Hur rengör man PVC-fönstertorn ordentligt?

I närvaro av fukt och föroreningar blir PVC-fönster lätt smutsiga och försämras sedan. För att förhindra detta är lösningen att uppfylla rengöringskraven, även om detta material kräver lite underhåll. Lyckligtvis finns det många metoder tillgängliga för att ordentligt tvätta PVC-fönster. Nyckeln är att respektera vissa försiktighetsåtgärder.

Rengör PVC-fönster

Viktiga punkter att känna till innan rengöring

PVC är täckt med en tunn film som ger den sin glans och dess förmåga att motstå dåligt väder. För att skydda denna yta samtidigt som man säkerställer en perfekt rengöring, vissa försiktighetsåtgärder måste vidtas:

 • Undvik att använda frätande lösningar (ammoniak eller syra) som förstör filmen och drar till sig yttre föroreningar;
 • Använd aldrig en slipande svamp, inte ens i närvaro av ihållande fläckar, med risk för att repa den skyddande ytan;
 • Förbjud essenser och lösningsmedel som smutsar ner PVC-fönsterkarmar.

Kontakten av PVC med dessa destruktiva medel främjar bildandet av repor och sprickor förutom att det påverkar utseendet på öppningarna. För att undvika detta är det viktigt att följa dessa rekommendationer.

Nya PVC-fönsterputsprodukter

Fördelen med PVC ligger i dess motstånd mot klimatförändringar, till skillnad från andra beläggningar. Den klarar faktiskt både starka och låga temperaturer. Därför behöver den endast servas sällan och sparar på målningsarbeten. Denna prestanda kan dock lätt minska på grund av exponering för smuts och mögel, även när det gäller nyinstallerade PVC-fönster. Dessutom kan påverkan av föroreningar bli större om dessa öppningar är dåligt underhållna. För att förhindra ansamling av föroreningar på ramen eller ytan av PVC-strukturer är det tillräckligt att med jämna mellanrum rensa upp (en gång i månaden). För att göra detta måste överkomliga, enkla och effektiva lösningar antas. Blandningen av vatten och skonsam tvättprodukt som svart tvål eller Marseille tvål samt våtservetter kan göra susen. För regelbunden rengöring räcker dessa för att ta bort eventuella spår av smuts. De glasprodukter där den flytande rätter är också att föredra, så länge de reduceras med ljummet vatten. Bland de mest effektiva naturliga metoderna, varmt vatten med tillsats av vinäger tar även bort fläckar i ett pass. Det är viktigt att respektera följande dos: 4 glas varmt vatten för ett glas vinäger.

Polska PVC-fönstertorn

För att fönstren inte ska behålla några spår av förändringar eller föroreningar, är det idealiska att väljavinägervatten. Men denna lösning ekologisk kanske inte räcker för att återfå den ursprungliga glansen från PVC-öppningar. Faktum är att föroreningarna lämnar gråaktiga spår som är ganska svåra att ta bort med tiden. För att optimera rengöring, användning av en polish för PVC rekommenderas. Här är proceduren för att göra det:

 1. Förbered en vatten plus vinägerblandning enligt den mängd som anges ovan. Häll denna lösning i en sprayflaska.
 2. Öppna PVC-fönstren mycket. Ta bort damm och rester som är inbäddade i spåren med en dammsugare. Vid otillräcklig aspiration är det ideala att fortsätta med en blåspistol.
 3. Spraya formeln på ramen av PVC-öppningen. Låt 2 minuter torka.
 4. Torka av en fuktig trasa över de smutsigaste delarna. Torka med en torr, luddfri trasa.
 5. Kontrollera att sprickor eller repor är rena.
 6. Upprepa rengöringen för kvarvarande fläckar.
 7. Applicera PVC-lack på en svamp, mjuk borste eller målarpensel som inte ska riva. Följ villkoren för användning strikt och se upp för sprickor och repor.
 8. Respektera den angivna tiden för torkning.
 9. Ta bort överflödigt polish från PVC-fönsterglas med en lätt blöt pappershandduk.
 10. Stäng fönstren och putsa rutorna med en rengöringsmedel. Torka med hushållspapper.

Skurprodukter för slitna och smutsiga PVC-fönster

Till skillnad från nya PVC-fönster kräver strukturer som har varit nedsmutsade under lång tid särskild uppmärksamhet. Faktum är att smutsen är mycket mer riklig och ihållande, det är viktigt att satsa på mer kraftfulla produkter. Dessa kommer att rengöra dem effektivt, förutsatt att de sköljs noggrant. Här är de föredragna lösningarna:

 • Hushållssprit : häll på en trasa innan du tvättar PVC-fönstren helt, skölj sedan;
 • Bikarbonat + tvålvatten med vinäger: tillsätt bakpulver till en mjuk tvålsvamp impregnerad med vit vinäger;
 • Sodaaska : häll sodakristaller på en svamp indränkt i varmt vatten för att skrubba, skölj sedan noggrant;
 • Vit ande : applicera White Spirit på fönstren, alltid med en icke-slipande svamp;
 • Ugnsrengöringsmedel : spraya och låt rengöringsmedlet verka i ¼ timme, skölj sedan rikligt innan torkning;
 • Syresatt vatten : bleka PVC med en mikrofiberduk indränkt i väteperoxid.

Specifika produkter finns också i fackhandeln för att övervinna envis smuts. Det är viktigt att lära sig om deras komponenter, särskilt den eventuella närvaron av syra eller ammoniak. Ett annat knep är också att återställa glans till mycket smutsiga PVC-fönster, med hjälp av vax som har egenskapen att återuppliva den ursprungliga färgen. Därmed kommer fönstrens estetik att återställas.

Viktiga områden att rengöra

Korrekt städning handlar inte bara om att tvätta klädsel och fönster. För att säkerställa livslängden för PVC-fönster, såväl som bevarandet av deras design, är det viktigt att betona alla delar som utgör dem. För att förhindra att smuts skadar PVC-fönster är det dessutom viktigt att respektera rengöringsfrekvenserna. Följande bör också upprätthållas:

 • De ram : denna del kräver djup och periodisk tvätt, helst var 15:e dag;
 • De dräneringshåligheter : De används för att samla regnvatten, och kräver också frekvent rengöring på grund av fuktighet;
 • De beslag : det är viktigt att smörja dem med regelbunden takt för att undvika felfunktion och obehagligt gnisslande;
 • De tätningar : För att hålla dem funktionella får du inte försumma rengöringen, alltid med jämna mellanrum.