Vad man ska sticka till jul: mössor, dekoration, bollar, träd, tröjor ...

Till jul är stickning viktigt för att förbättra inredningen, men också för att ge presenter till nära och kära. Otypiska och estetiska, stickade tillbehör ingjuter en kokongande, glad och varm atmosfär under årets slutfirande. Upptäck mönster av stickade dekorationer till jul.

Vad ska man sticka till jul

Ljus klädda i ull

För en varm atmosfär, inget bättre än göra ylleljusstakar. Lätt att göra, de kan användas för att täcka ljus eller för att pryda en ljushållare. Här är stegen att följa sticka ljusfodral:

 1. Lägg upp mellan 20 till 30 maskor på en sticka;
 2. Sticka med två stickor tills du har dubbelt så stor diameter som ljuset;
 3. Sy ihop de två ändarna med en grov nål eller knappar eller sammanfoga dem med små träknappar;
 4. Sätt slutligen in ljusen i tygerna och arrangera dem på bordet, para ihop dem med kvistar eller kottar.

Den här typen av tillbehör ska helst göras med tjock ull i nyanser av rött, vitt och grönt. Det är också möjligt att välja andra varma färger som grått eller brunt trä. Dessutom, för att ge avlastning till tyget, är det lämpligt att variera de stygn som används och att göra kablar.

Angående ljusstakar eller värmeljushållare är det nödvändigt att lägga ljuset i en behållare (en burk eller ett litet glas) och täcka det med stickningen. Därför är det bättre att välja ull som är tillräckligt fin för att släppa in ljuset. Det rekommenderas också att blanda mörka färger med ljusa färger, och att sticka olika mönster med jultema. För att få en magisk effekt är glittriga strängar att föredra.

Var försiktig, ljushållare och vaxskydd kan lätt antändas och orsaka brand. Det är därför viktigt att alltid hålla ett öga på avståndet mellan ullen och ljusets veke.

Små virkade träd

Julgranen är onekligen emblematisk för julena sticktillbehör för att lyfta fram juldekoren. För att göra ett virkat träd behöver du:

 1. Bygg upp trädkroppen genom att gå upp 19 maskor med nål 3. Gör täta maskor utan kedjestickning för att gå tillbaka åt andra hållet för att gradvis minska så att du bara får en maska ​​i toppen. Upprepa samma operation genom att minska kedjestygnen till antalet 15 och sedan till antalet 12.
 2. Gör foten genom att göra upp 7 kedjemaskor med nål i storlek 2. Konstruera 4 varv enkelvirkning för att avsluta med en kedjemaska ​​för varje varv att vända.
 3. Montera allt med början från trädets kropp genom att arrangera de små trianglarna på ett minskande sätt. Placera sedan foten i botten av strukturen.

Allt som återstår är att dekorera det lilla trädet med små yllekulor, tjocka ullgirlanger fastsydda på trädkroppen och några knappar.

För att ge mer pepp till dekorationen är det lämpligt att göra träd i olika färger.

Pompom snögubbar

Väldigt lätt att göra, pom poms ger en mängd olika former, inklusive snögubbar. För att göra detta, följ bara dessa få instruktioner:

 1. Skär två cirklar av kartong, gör sedan cirklar i mitten av dem innan du skär dem för att göra hål;
 2. Täck de två ringarna med grov vit ull genom att lägga dem ovanpå;
 3. Klipp av strängen vid cirklarnas förbindelse med en mejsel;
 4. Sätt en tråd mellan de två kartongringarna innan och knyt en knut ordentligt bunden samtidigt som du lämnar en bit snöre som är tillräckligt lång för att montera de två delarna av snögubben;
 5. Ta bort ringarna och sträck ut trådarna för att bilda en boll;
 6. Upprepa samma operation med större cirklar;
 7. Rita snögubbens ansikte med vickande ögon och orange kartong för att göra näsan;
 8. Fläta ett rött garn och knyt det i halsen på snögubben för att göra en halsduk.

Julstrumpor på brasan eller som bestickhållare

Förutom träd, bollar, klockor och snögubbar är julstrumpor också väsentligheter för denna högtid. Hängande över eldstaden eller används som dekorativa tillbehör på bordet, förstärker de värmen i inredningen. Så för att sticka julstrumpor är det viktigt att följa följande steg:

 1. Lägg på 56 maskor av grov ull på en 2,75 nål;
 2. Sticka ändar i korta rader;
 3. Gå upp till foten genom att sticka runt;
 4. Konstruera hälen genom att göra korta rader i nivå med stygnen på undersidan av foten;
 5. Lämna de översta stygnen;
 6. Fortsätt med normala eller snygga stygn för att göra benet;
 7. Väl vid mitten av benet, byt färg för att stanna i temat.

Observera att det går att sticka olika modeller genom att variera maskor, mönster och färger. Detta kan dock kräva specifik kunskap.

En virkad ängel

Högst upp i trädet eller hängd vid ytterdörren bjuds även den lilla ängeln på juldekorationen. För att uppnå detta liten virkad statyett, det är nödvändigt :

 1. Gör en linjär maska ​​(lm) i en magisk ring, gör sedan 16 halva stolpar (fm) för att avsluta varvet med en smygmaska ​​(sm);
 2. Börja sedan med 3 lm, fortsätt med 2 db i varje fastvirkning i första raden för att få 32 db;
 3. På nästa rad, virka 1 lm, sedan en enkelvirkning (fm) omväxlande med 3 lm till slutet av raden;
 4. I de första 5 lm-bågarna på föregående rad, varva 2 st med 1 lm och 1 st och hoppa över 11 lm-bågar för att avsluta raden med en sm;
 5. För att göra kjolen, varva 3 lm 1 db i relief sedan 2 fm i bågen till slutet av raden och upprepa operationen på 5 på varandra följande rader;
 6. Varva slutligen 1 fm med 6 fastmaskor och 3 st stängda lm i slutet av varje fastmaskning;
 7. Gör en sjunde dubbelvirkning utan de 3 lm i slutet;
 8. Upprepa operationen tills de återstående 9 ringarna är reducerade;
 9. Sedan är det bara att klä bysten av en docka med en liten gloria med guldtråd och du är klar!