Hur gör man en japansk svamp själv?

Alla gröna tips är bra att ta till för att minska utgifterna och tänka på återvinning. Många vet det inte, men svampar är både en daglig utgift och ett grundläggande behov i vardagen. Tack vare en japansk uppfinning är det möjligt att göra en som heter tawashi. Hur lyckas man med denna DIY?

Gör en tawashi

En tawashi gjord av bomullskläder

Det är möjligt att ge tillbaka en andra livet till gamla kläder genom att återanvända dem för hushållssysslor. Att göra en japansk svamp är en av dem. Detta tillbehör är enkelt att göra och kräver inga komplexa material för dess tillverkning. Du behöver bara ha till ditt förfogande:

  • en träskiva;
  • naglar ;
  • en hammare ;
  • sax;
  • gamla kläder, gärna bomull.

Här är stadierna av förverkligandet:

  • Att skapa en vävstol : detta verktyg är grunden för att väva tawashi. Dessutom kan den återanvändas många gånger för att göra japanska svampar. Materialen att ha till hands är: en träskiva, en linjal, en penna, 20 spikar och en hammare. På plattans yta måste du först rita med linjalen och pennan en kvadrat av den storlek du väljer. Sedan ska spikarna slås in i varje sida av kvadraten, dvs 5 spikar för varje motsatt sida. Vilket gör totalt 20 spikar för vävstolen. Dessutom bör avståndet mellan naglarna vara lika för alla sidor för att få en enhetlig tawashi. Angående storleken så varierar det beroende på ruta. Ju mindre den är, desto mindre är den japanska svampen, och vice versa. Ingenting kan vara lättare att göra en vävstol!
  • Klipp ut gamla kläder: Klipp ut ärmarna på en T-shirt av samma tjocklek med en sax, ca 2 cm. Det är möjligt att ta kläder i olika färger för att framhäva vävningen och ge en mer estetisk touch. Dessutom behövs 10 t-shirtärmar för att göra tawashi.
  • Fortsätt till vävning: genom att installera de första 5 tygremsorna på vävstolen kan det första steget för att skapa tawashi börja. Sedan måste resten av banden vävas samman med de som redan finns på enheten för att skapa en liten väv av väv. Till sist, gruppera alla knutarna så att du bara får en sista knut dedikerad till hängaren. Det är nödvändigt att dra väl mellan remsorna så att emaljen är väl förseglad.

DIY: en tawashi med strumpor

Det är inte bara gamla kläder som kan användas för att göra en tawashi igen. De gamla strumpor liggande har också förmågan att bli japanska svampar för hushållssysslor. Processen är densamma som att skapa en svamp av en gammal T-shirt. Det är dock möjligt att minska storleken på vävstolen för att göra tawashi i mindre storlek.

Dessutom rekommenderas det inte längre att slänga de gamla strumpor och kläderna, för det är dags att göra det återvinning ! Varje material har nu möjlighet att återanvändas inom ett annat område. Dessa inkluderar bland annat att konsumera ekologiskt sätt genom att begränsa avfall och produktion av avfall.

Handledning: sticka din tawashi

För den som har bra koll på stickkonsten är en DIY stickad tawashi också möjlig. Systemet förblir detsamma som för att skapa en japansk svamp med hjälp av en vävstol. Den enda skillnaden är materialet som används, som är en bomullstuss av stickning och en sticka. Det är faktiskt att föredra att grunda bomullsmaterial för att förutse tvätt och komfort när du använder tawashi.

En av fördelarna med DIY tawashi med stickning är det estetiska utseendet på svampen. Det är verkligen möjligt att ge den alla önskade former och färger. Allt beror på hans inspiration och hans önskemål om att också definiera dimensionen. Det är dock bäst att leka med varmare färger för att skilja på de många svamparna i huset. En färgkod kan till och med tilldelas för hushållssysslor: gul för köket, grön för hushållet, blå för badrummet, röd för garaget, etc.

För den som inte är bra på att sticka går det snabbt att lära sig denna konst. Det finns många tutorials och videor för att lära dig hur man hanterar nålen korrekt. Efter några misslyckade försök och allt är över!

Varför använda en tawashi?

Ett ekologiskt konsumtionssätt består av minska lättsinniga utgifter som kan generera stora mängder avfall. Svampar som säljs i butik är en av dem, men de är fortfarande användbara för hushållsarbete. De ivriga naturvårdarna hittade sedan ett grönare knep för att ersätta dessa rengöringstillbehör med tawashi.

Den japanska svampen är en miljöansvarig praxis som bör prioriteras för att inte öka produktionen av skräp. Dess användning bygger på praktisk och rolig återvinning. Slitna tyger som återanvänds för att ersätta den köpta svampen minskar de dagliga kostnaderna ytterligare. För att inte tala om att majoriteten av dessa produkter är av syntetiskt ursprung med omvandling av polymerer till polyuretansvampar. Naturligtvis finns det också svampar gjorda av naturliga produkter, men deras kostnader är fortfarande höga.

Därför är tawashi tänkt att vara ett användbart och praktiskt alternativ till överkonsumtion av syntetisk produkt. För att inte tala om att den här svampen bara behöver gå igenom tvättmaskinen för att bli som ny igen. Det är faktiskt väldigt enkelt att tvätta. Om oljefläckar eller kraftiga fettavlagringar har byggts upp på svampen. Ett litet hopp i maskinen och svampen kommer ut ren. För tawashi avsedd för disken är det nödvändigt vrid ur dem väl och häng upp dem så att de inte lätt mjuknar.

Å andra sidan kan oanvända kläder och andra tyger som ligger kvar i huset förvandlas till tawashi. Därmed blir köpet av kommersiella svampar onödigt. Vilket sammantaget uppgår till spara pengar på lång sikt.