Hur rengör och tar man bort vaxet ordentligt?

Några tips gör att du kan tvätta och ta bort vaxet utan att skada det. Det är mycket känsligt och kräver ganska speciella försiktighetsåtgärder vid tvätt. Ursprungligen från Indonesien kallas vax även för "afrikanskt tyg". Detta glänsande tyg med färgglada mönster har vaxat på båda sidor för att ge glans till färgerna.

Rengör vaxkläderna väl

Vax: en viktig trend

Vanligtvis bärs som en ländduk eller turban av afrikaner, vax har blivit en viktig trend. Detta glänsande tyg med livfulla färger och mönster inspirerat av indonesisk batik används för närvarande vid tillverkning av flera typer av kläder. Europeiska kvinnor uppskattar faktiskt kläder i vax, som kjolar, skjortor och klänningar, men också modeaccessoarer gjorda i detta material. Detta tyg har antagits över hela världen.

Wax: en världsomspännande succé

Vaxet tillverkas nu i olika länder, bland annat Indonesien, Nederländerna och Kina. Kvaliteten på detta glänsande tyg varierar dock beroende på dess tillverkare. Men de modeller som produceras i Holland är de mest uppskattade, eftersom de utmärker sig genom sin kvalitet. Vaxet som produceras i Kina visar sig vara billigare, men av dålig kvalitet, eftersom det vanligtvis är gjort av bomull eller syntetiskt material och endast tryckt på ena sidan. Den är därför bara vaxad på ena sidan och drar nytta av mindre skydd. Kinesiskt vax imiterar helt enkelt mönstren och livfulla färger hos holländska tyger.

Handtvätt för att undvika risk för för tidig försämring

På grund av dess delikatess mycket speciell, liksom dess livfulla färger, rekommenderas det starkt handtvätt kläder i vax och tillbehör designade i detta material. Manuell tvätt är också obligatorisk för tyger från Kina som är tryckta på ena sidan. Det är dock bäst att undvika maskintvätt även för sådana av god kvalitet. Denna försiktighetsåtgärd undviker risken för för tidig försämring, särskilt färgerna.

Undvik maskintvätt så mycket som möjligt

Normalt blöder inte kvalitetsvax med livfulla färger på båda sidor. Dess nyanser är utrustade med ett extraordinärt grepp. Det är dock tillrådligt att vara försiktig för att inte ångra något. Om maskintvätt av ett kvalitetsvaxplagg är oundvikligt, bör ljummet vatten inte överstiga 30 °C. Undvik också absolut användningen av pulveriserad tvål eller tvättpulver. Föredrar flytande tvättmedel utan blekmedel för att inte smutsa ner de vackra färgerna som gör det här tyget så speciellt. a måttlig snurr rekommenderas även för maskintvätt.

Aldrig för varmt vatten

Både för manuell tvätt och maskintvätt bör överdrivet varmt vatten (över 30 ° C) aldrig användas. Ett plagg som tvättas i maskinen över 40 ° C är mycket troligt att bli helt skadat när det tas ut. Föredrar a ljummet tvålvatten (mindre än 30 ° C) att tvätta kläder i vax är en gest av stor visdom.

Den typ av tvål som ska användas för att tvätta ett vax

de Marseilles tvål lämpar sig bäst för handtvätt. Det är dock möjligt att använda antingen schampo eller det vanliga flytande tvättmedlet. Om du använder schampo, applicera några droppar. Oavsett vilken rengöringsprodukt som används, rekommenderas starkt att inte använda varmt vatten.

Torktumlaren att förbjuda

Under inga omständigheter får vaxade kläder och tyger torktumlas. En kjol, klänning, skjorta eller något annat afrikanskt tygtillbehör bör aldrig torktumlas. de Torkning i det fria rekommenderas för att undvika dess försämring.

Ta bort en vinfläck på vax

Ovanligt vackert, vax bärs ofta vid exceptionella tillfällen som middagsbjudningar. Den är därför inte immun mot vin- eller såsfläckar. Hur blir jag av med en vinfläck på vax?

 1. Blötlägg en ren trasa medvarmt tvålvatten (pulvertvål ska förbjudas till skillnad från tvål av Marseille-typ).
 2. Lägg bara till en droppe citronsaft.
 3. Gnid in vinfläcken med den tidigare blötlagda trasan.
 4. Skölj med kallt vatten.
 5. Tvätta av med ljummet vatten.

Ta bort en blodfläck från vax

Gör så här för att rengöra en blodfläck på vax:

 1. Kör fläcken under en droppe kallt vatten;
 2. Vrida ur;
 3. Dutta med en ren trasa impregnerad med70% alkohol ;
 4. Skölj med rent vatten.

Ta bort lerfläckar från vax

Inget är lättare! Det räcker att rengöra lerfläckarna med en tvåligt vatten med en liten mängd vit vinäger tillsatt. Pulvertvål avråds starkt till skillnad från flytande tvål och Marseille-tvål.

Hur bevarar man vaxets färger?

I princip blöder inte vaxtyg, men det gör inte nybörjarprodukter. Dessa tenderar att gnugga av från sin första tvätt. Lyckligtvis finns det effektiva och praktiska tips för att fixa sina färger:

 1. Förbered en kallvattenlösning, vit vinäger (en kopp) och grovt salt (en kopp) i ett handfat eller handfat.
 2. Blötlägg vaxplagget i denna blandning i en eller två timmar.
 3. Skölj den i kallt vatten innan du doppar den i rent vatten.
 4. Tillsätt mer vinäger om vattnet ändrar färg och låt stå i ytterligare en timme.
 5. Skölj med kallt vatten före användning diskmedel fri från blekmedel.
 6. Skölj igen.
 7. Återgå till vinägern och den grova saltlösningen om färgen skaver av.
 8. Upprepa denna operation tills sköljvattnet är fritt från färg.