Tvättat linne: vad är det, hur rengör man det?

Särskilt närvarande i inredning, särskilt för sängkläder, är tvättat linne uppskattat för sin mjukhet och sitt åldrade utseende. Vad är skillnaden mellan naturligt linne och tvättat linne? Vilka är fördelarna med denna version av linne? Hur underhåller och rengör man den? Detaljerna.

Allt om tvättat linne

Vad är tvättat linne?

Används sedan antiken, linne är det äldsta tyget i världen. I förkristen tid symboliserade den renhet och ljus, varför den valdes att slå in egyptiska mumier.

Detta tyg kl tät väv har ett något strävt utseende, vilket vittnar om dess stora robusthet. Denna strävhet dämpas dock med tvättat linne. För att dra nytta av linnets motståndskraft och samtidigt njuta av maximal mjukhet, har tvättat linne utvecklats genom en kontrollerad tvättprocess. Det handlar om " linavskärning », Som består i att tvätta tyget flera gånger med ekologiska sköljmedel för att göra det mjukare.

Således kan tvättat linne definieras som den förbättrade versionen av rått linne. Tyget är mycket mjukare, lättare och mer flexibelt, samtidigt som det är lika stadigt. Den har också samma egenskaper som rått linne, vars vävning växlar mellan mikrobulor och mikrohål. Denna egenhet ger den en "vintage" sida, men mjukare.

För sin mjukhet används tvättat linne särskilt vid tillverkning av hushållslinne, såsom lakan, påslakan eller örngott. För sitt motstånd är den också uppskattad i stoppning fåtöljer, sittplatser, soffor eller vid tillverkning av gardiner eller dukar.

Liksom rått linne finns tvättat linne i flera färger. Allt från sobra toner som vitt till ljusa färger som turkos eller fuchsia... Det finns i ett brett utbud för att tillfredsställa alla smaker.

Vilka är fördelarna med tvättat linne?

Det finns flera anledningar till varför tvättat linne är så populärt idag:

  • Ett ekologiskt tyg

Odlat under naturliga förhållanden är lin helt ekologiskt. Ingen gödning eller vattning behövs för dess odling. Detsamma gäller omvandlingsprocesser som rötning och scutching. Allt sker utan kemikalier. Således är rått linne helt miljövänligt, och tack vare lika ekologiska tvättprocesser behåller tvättat linne denna naturliga sida.

  • Ett slitstarkt tyg

De linfiber är den starkaste textilfibern. Således gör den täta väven av tyget att det tål tid och slitage. Även om tvättat linne mjuknar över tvätten, förblir dess livslängd imponerande. Detta tyg krymper eller luddar inte i tvätten. Lakanen håller alltså i perfekt skick, även efter flera års användning.

  • Ett värmereglerande och absorberande tyg

Tvättat linne har också fördelen att det anpassar sig till klimatförhållandena. På sommaren ger den friskhet, medan den på vintern är effektiv för att hålla värmen. Därför är detta exceptionella tyg idealiskt för att göra ett mångsidigt ark. Den är också lämplig för att skapa bekväma kläder året runt. Dess absorberande karaktär gör att den reglerar hudens svett samtidigt som den förblir torr och sval.

  • Mjukt tyg

Över tvättarna får naturligt linne mer och mer mjukhet. Tvättat linne blir sålunda mycket mjukt vid beröring, vilket möjliggör kokongstunder. Det mest imponerande är att ju mer åren går, desto smidigare och lättare blir tyget, utan att förlora sina grundläggande egenskaper.

  • Hypoallergent tyg

Den naturliga sammansättningen av tvättat linne ger det hypoallergen kraft. Förutom att det är mjukt vid beröring irriterar detta tyg inte huden. Den kan perfekt täcka småbarn, utan risk för allergier eller dermatologiska tillstånd. Dess absorberande karaktär begränsar också oönskade reaktioner från huden.

  • Ett "designer" tyg

Ur estetisk synvinkel har tvättat linne också många fördelar. Detta material har en naturlig chic touch, och dess "skrynkliga" sida efter tvätt ger det en mycket originell charm. Finns i olika färger, tvättat linne anpassar sig till praktiskt taget alla stilar. Om det här tyget är välskött kommer det inte att tappa sin färg, inte ens efter många tvättar.

  • Lätt att tvätta tyg

Tvättat linne kan tvättas i hög temperatur för att enkelt ta bort fläckar. Detta är anledningen till att det ofta används för att göra dukar, bordslöpare eller servetter. Det kräver inte mycket underhåll heller. Den kan rengöras för hand eller maskin, enligt allas vanor.

Hur tar man hand om tvättat linne?

Även om tvättat linne inte är särskilt krävande, måste du veta hur du ska anta de rätta gesterna för att behålla dess oklanderliga skick.

  • Tvättning

I motsats till naturligt linne som ännu inte har gått igenom tvättprocesser, tvättat linne tål höga temperaturer i maskinen. Den kan tvättas i 40 eller 60°C, vilket gör det lättare att ta bort fläckar och kvalster. Liksom de flesta tyger kan mörkfärgat tvättat linne tvättas separat från lätt tvätt. Föredrar alltid ekologiska sköljmedel för tvätt. Det går dock att tillsätta vit vinäger då och då för att vita det vita så mycket som möjligt eller för att återuppliva färgerna.

  • Torkning

Tvättat linne kan torktumlas perfekt, men under vissa förhållanden. Speciellt måste spinningen ske försiktigt, med en hastighet av högst 600 varv per minut. Det är också tillrådligt att inte överbelasta maskinen och att utföra en kort torkcykel. Den slutliga torkningen är att föredra i det fria för att respektera tygets egenskaper. Faktum är att naturlig vindtorkning är idealisk. Men om förhållandena inte tillåter det är ett knep att placera en tennisboll i trumman på tvättmaskinen så att det inte går sönder.

  • Strykning

Tvättat linne är mycket bättre utan strykning. Men för de som inte gillar veck finns det några regler att följa. Detta tyg stryks lätt fuktigt, aldrig helt torrt. Operationen måste också göras omvänt.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found