Ta bort mögelfläckar med vinäger

När mögel sätter in, lämnar det fula spår. Ibland försvinner dessa snabbt och enkelt. Men ibland kvarstår de. En enkel tvätt räcker inte. För att behandla mögelinfekterade väggar, sängkläder eller tak rekommenderas vinäger. Denna produkt har visat sig vara anmärkningsvärt effektiv mot mörka fläckar.

Ta bort mögelfläckar med vinäger

Mögelsvampens effekter på hälsan

Mögel ser ut som ett lager av gröna, vita, blå eller svarta mossor. De kan också komma i form av glorier eller blommor. Förutom sitt utseende känns mögelsvampar också igen på sina karakteristiska lukter. Ibland är de inte tydliga. I det första utvecklingsstadiet avger mögelsvampar en unken eller jordig lukt. De kan dyka upp var som helst, inklusive på väggar, tyger, gipsskivor, papper och fogar. De består av mikroskopiska svampar och förökar sig i hög hastighet.

Medan de växer utgör mögel hälsorisker. Alla reagerar olika på dessa svampar. Konsekvenserna av exponering beror på varje individs hälsotillstånd och lokalernas tillstånd. För de mest känsliga kan minsta kontakt med sporerna orsaka allergier. Dessa manifesteras oftast av överdriven nysning eller hosta.

I allvarligare fall kan mögel orsaka onormal andnöd. När mögelsporer väl har installerats i lungorna riskerar de att bli infektioner. Dessa symtom är oftast resultatet av unken lukt. När det väl inandas påverkar det immunförsvaret och kroppen reagerar. Att röra vid en möglig yta kan också innebära risker. Faktum är att svampar förökar sig exponentiellt, särskilt i en fuktig miljö. Om de kommer i kontakt med ett öppet sår riskerar de infektera såret.

Materialskador orsakade av mögel

A mögelexponering kan orsaka flera skador i huset. Om den mögliga ytan inte behandlas i tid, svamparna attackmaterial. Denna försämring är anmärkningsvärt tydlig på pappers- eller kartongytor. Bokomslag som utsätts för mögel mjuknar väldigt snabbt. Detsamma gäller tapetväggar. I det här fallet växer ofta svampar inuti beläggningen. Tapeten skalar av lite i taget. Denna mjukgörande verkan är typisk för mögelsvampar. De verkar på samma sätt på trägolvet och gipsväggarna. När de väl har installerats försämras de och tär på material. På balkarna utsätter de huset för allvarliga faror.

Ta bort mögelfläckar från tyger

När mögel sätter sig på väggar eller i garderober är det troligt att gardiner eller sängkläder blir fläckiga. Matta, tygsoffa, lädertillbehör och handdukar sparas inte på. Ibland räcker det inte med en enkel rengöring för att få bort de grönaktiga eller blåaktiga märkena. För att övervinna detta är det nödvändigt att förbereda en tvättlösning. Det är lämpligt att använda naturliga produkter. För att ta bort mögelfläckar är vinäger en bra allierad. Denna matlagningsingrediens är anmärkningsvärt effektiv på tyger. En ättikabaserad behandling återfår glansen från linne som fläckats av svamp. Dessutom hjälper dess deodoriserande verkan att bli av med mögliga lukter. För att göra detta, ta följande ingredienser:

 • Vit vinäger;
 • Lite vatten ;
 • Marseille tvål;
 • Grovt salt.

Mängden av varje ingrediens beror på de sängkläder som ska behandlas. Det viktigaste är att ge lika mycket vinäger och vatten. Tvätta enligt följande:

 1. Förbered tvättlösningen genom att blanda alla ingredienser i en skål. Låt blandningen sitta så att de grova salterna kan lösas upp.
 2. Blötlägg tvätten i lösningen. För att bevara färgen på varje tvätt, är det lämpligt att behandla de av samma färg tillsammans. Vitt linne måste läggas åt sidan till varje pris.
 3. Låt vila i en halvtimme.
 4. Gå till maskinen eller tvätta Vinägern desinficerar och deodoriserar samtidigt. För att förhindra att sängkläderna luktar vinäger, är det lämpligt att använda en dofttvål för tvätt. Om fläckarna kvarstår, upprepa operationen med en ny lösning.
 5. Skölj, gör sedan att torka.

För fläckar på soffor eller fåtöljer är det bekvämare att hälla blandningen i en spruta. När fläckarna har sprayats måste preparatet lämnas att verka innan det gnuggas.

Ta bort mögelfläckar från väggar och kakel

Bland de många sorterna av svampar är svarta mögelsvampar de mest framträdande. De lämnar kvarstående fläckar på väggar, golv eller tak. För att rengöra ytorna, välj vinäger. Så här gör du:

 1. Fyll en sprayflaska med vinägerlösning. Mängden vatten och vinäger bör vara lika.
 2. Spray ytorna som ska behandlas och låt verka i en halvtimme.
 3. Att gnida med en borste och varmt vatten. Genom att gnugga kan gipset lossna. Detta är oundvikligt på grund av mögelsvampens verkan. För att undvika att skada ytan för mycket, välj en borste med mjuka borst.
 4. Att torka ytor med en lätt fuktig trasa.
 5. Att torka med en ren, torr trasa.

Det är en bra idé att städa på morgonen och lämna alla fönster öppna resten av dagen. För att förhindra att svamp dyker upp igen, se till att allt är helt torrt.

Hur undviker man mögel?

Det är fullt möjligt att förhindra tillväxt av mögel i huset. För att göra detta måste vi först identifiera deras orsaker. Det finns många anledningar till mögel. Det vanligaste är fukt. Faktum är att svampar livnär sig på dem för att överleva, oavsett ytan. I genomsnitt producerar en vuxen person cirka 2 liter fukt per dag. Fuktighetsnivån blir därför mycket koncentrerad när flera personer vistas i samma rum. Bostadsfukt försöker fly överallt. På grund av bristande ventilation kondenserar det i taket eller i väggarna. Dåligt skötta vattenskador kan också vara orsaken. För att förhindra mögeltillväxt bör du:

 • Lufta ut huset: för att undvika spridning av svampar är det viktigt att ventilera huset så mycket som möjligt. För att göra detta rekommenderas det att lämna fönstren i badrummet eller toaletten öppna över natten. Detta hjälper till att bli av med överflödig fukt som kondenseras i rummet under dagen. Det är också möjligt att installera ett ventilationssystem i huset.
 • Kontrollera regelbundet tätningarna: Kontrollera badrummets skick då och då. Ibland dyker mögel upp i form av vitt skum. De är därför svårare att upptäcka. Så fort en unken lukt känns i ett rum, kontrollera omedelbart alla skrymslen och vrår. Om lederna angrips av mögel, är det lämpligt att behandla dem omedelbart.
 • Behandla fuktproblem: Mögel dyker aldrig upp av en slump. De behöver en miljö som är gynnsam för dem för att kunna utvecklas. Vanligtvis räcker det med en högre luftfuktighet än genomsnittet. Så fort det uppstår problem med kondens, läckage eller vatteninfiltration är det en bra idé att ställa allt i ordning så snabbt som möjligt.
 • Undvik att torka inne i huset: Att torka kläder i huset ökar risken för mögel. Detsamma gäller torkning av handdukar i duschen. Avdunstningsmekanismen främjar bara tillväxten av mögel.