Hur rengör man smidesjärn?

Portar, räcken, balkong, räcken, trädgårdsmöbler, hyllor, ljusstakar eller olika prydnadsföremål kan utformas i smide. Detta material finns i många former och ger en unik karaktär till en dekoration. För att hålla den i gott skick i många år är det viktigt med korrekt underhåll. Så här rengör och underhåller du smidesjärn.

Rengör smidesjärn

Rengöring och konservering av smide

Följande operation rengör smidesjärn ordentligt och säkerställer också dess hållbarhet. För att göra detta, här är stegen att följa:

 1. Värma vatten

Det första steget i rengöring av smidesjärn är att tvätta och skölja det.

För att rengöra ett stort föremål som en möbel kommer det att behövas två hinkar med vatten. Fyll en av hinkarna med varmt vatten för att skölja. För rengöring av mindre föremål, använd två sprayer, en för att skölja, för att göra det enkelt.

Om smidesföremålen som ska rengöras står utanför, till exempel ett räcke eller ett räcke, är det bäst att använda en trädgårdsslang för att skölja. En hink fylld med varmt vatten är också nödvändig för att tvätta.

 1. Tillsätt tvål till det varma vattnet

Vatten från hinken eller sprayflaskan avsedd för tvättning (ej sköljning) smidesjärn ska blandas med tvål för skonsam rengöring. Ett diskmedel som diskmedel (1 matsked per liter vatten) eller till och med ett milt hushållsrengöringsmedel (2 matskedar per liter) fungerar bra.

För en ännu skonsammare rengöring, det är också möjligt att ersätta tvålen med vinäger (4 matskedar per liter vatten). Detta alternativ är främst avsett för inredningsartiklar såsom prydnadsföremål eller annat.

 1. Blötlägg en svamp i lösningen

Innan du applicerar svampen impregnerad med blandningen på smidesjärnsföremålen, är det att föredra att ta bort de olika elementen som utgör den. Om dessa är fasta, såsom benen på en träsits, är det lämpligt att mycket försiktigt rengöra de områden där de olika materialen möts. Det går även att slå in smidesartiklar i plastfolie.

För stora föremål finns det ingen anledning att vrida ur svampen efter att den har blötlagts i hinken som innehåller lösningen, eftersom rengöring kommer att kräva mycket tvålvatten, särskilt i hörnen.

Om du använder en sprayflaska ska lösningen sprayas på svampen för att den ska bli blöt.

 1. Ta bort damm och smuts

Med svampen indränkt i tvållösningen, gnugga smidesjärnet i cirkulära rörelser. Det bästa är att gå i zoner för en grundlig rengöring. Tveka inte att blötlägga svampen i lösningen om det behövs.

 1. Skölj smidesjärn

För denna operation måste du blötlägga en ren svamp i den andra hinken som innehåller varmt vatten utan tvål. Klart vatten kan också göra susen.

Med svampen indränkt i rent vatten, skrubba varje behandlat område noggrant för att ta bort rengöringslösningen och smutsrester. Tveka inte att blötlägga svampen i vatten om det behövs. Om vattnet i hinken blir smutsigt måste det bytas ut.

Om föremålet som ska rengöras står utanför är det bästa sättet att skölja ur det att använda en trädgårdsslang.

 1. Torrt smide

De yttre elementen kan torkas i solen. För föremål inne i ett hus är det dock att föredra attTorka dem med en ren, torr trasa för att avlägsna eventuell fukt.

 1. Ta bort rost

Efter att smidesjärnsföremålet eller elementet har rengjorts är det viktigt att ta bort eventuell rost som finns. För att göra detta, gnugga de rostiga delarna med slipande material som sandpapper eller en stålborste.

För tuffa rostfläckar kan du applicera fosforsyra på smidesjärn. Denna produkt omvandlar rosten från smidesjärn till järnfosfat med en svart, hård skorpa. För att fosforsyra ska ha en optimal effekt är det lämpligt att lämna den på de rostiga ytorna i minst 24 timmar.

Oavsett om det är spray eller gel, bör fosforsyra användas med viss försiktighet. Användning av handskar, mask och skyddsglasögon rekommenderas.

 1. Ta bort de sönderfallande fjällen

När fosforsyran har fungerat, skrubba de behandlade områdena med en stålborste för att ta bort eventuell kvarvarande rost. Målet med denna operation är att ta bort alla spår av rost.

 1. Rengör smidesjärnet en andra gång

När alla spår av rost har åtgärdats kan det vara bra att börja om från början av rengöringsprocessen för att ta bort alla spår av produkten och få smidesjärnet att se ut som nytt.

 1. Skydda smidesjärn

För att ge ett optimalt skydd för smidesjärn, en enkaustisk polering rekommenderas. Bilpolish eller möbelpolish kommer att göra susen.

För att göra detta, applicera helt enkelt lacket på en torr, ren, mjuk trasa och använd cirkulära rörelser med trasan på alla smidesytor. Encaustic skyddar effektivt materialet mot slitage och väder.

När detta steg är klart, låt lacket torka i mer än 8 timmar eller över natten. För föremål som är placerade utanför, undvik all kontakt med fukt under torktiden, innan du applicerar golvpolishen.

Så snart lacket som applicerats på smidesjärnet är helt torrt, kommer polering med en mjuk trasa i cirkulära rörelser att avsluta rengöringen av smidesjärnet.

För att hålla smidesjärnet i gott skick rekommenderas veckovis damning med en dammduk eller luddfri mikrofiberduk.

Andra tips för att rengöra smide snabbt

Om de föregående rengöringsstegen är för långa, här är några tips för att rengöra smide snabbt:

 • Manuell borstning

En enkel manuell borstning med en stålborste kan faktiskt räcka för att snabbt rengöra ett smidesjärnsföremål.

Att gnida stålull på smide kan också rengöra den ordentligt. Användningen av stålull rekommenderas speciellt för små skrymslen, konturer, detaljer, cirklar eller stänger.

Oavsett vilket verktyg som används är det nödvändigt att applicera en trasa impregnerad med deoxidationsmedel för järnmetaller på färdiga ytor.

 • Använd ammoniak

För mer effektivitet är det också möjligt att rengöra smidesjärnet med tvålvatten kombinerat med ammoniak (1 matsked per 1 liter vatten). Sköljning med rent vatten och noggrann torkning kommer att slutföra operationen.

Några användbara tips

Här är några tips som kan användas för att underhålla smidesjärn:

 • Tillämpa transparent lack på smidesjärnet för att skydda det från rost och repor. Om smidet är målat kan lacken också skydda sin färg så att den inte flisar. Lack rekommenderas speciellt för föremål som ligger utanför;
 • För att ta bort rost, använd en produkt som heter " rost transformator »Är också möjligt;
 • För att måla ett smideselement rekommenderas en rostskyddsfärg.