Hur återupplivar man en skamfilad spegel korrekt?

Speglar kan bli översvämmade med svarta ytfläckar med tiden. Detta naturfenomen beror på vittringen av tenn, som huvudsakligen består av kvicksilver. Som ett resultat blir spegeln mindre ljus och kan till och med bli värdelös. Lyckligtvis krävs det bara några få knep för att återställa lite gnistra till detta tillbehör.

Återställ burken av en spegel

Återuppliva en skamfilad spegel med vit vinäger

För att göra detta, ta en kopp vit vinäger och späd den med fyra koppar varmvatten. Häll denna lösning i en flaska och spraya på den färgade spegeln. Använd en hårlös trasa eller tidning för att rengöra spegeln. Denna metod gör det möjligt att återställa glans och klarhet till dess yta.

Ett annat knep för att rengöra en skamfilad spegel är att:

 1. Blanda en kopp vit vinäger med 4 koppar ljummet vatten i en skål eller hink. Vinägern hjälper till att ta bort bakterier och fläckar från spegelytan.
 2. Tillsätt några droppar Diskmedel om spegeln är mycket skamfilad.
 3. Spraya blandningen på ytan som ska rengöras.
 4. Torka rent spegeln med en mikrofiberduk, kaffefilter eller en tidning för att undvika spår.

Återställ burken av en spegel

Innan du påbörjar renoveringsarbetet på spegeln, se till att rummet är väl ventilerat. Lösningsmedlen som används för att ta bort den gamla fläcken från spegeln innehåller kemikalier som kan vara skadliga om de andas in. Det är också viktigt att se till att lukten som genereras av produkterna avlägsnas från arbetsområdet så snabbt som möjligt med hjälp av en fläkt.

 • Steg 1 - Ta bort det gamla locket

Det första steget är att ta bort den gamla beläggningen. För att göra detta, använd a stripper av industriell kvalitet och skrubba de skadade områdena med lösningsmedel. När färgen har tagits bort, använd en salpetersyralösning för att ta bort resten av kvicksilvret. Det är viktigt att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder under denna process, eftersom de produkter som används är skadliga och risken för skärsår är mycket hög på grund av manipulering av spegelns kanter. Du måste därför se till att arbetsområdet är väl ventilerat, och till och med använda en fläkt eller en färgrespirator.

 • Steg 2 - Rengör ytan noggrant

Efter att färgen och beläggningen har tagits bort, rengör spegeln noggrant för att ta bort annan smuts eller skräp. Föremål som fastnat mellan silvret och glaset kan lämna brister efter att spegeln har renoverats. Det är därför nödvändigt att ytan är helt ren. Du bör också undvika rengöringslösningar som kan lämna en rest eller hinna på ytan, såsom en trasa, eftersom det kan förhindra att silvret fastnar på glaset.

 • Steg 3 - Applicera silvernitrat jämnt

Detta steg består av applicera pengarna på spegeln igen för att återställa tan. För att göra detta, täck glaset med en silvernitratblandning som binder direkt till ytan. Det är viktigt att detta lager är helt torrt innan du går vidare till nästa steg. Torktiden är 24 till 48 timmar. Om den avtäckta delen av spegeln visar fläckar, är det nödvändigt att börja om hela eller delar av processen, med särskild uppmärksamhet på rengöring.

 • Steg 4 - Lägg till ett lager kopparfärg

När silvernitrat torka, applicera ett tunt lager kopparfärg för att täta hela ytan. Täck den bearbetade delen med en metallisk färg kombinerad med ett eller flera lager grå färg. Detta hjälper till att skydda spegeln från repor och skador som den reflekterande beläggningen utsätts för.

Ge tillräckligt med tid för arbete

De restaurering av plåten i en spegel kräver mycket tid och tålamod. Det är viktigt att låta varje lager torka helt innan du går vidare till nästa steg. Det kan ta flera dagar. Det är därför viktigt att se till att ingen kommer in i rummet eller arbetsområdet under flera dagar eller till och med en vecka. När färgen har återställts kommer spegeln att vara helt ny och återfå sin glans.

Återställ en del av spegeln

Det är möjligt att återförsilvra endast en liten del av en spegel. Tänk dock på att resultatet inte blir perfekt, eftersom en svart linje kan synas mellan den renoverade delen och den gamla. För denna operation, a silverfärg för spegel och extra fin pimpsten krävs.

 1. Polera området som ska behandlas med en pasta gjord av destillerat vatten och pimpsten för att mjuka upp kanterna.
 2. Rengör och skrapa resten av kvicksilvret med en sandpappersark mycket fint korn.
 3. Täck det rengjorda området med en silverfärg. Det är alltid möjligt att lägga ett andra lager silver ovanpå det första.
 4. Slutligen, skydda den nya silverrocken med en mörkare färg.

Tips för rengöring av en gammal spegel

För att rengöra en gammal spegel, bara sprayglasrengöringsmedel på en gammal handduk eller T-shirt och torka försiktigt av ytan.

 • Spraya aldrig rengöringsmedlet direkt på glaset, eftersom det kan orsaka repor.
 • Använd aldrig en trasa eller dammsugare för att rengöra baksidan av en gammal spegel. Även om damm samlas bör det lämnas som det är för att undvika repor. Sug och friktion kan skada baslacken och utsätta silvret för yttre påfrestningar.

Väck liv i en spegel med ett kaffefilter

de kaffefilter hjälper till att återställa glansen till en spegel genom att ta bort alla repor och fläckar. Denna metod innebär att man använder de använda kaffefiltren med kaffebönorna för att rengöra spegeln. Sedan är det bara att tvätta den med en fönsterputs.

Rengör en spegel med rakkräm

Att rengöra en spegel med rakkräm rengör den inte bara, utan tar också bort fläckar effektivt. Dessutom hjälper det till att återuppliva en skamfilad spegel. För att göra detta, sprid rakkrämen på den färgade spegeln med en pappershandduk, fukta den senare och torka spegeln torr.

Diskmedel och tvättsprit för att rengöra en spegel

För återställ glansen till en skamfilad spegel, förbered en blandning av 1 matsked diskmedel eller diskmedel och 1 kopprengöringssprit med isopropyl (70% lösning) i en skål med 1 kopp vatten. Häll den resulterande blandningen i en sprayflaska, spraya lösningen på spegeln som ska rengöras och torka av ytan med en luddfri trasa.