Våra tips för rengöring av PC eller TV-skärmar

För att säkerställa bildkvalitet och bevara hållbarheten hos TV- och PC-skärmar krävs regelbunden rengöring. Det är faktiskt vanligt att hitta damm, vätskefläckar, mat eller fingeravtryck på ytan. Här är några tips för att rengöra dem ordentligt.

Rengör PC- eller TV-skärmar

Dra ur kontakten före rengöring

För att få bort fläckar och damm på skärmen rekommenderas det att du först stänger av tv:n eller datorn. Denna försiktighetsåtgärd förhindrar risken för kortslutning. Dessutom, om skärmen rengörs medan den är varm, kommer spår att finnas kvar och generera en pixelförsämring. Faktum är att den statiska elektriciteten som kommer ut från skärmen, med städare, kan leda till olägenheter. Om apparaten har använts nyligen är det bäst att låta den svalna i 5 minuter innan rengöring påbörjas. Innan du ansluter TV:n eller datorn igen, se till att skärmen är torr.

Välj en mjuk mikrofiberduk

För att säkerställa effektiv rengöring, mikrofiberduken är det bästa tillbehöret att använda. Detta är samma tyg som används för glasögonen. Detta tyg är det lämpligaste materialet eftersom det inte repar skärmen och inte sprider sig. Dessutom finns den i alla stormarknader.

Här är några tips för användning:

  • Med trasan, gnugga försiktigt och cirkulärt skärmen tills fläckarna och ränderna försvinner;
  • Tryck inte för hårt på skärmen. För att inte lämna spår, svampen, handduken, pappersnäsduken eller kökshandduken ska undvikas. De är vanligtvis gjorda av slipande material som kan repa skärmen. Dessutom är de fluffiga. Likaså försämrar våtservetter som innehåller alkohol gradvis skärmen. Vissa människor använder till och med sina naglar för att ta bort fläckar, ett misstag du inte bör göra;
  • I händelse av att det är särskilt brådskande att rengöra skärmen, men ingen mikrofiberduk finns tillgänglig, är det bäst att använda bomullstrasa.

Använd specifika produkter

Under skärmrengöring, är det viktigt att respektera bräckligheten hos skyddsfilm. Därför måste användaren vara uppmärksam på produktens karaktär så att den inte påverkar ytans integritet. Denna försiktighetsåtgärd är särskilt viktig för datorer som åtföljs av bländskydd. Fel rengöringsmedel kan minska eller till och med eliminera denna funktion.

Aggressiva produkter är bland annat:

  • Baserade rengöringsmedel etanol, aceton, av trikloretan eller ammoniak ;
  • Geler och rengöringssprayer;
  • Fönsterprodukter eller till och med tvål.

Dessa tvättmedel är inte på något sätt lämpliga för dator- och tv-skärmar. De ska alltså läggas åt sidan.

Innan du väljer någon produkt bör användarhandboken för PC eller TV konsulteras. Informationen som ges kan hjälpa användaren att hitta det bästa sättet att ta hand om sin skärm.

För närvarande finns det i överflöd av produkter som är speciellt utformade för TV-skärmar och datorer på marknaden. De finns bland annat i form av våtservetter och vätska. Rengöringssatser finns också till försäljning överallt.

Rengör med vatten och vinäger

Utöver de produkter som finns i butiken, den blandning av vinäger och vatten kommer som ett annat effektivt sätt att ta bort fläckar. För att göra detta måste mängden vatten och vinäger balanseras i en behållare. Det bör noteras att vinäger är en naturligt tvättmedel. Dessutom är denna lösning helt ofarlig och sticker ut för sin ekologiska sida. Var försiktig, spraya inte hushållet direkt på skärmen. Det bästa alternativet är att sänka ner mikrofiberduken innan du använder den för att torka av skärmen. För torkning bör en andra mikrofiber eller torr bomullsduk användas. Detta beror på att om skärmen inte torkas med en annan trasa kan andra märken dyka upp.

Dessutom, om användningen av vatten är nödvändig, bör kranvatten undvikas eftersom det innehåller en stor mängd kalk. För att undvika att lämna spår måste'Avmineraliserat vatten är alltså den mest lämpliga.

Undvik sprutning omedelbart

Under rengöring kommer produkten att sprutas direkt på skärmen att den rinner till botten av enheten, med risk för att vätska kommer in i den. När detta händer kan haverier eller fel uppstå. Om rengöringsmedlet som används är aggressivt finns det också risk för att skyddsfilmen snabbt försämras. För att åtgärda detta bör produkten sprayas på en trasa innan den används för att försiktigt gnugga skärmens yta. Att avsluta, torka skärmen gärna med en annan torr mikrofiberduk.

Anta en cirkulär rörelse

En av de bästa metoderna för rengör skärmen består av att blåsa i mitten, sedan rengöra med cirkulära rörelser med början från mitten. På så sätt undviks horisontella eller vertikala spår. Under denna operation, tryck inte för hårt på ytan, annars kommer den att försämras. Det är mer meningsfullt att upprepa de cirkulära rörelserna om och om igen istället för att trycka enträget. Som en guide bör man komma ihåg att skärmen på en dator och tv är ömtålig. Under underhåll är lätta rörelser väsentliga.

Rengör skärmen regelbundet

För att bevara kvaliteten på skärmen rekommenderas det starkt att du rengör den regelbundet istället för att vänta på att ett stort lager damm ska dyka upp. Därmed undviks en större rengöring med aggressiva produkter. Denna metod säkerställer att skärmens kvalitet och hållbarhet bibehålls.

Vad ska man göra vid en repa?

Att komma över repor på skärmen, vissa lösningar måste antas beroende på deras svårighetsgrad. I händelse av att enheten fortfarande är under garanti, är det möjligt att returnera den till säljaren. Annars kan användaren använda en reparationssats, tillgänglig i stormarknader eller i specialbutiker. Genom att använda rätt utrustning minskar risken för skador, eftersom tillbehör och produkter är speciellt framtagna för att reparera och rengöra din dator eller tv-skärm.

Nämligen att Vaselin är en annan produkt som kan radera en repa. För att använda den består metoden av att doppa en bomullstuss i vaselin innan den placeras på randen.