Zero-waste: hur undviker man myggor i komposten?

Kompost är en teknik för att återvinna organiskt avfall. Det är ett naturligt och 100 % ekologiskt gödningsmedel. Det används för att främja utvecklingen av växter och soppor i trädgården. Dess beredning lockar dock myggor och andra oönskade insekter. Här är tipsen för att hålla dessa skadedjur borta från kompostern.

Ta bort myggor i din kompost

Kontrollera fukten i komposten

De fuktreglering är viktigt vid kompostering. Om preparatet är tillräckligt torrt kommer mikroorganismer inte att överleva, vilket kommer att avbryta omvandlingsprocessen. Å andra sidan kommer för mycket luftfuktighet att locka flugor och myggor. Det ideala är att ha en balanserad luftfuktighetsnivå. Bra kompost har en struktur som liknar en pressad svamp. För att göra detta, lufta och blanda regelbundet avfallet:

  • Under de första två månaderna, blanda preparatet då och då;
  • Alternera torrt avfall som sugrör och döda löv med fuktigare;
  • Varje organiskt material bör inte överstiga 20 cm.

Surheten i preparatet bör inte heller vara för hög. För att råda bot på detta, lägg en handfull aska eller några krossade äggskal i kompostern en gång i veckan.

Skydda komposten från solen

Kompostorn kan utsättas för solen året runt, utom på sommaren. Faktum är att under den här varma säsongen, att placera komposten på en sval plats hjälper till att reglera avfallsmaceration. Dessutom lockar jäsningen av söta juicer särskilt myggor. Under sommaren och våren är det lämpligt att begränsa matrester som är för söta i sammansättningen. Flugor och myggor älskar att lägga sina ägg i detta söta avfall, särskilt frukt. Så, för tunga fruktkonsumenter, här är tricket:

  • Slå in matrester i papper eller kartong;
  • Placera i botten av kompostern;
  • Täck med resten av avfallet.

Denna teknik är också användbar för överblivet kött eller fisk.

Släng rester snabbare

Myggor har för vana att lägga sina ägg i rutten mat. Därför är det viktigt att lägga matrester i komposten innan de ruttnar. På så sätt kommer maskarna att ha gott om tid på sig att förvandla dem innan dessa skadedjur lägger ägg där. Medan du väntar på att ta med avfallet till kompostern, förvara det i en hink och lägg det sedan i kylskåpet. Denna försiktighetsåtgärd rekommenderas särskilt på sommaren, eftersom med den starka värmen nedbrytning av avfall görs snabbare.

Täck komposten för att undvika insekter

Komposttäckning är avgörande för framgången för detta naturliga gödselmedel såväl som förflytta bort honom ifrån myggor och andra oönskade insekter. När det gäller en trädgårdskompostör kan locket göras av bitar av kartong, trä eller torra löv. Att använda halm eller krukjord är också möjligt. När det gäller plastkompostrar som redan är försedda med lock, måste den senare rengöras regelbundet. Dito för kanterna på behållaren, eftersom flugor fruktflugor gillar särskilt dessa två platser att lägga sina ägg på.