Hur rengör man en skärbräda i trä ordentligt?

Skärbrädan är en av de viktigaste delarna i ett kök. Det kan dock bli en grogrund för bakterier om det inte rengörs ordentligt. Att rengöra en skärbräda, särskilt en av trä, kan vara lite knepigt. Hur rengör man en skärbräda i trä?

Rengör en skärbräda av trä

Rengör skärbrädan i trä för hand

Du bör aldrig lägga en skärbräda av trä i diskmaskinen. Ljummet vatten (inte kokande), en svamp och lite diskmedel räcker för att rengöra den ordentligt. När du rengör, se till att gnugga matens kontaktyta väl, särskilt små sprickor och springor, för att ta bort eventuella matrester.

Skölj omedelbart efter användning

Att undvika dåliga lukter och ansamling av matsmulor på skärbrädan, omedelbar sköljning efter varje användning är nödvändig. Det är faktiskt viktigt att rengöra skivan innan du förvarar den för att inte låta matrester fastna på den. Bakterierna elimineras därmed och förökar sig inte. Du bör dock undvika att ta fram brädan i tvålvatten. Det kan mögla. Att doppa en träskiva i vatten kan också spricka och förvränga den eftersom trä är poröst.

Låt inte fläckar fastna på skivan

Att ta bort fläckar från trä kan vara knepigt eftersom det är ett mycket absorberande material. För att åtgärda detta, förhindra att fläckar samlas genom att tvätta brädan efter varje användning. Du kan dock använda en skursvamp för att ta bort envis skräp. Eftersom träet är ganska ömtåligt måste rengöringen göras med känslighet.

Desinficera med väteperoxid

En skärbräda i trä kan snabbt bli en grogrund för bakterier om den inte rengörs ordentligt efter varje användning. Desinfektion är därför viktigt för att säkerställa att det är hälsosamt och mycket rent. Att göra detta :

 1. Häll väteperoxid på brädan.
 2. Fördela lösningen med en ren svamp.
 3. Låt verka i några minuter, tiden för att eliminera alla bakterier.
 4. Torka av med en ren svamp.

Ta bort fläckar med grovt salt eller bakpulver

Efter tvätt, ta bort eventuella kvarvarande fläckar med grovt salt eller bakpulver.

 1. Torka brädan helt med en torr trasa.
 2. Strö över lite salt eller bakpulver.
 3. Gnugga sedan fläcken med en svamp eller borste indränkt i varmt vatten.

En annan metod är att:

 1. Rengör brädan med en pasta av bakpulver och vatten.
 2. Skölj sedan noggrant med varmt vatten för att ta bort de mest envisa fläckarna.

Bakpulver är en säker, giftfri, naturlig produkt till skillnad från många andra rengöringsmedel. Detta rengöringsmedel är ett milt alkali som lätt kan lösa upp smuts och fett i vatten.

Deodorisera brädan med vit vinäger eller citron

Smulor från grönsaker, frukt eller kött kan lämna en dålig lukt på en träskiva. För att åtgärda situationen, spraya lite vit vinäger på skärbrädan varje dag. Vinägern neutraliserar lukter och fungerar som ett naturligt desinfektionsmedel.

Om det trots allt avger en obehaglig lukt:

 1. Ta bort lukten genom att gnugga en en halv citron.
 2. Torka sedan med absorberande papper.
 3. Förvara utrustningen i ett torrt skåp.

Citronsyran i citron är alldeles för svag för att sanera en skärbräda, men den hjälper till att ta bort kvardröjande lukter.

Desinficera brädan med utspädd blekmedel

För att underhålla en skärbräda av trä behöver du en noggrann rengöring minst varannan månad, särskilt efter att ha arbetat med rått kött, fisk eller fågel. Bleach är en av de bästa allierade för att ta bort de mest envisa lukterna och resterna från alla ytor. Metoden är relativt okomplicerad.

 1. Blanda 1 tsk avbleka med 1 liter vatten.
 2. Häll blandningen på brädan.
 3. Låt sitta i några minuter innan du sköljer av med varmt vatten.

Låt skärbrädan lufttorka jämnt

Trä är ett mycket absorberande element. Som ett resultat kan vatten tränga in och spilla in i träskärbrädan efter varje tvätt. När den har torkat kan den senare dra ihop sig naturligt. Denna process är ganska normal och skivan kan återgå till sin ursprungliga form om den har torkat jämnt. Detta kan uppnås genom att låta den lufttorka i upprätt läge.

Smörj och konditionera skivan regelbundet

Förutom att städa bör du också tänka på smörj skärbrädan i trä att bevara sitt tillstånd. Faktum är att oljan tränger in i träets ådring och gör det möjligt att ge näring åt det och bevara dess naturliga tillstånd. Denna teknik förhindrar att träet spricker eller ändrar form med tiden. Smörjning bör göras varannan vecka till en månad, beroende på hur ofta den används. Lönnskärbrädor blir oftast lättare när de saknar smörjmedel. Å andra sidan är de andra torra vid beröring. Mineralolja som raffinerad kokosolja är den mest lämpliga produkten för smörjning. Den lämnar ingen lukt och ger ingen risk för mögel.

För att smörja en skärbräda:

 1. Applicera ett generöst lager olja på den torra ytan.
 2. När väl belagt, låt sitta i minst två timmar (eller hela natten, om möjligt).
 3. Håll sedan brädan i upprätt läge så att den torkar helt.
 4. Efter oljning, bestryk plankan med ett träbehandlingsmedel som bivax. Även om konditionering inte är nödvändigt, skapar den en barriär mot vatten och fukt och skyddar skivan från fläckar.

Vad ska man undvika

 • Du bör aldrig lägga en skärbräda av trä i diskmaskinen. Långvarig exponering för värme och vatten kan skeva och bryta den.
 • Blötlägg den aldrig i vatten. Skivans fibrer kommer att expandera och orsaka sprickor och mögel.

En mjuk men ändå ömtålig skärbräda i trä kräver mer underhåll än andra modeller. Ändå, med rätt metoder och rätt produkter, visar den sig vara lika stark som en plastmodell.