Rengör en skärbräda av plast noggrant

Skärbrädor, oavsett om de är av plast eller trä, kräver noggrann rengöring efter varje användning. De kan snabbt bli en grodd av bakterier om de inte desinficeras ordentligt. För att förhindra tillväxt av bakterier är det viktigt med en ren skärbräda i plast. Så här tar du bort fläckar från en plastyta med väteperoxid, bakpulver och diskmedel.

Rengör en skärbräda av plast

Ta bort fläckar från plastskärbrädor med väteperoxid

Plastskärbrädor kan missfärgas och fläcka efter några månader. Det finns några enkla fläckborttagningsprodukter som bakpulver, väteperoxid och tvättmedel.

Eftersom det är en utmärkt fläckborttagare kan väteperoxid ta bort fläckar från plastunderlaget om det används på rätt sätt. Här är stegen att följa:

 1. Lägg skärbrädan i ett handfat.
 2. Spraya eller häll väteperoxid på skärbrädan tills den är fuktig.
 3. Låt produkten verka i flera timmar eller över natten. Fläcken bör avta efter några minuter.
 4. Tvätta skärbrädan med diskmedel och vatten och låt den torka.

Varför fungerar denna metod?

Väteperoxid är ett naturligt blekmedel som kan rengöra alla typer av ytor och döda bakterier. För mer effektivitet bör den stå på i flera minuter.

Ta bort fläckar från en skärbräda

Blandningen av väteperoxid med diskmedel och bakpulver gör det möjligt att göra en lättapplicerad pasta för att bleka alla typer av fläckar. Så här förbereder du blandningen:

 1. Gör en pasta av 3 eller 4 matskedar bakpulver, 1 matsked diskmedel och 1 eller 2 matskedar väteperoxid. Blandningen ska vara lätt krämig.
 2. Bred ut den resulterande produkten på ena sidan av skärbrädan och låt verka i flera timmar eller över natten.
 3. Torka eller skrubba skärbrädan med diskmedel och vatten och låt torka.

Denna metod fungerar eftersom:

 • Väteperoxid är ett effektivt blekmedel som tar bort fläckar, lyser upp ytor och dödar bakterier. Denna produkt kan användas för att rengöra allt i huset.
 • Disktvål tar bort alla feta rester kvar på skärbrädan.
 • Bakpulver är ett naturligt slipmedel som hjälper till att bryta ner matfläckar.
 • Den tjocka blandningen håller rengöringsmedel på plats på skärbrädan tillräckligt länge för att ta bort fläckar.

Naturligtvis desinficera skärbrädor av plast

Plastskärbrädor är gjorda av ett icke-poröst material, vilket gör dem säkrare för matlagning. Det kräver dock utmärkt rengöring och regelbunden desinfektion för att förhindra spridning av bakterier.

Här är några sätt att naturligt sanera en plastskärbräda:

 1. Placera skärbrädan i diskmaskinen, ställ in den på högsta temperatur. Detta kommer att värma vattnet och döda bakterier.
 2. I slutet av cykeln, tvätta skärbrädan med tvål och vatten, torka den sedan torr eller spraya den med Vit vinäger. Upprepa samma operation med väteperoxid.
 3. Skölj noggrant med rent vatten.

Detta kommer att hjälpa till att döda alla bakterier som ligger kvar på skärbrädan och ta bort köttfläckar.

Blanchera en skärbräda med citron

Använd citron för att rengöra en skärbräda av plast genom att följa dessa steg:

 1. Ta en halv citron och en tonad skärbräda.
 2. Pressa en halv citron på den fläckiga skärbrädan. Använd krydda för att sprida saften så att den täcker fläcken och för att få den att tränga igenom hela ytan.
 3. Låt sitta i timmar i solen och skölj noga med kallt vatten.

Det går även bra att byta ut citronen motcitron eterisk olja.

 1. Blanda 5 till 10 droppar citronolja i 1/4 kopp vatten.
 2. Häll sedan blandningen på en svamp.
 3. Gnid brädet försiktigt.

Ta bort dålig lukt med bakpulver och vinäger

Bakpulver rengör alla typer av matlagningsutrustning och ytor. Det är också en utmärkt deodorant. För att rengöra och ta bort obehaglig lukt från en skärbräda i plast behöver du bara:

 1. Blanda en kopp vinäger med en matsked bakpulver.
 2. Gnugga sedan ytan med blandningen och skölj med kallt vatten.

Varför ska jag undvika blekmedel?

DE'bleka används ofta för att ta bort fläckar och döda bakterier. Det kan dock vara skadligt för hälsan och fräta på ytor, eftersom det är mycket giftigt. Detta beror på att blekmedel är en natriumhypokloritlösning som är skadlig vid inandning. Vilket kan orsaka irritation vid kontakt med hud och ögon.

Det bör också noteras att som ett blekmedel, vattnet av

Väteperoxid är ett bra alternativ till blekmedel. Den kan användas för att säkert ta bort fläckar från plastskärbrädor. Kallas oxygenblekmedel, det visar sig vara ett utmärkt fläckborttagningsmedel, ytblekmedel och potent bakteriedödare. Till skillnad från blekmedel som innehåller klor är väteperoxid inte frätande på ytor och är inte giftigt. Efter användning bryts väteperoxid naturligt ner till syre och vatten. Det är ett enkelt, miljövänligt sätt att ta bort fläckar och hålla utseendet snyggt på skärbrädor i plast.