dem vidare. I det här fallet säljer ägarna dem billigt eller ger bort dem. Dessutom länkar vissa plattformar ägarna av oanvända föremål till Internetanvändare som letar efter dem. Det är även möjligt att lägga ut en annons på dessa portaler.

Delta i garageförsäljning eller loppis

Att flytta kan vara dyrt, liksom att köpa nya möbler. Därför är det ganska logiskt att vissa husägare vill tjäna pengar med sina skrymmande föremål. Även om vissa människor inte är vana vid att sälja online, kan de välja mer traditionella tekniker som är lika effektiva. Flera former av handel är möjliga:

 • Loppmarknader;
 • Garagerean;
 • Det tomma huset;
 • Bric-a-brac.

För att få reda på sådana händelser som händer i deras område kan ägaren av skrymmande gods konsultera lokaltidningen. Där nämns ofta datumen. I övrigt tillhandahåller flera onlineplattformar information om schemalagda platser och datum. Förutom skrymmande föremål kan även små föremål säljas på dessa marknader.

Kontakta ett lagerföretag

På grund av brist på tid eller energi väljer vissa människor den enklaste lösningen: att tillgripa en skrot. Dessa proffs samlar in hus- och lägenhetsförråd. De kom och leta efter föremålen på den plats och tid som kunden begärt. Även om det här alternativet är det mest praktiska, är det också det dyraste.

Bli av med grannens skrymmande föremål

I en bostadsrätt lämnar en granne ibland sina skrymmande saker i ett gemensamt utrymme. Vissa invånare kan bli frestade att samla eller slänga dem. Denna praxis är dock inte tillåten. Faktum är att, trots att de anses vara avfall, tillhör dessa varor någon. Frigivning är endast tillåten om den godkänns av deras ägare. Ja, även om han blir av med skrymmande föremål på egen hand, kan han kräva att de returneras eller kompenseras om vissa föremål saknas eller har förstörts.