Hur man tar bort silikon: 4 effektiva tips

Oavsett om det är på kläder, kakel, glas eller på händerna så går det att ta bort en silikonfläck. Det är också viktigt att byta ut sina packningar runt handfatet, handfatet, badkaret eller duschen när de börjar bli svarta.

Tips för att ta bort en silikonpackning

Ta bort en silikontätning runt ett sanitetselement

Silikontätningen säkerställer en bra tätning runt sanitetselement som tvättställ, handfat, badkar eller till och med dusch. Det är viktigt att rengöra dem väl när de börjar mörkna. De kan också bytas ut för att få ett friskare hem. Silikonpackningar är väldigt lätta att ta bort, så här gör du:
 1. Ta på handskar för att skydda dina händer.
 2. Ta en kniv eller ett rakblad.
 3. Placera skärbladet plant mot väggen utan att skada det.
 4. Gå långsamt framåt för att ta bort den gamla tätningen genom att dra i den med din andra hand.
 5. Om bitar inte lossnar, skrapa lätt med kniven.
 6. För att ta bort avlagringar, blötlägg en trasa med Vit ande och gnugga. White spirit går upplösa resterna av sälen. Det går även bra att ersätta lacknafta mot vit vinäger men du måste gnugga lite hårdare!
 7. När silikonförseglingen har tagits bort helt måste ytorna rengöras väl med diskmedel och sedan tillåtas torka.

Ta bort silikon från glas eller kakel

För att ta bort silikon från ett fönster eller en kakel utan att repa den senare räcker det att försiktigt skrapa överflödigt silikon med ett rakblad eller en skärare. Du kan också använda skrapa som används för att rengöra sin keramikhäll. Sedan, för att få bort silikonrester, måste ytan duttas med en trasa som blötläggs iaceton, avhushållssprit eller från Vit ande. Det rekommenderas att ta på sig handskar före hantering, produkterna som används här är aggressiva för huden.

Silikonfläckar på kläderna

Silikonfläckar på tyger tas enkelt bort. Här är tre tips:

 1. Mjuka upp silikonen med en hårtork i 30 sekunder och samla upp den med en tesked. Lägg sedan plagget i tvättmaskinen.
 2. Applicera en pappershandduk på silikonfläcken och kör strykjärnet över den i några sekunder. Silikon får inte smälta in i fibrerna.
 3. Om plagget inte tål värmen ska silikonet gnidas med en nagelfil eller sandpapper. Om det finns rester, blöt en trasa medaceton, dutta på fläcken och skölj noggrant. Aceton kan ersättas med hushållssprit eller F-bensin.

Hur tar jag bort silikontätningsmedel från mina händer?

Den coola silikonen är ganska klibbig. Du måste agera inom 24 timmar för att ta bort den.
 1. Gnid in silikonen med en pappershandduk.
 2. Upprepa operationen och byt ut det absorberande papperet mot en plastpåse eller soppåse.
 3. Tvätta och torka händerna ordentligt.
 4. Om rester kvarstår, värm kittet med en hårtork inställd på lägsta temperatur. Aceton är också effektivt men farligare för huden.