Hur tvättar och sköter man ett kashmirtyg?

På vintern finns det inget bekvämare än en kashmirtröja. Varmt och lätt, detta material har allt. Dess enda lilla brist är fortfarande dess bräcklighet. Att tvätta kashmir kan därmed bli en riktig utmaning eftersom rengöring av detta tyg kräver stor känslighet om vi vill undvika att skada det.

Ren kashmir

Reglerna för att tvätta kashmir

För att bevara kashmir kläder, ett möte noggrann är nödvändigt. Här är några grundläggande regler att komma ihåg för att hålla kashmir i gott skick.

Tvätta oftare

Det är ofta tillrådligt att inte tvätta dina kläder för ofta för att undvika att skada dem. Att tvätta för ofta kan skada tyget eftersom det slits ut. Kashmir avviker dock från denna regel. Det här ämnet stöder vatten perfekt och ser bättre ut även efter varje tvätt, så länge du rengör den ordentligt. Det bör noteras att kashmir kommer från kashmir gethår. Dessa djur lever under ofta fuktiga förhållanden, i regnigt väder. Sålunda är deras hår vana vid vattning. Vid kontakt med vatten slappnar denna vävnad av, drar ihop sig och återgår sedan till sin ursprungliga form. Våt kashmir affärer kommer därför ner på renovera. Vissa försiktighetsåtgärder måste dock vidtas för att undvika att materialet ändras.

Använd kallt vatten

Oavsett om det är maskintvätt eller handtvätt är det alltid att rekommendera att använda kallt vatten. Till skillnad från varmvatten håller det faktiskt material i sitt normala tillstånd. Varmvatten däremot mjukar upp tyger och lossar fibrer, men sätter dem inte tillbaka på sin plats. För att rengöra färska fläckar från textilier rekommenderas ofta varmt vatten. Men när det kommer till kashmir är regeln annorlunda. En hög temperatur kan faktiskt förändra det och fördubbla storleken på kashmirkläder. Den idealiska temperaturen är alltså mellan 18 och 20°C. Vissa kashmirtröjor kändes vid 30 ° C.

Förbjud sköljmedel

Cashmere är högt värderad för sin godis garanterar optimal komfort. Men denna kvalitet är också dess svaghet. Visserligen kan mildhet ibland vara synonymt med bräcklighet. Cashmere kräver därför speciell vård jämfört med andra typer av tyg. Eftersom materialet är mjukt krävs ingen rengöring mjukgörande produkt. Genom att lägga till sköljmedel mattas dess utseende. För tvätt, den specialtvättmedel för ull och siden är den som bäst passar kashmir. I avsaknad av tvättmedel är det möjligt att använda en milt schampo se till att du har en lätt hand. En klick räcker för att löddra kashmiren. För mycket tvättmedel förändrar dess naturliga mjukhet. de Marseille tvål i flingor är också ett bra alternativ, så länge du använder det sparsamt. Å andra sidan tvättmedel ska förbjudas.

Vad är det bästa sättet att underhålla kashmir?

Idéerna är fortfarande delade i denna fråga. Vissa hävdar att maskinen fortfarande är det bästa alternativet. Andra säger att handtvätt är den säkraste metoden. Båda kan dock rengöra kashmir på rätt sätt när de rätta teknikerna tillämpas.

Maskintvätt

Det finns specifika bruksanvisningar när det kommer till maskintvätt av kashmir. Tvärtemot vad många tror, ​​skadar maskinen inte nödvändigtvis detta tyg. Du behöver bara veta de rätta tipsen. Innan du tvättar kashmir, se till att tvättmaskinen är lämplig för ömtåliga tyger. Maskinens tillförlitlighet garanterar tvätt utan att materialet deformeras. Så här tvättar du kashmir i maskin:

 • För att sätta omvänt plagg : denna teknik begränsar risken för försämring av kashmirbitens yttre utseende.
 • Lägg kashmirtillbehöret i ett tvättnät : detta undviker att skada materialet. Gnidning mot andra tyger kan orsaka pilling. Om det inte finns något tvättnät går det även att lägga ner kashmirkläder i ett örngott. Man måste dock vara försiktig med färgerna. För att säkerställa att tygfärgerna inte skaver av varandra ska ett örngott i samma färg som tillbehören som ska tvättas tillhandahållas.
 • Häll en låg dos tvättmedel. När det gäller valet av produkten är det bättre att använda en tvätt utan sköljmedel eller sköljmedel.
 • Välj program: Moderna tvättmaskiner har innovativa funktioner inklusive många program. Varje alternativ motsvarar ett specialiserat tyg. För rengöring av kashmir är det lämpliga programmet äldsta pojken där den delikat.
 • Ställ in temperaturen: kashmiren tvättar Kall. För de flesta maskiner betyder detta 20°C till 30°C.
 • Föredrar en kort tvätt: en period på 20 till 30 minuter tillräckligt för att tvätta kashmir. Utöver det riskerar tvättning att skada fibrerna.
 • Välj rätt centrifugeringshastighet: det rekommenderas att inte överskrida de 400 varven per minut. Spinning för snabbt stör fibrerna, vilket sedan leder till irreversibel krympning.

När tvätten väl är tvättad måste den torkas. Några tips för korrekt torkning:

 • Undvik torktumlaren : det krymper kashmir.
 • Glöm galgar : att hänga en kashmirtröja på en galge förvränger tvätten. Det är faktiskt ett material som absorberar mycket vatten, vilket gör tillbehöret extra tungt. Därför tröja sträcker sig speciellt vid axlarna.
 • Torka kashmir platt : Oavsett om det är kläder eller accessoarer är det alltid en bra idé att torra kashmirartiklar platt. Det bästa är att breda ut dem på en bomullshandduk. Detta påskyndar torkningen eftersom bomullen absorberar fukt.
 • Håll kashmir borta från värmekällor : För att påskynda torktiden rekommenderas ofta värme. När det kommer till kashmir är metoden annorlunda. Det är viktigt att torka i sval utomhus. På en väl ventilerad plats försvinner alla spår av fukt efter några timmar.
 • Avstå från att stryka kashmir : eftersom det slätar ut snabbt behöver du bara lägga det plant, fuktigt, för att släta ut det.

Handtvätt

För de mest motvilliga är manuell tvätt fortfarande det säkraste och enklaste alternativet:

 1. Förbered en kallvattenbassäng ;
 2. Häll några droppar av speciellt ulltvättmedel eller en klick schampo;
 3. Rengör kashmirtillbehör utan att låta dem dra en längre tid. En expresstvätt håller fibrerna i gott skick. Det är nödvändigt att blanda försiktigt;
 4. Skölj noggrant;
 5. Snurra kashmiraffären utan att vrida dem. För att ta bort överflödigt vatten, är det lämpligt att klappa dem mellan två frottéhanddukar och sedan lägga dem platt.