Hur du rengör ditt strykjärn ordentligt: ​​11 tips

När strykjärnet inte längre glider särskilt bra på tyget eller fläckar det strukna plagget behöver det rengöras. När den används blir enhetens sula smutsig och ett lager av kalksten börjar blockera alla öppningar. För att avkalka och rengöra strykjärnet ordentligt, följ bara dessa tips.

Rengör ett strykjärn

Vad ska man göra när järnsulan har svartnat?

Det finns 5 praktiska tekniker för att befria sulan från strykjärnet från fula märken som förhindrar att den glider smidigt på tyget. Men innan du applicerar dem är några försiktighetsåtgärder på sin plats.

 • Koppla ur strykjärnet först innan du hanterar det.
 • Vänta tills sulan har svalnat eller svalnat innan du rengör den.
 • För ett strykjärn med en teflonbelagd stryksulan, undvik att använda en slipande svamp.
 • Använd endast en väl urvriden trasa eller en helt torr svamp.

Så här rengör du sulan som svärtats av tiden.

 1. Använder Marseille-tvål

Förbered en mjuk trasa eller icke-slipande svamp som blötläggs i tvålvatten. När stryksulan är något varm, gnugga stryksulans yta längs med strykjärnet. Upprepa gesten tills det svarta märket försvinner helt. Observera att Marseille-tvål är känt för sin effektivitet när det gäller att ta bort fläckar och kalkavlagringar.

 1. Applicera syresatt vatten

Använd en sprayflaska och fukta hela ytan av stryksulan med väteperoxid. Låt verka i cirka tio minuter innan du torkar av allt med en ren fuktig trasa.

 1. Använd lersten, även kallad vit sten

För denna metod är allt du behöver göra att blötlägga en svamp med lera och sedan använda den för att polera den smutsiga sulan. Det är bra att notera det denna naturliga pasta skadar inte händerna. Det är inte heller frätande för järn.

 1. Använder bakpulver

Börja med att lösa upp bakpulver i varmt vatten. Den idealiska mängden är en matsked för en enda kopp varmt vatten. Ta en svamp och blötlägg den i denna lösning innan du använder den för att ta bort envisa fläckar från strykjärnet.

 1. Använd en magisk suddgummisvamp

Allt du behöver göra är att blöta svampen med kallt vatten och skrubba sulan genom att gunga den fram och tillbaka. Efter att ha gnuggat tillräckligt, för en bit fuktig trasa över den behandlade delen och vrid ur ordentligt.

Vad ska man göra när järnsulan har blivit gul?

När järnsulan blir gul är det bäst att inte attackera den för mycket med friktion. Det bästa är att tillgripa sura lösningar. Även om den är belagd med ett tunt lager teflon minskar alltså risken för repor avsevärt.

 1. Ren citronsaft

Detta trick är baserat på användningen av citron juice pressas outspädd. Använd detta naturliga rengöringsmedel med anti-kalkeffekt för att ta bort fläckar från den skamfilade sulan. Torka sedan ytan med en torr trasa.

 1. vit vinäger

Polera försiktigt strykjärnets sula med en trasa indränkt i vit vinäger. Avsluta rengöringen med en torr trasa.

Hur rengör man en stryksulan?

Smärgelduk

På denna modell av järn är sulan särskilt ömtålig och kan lätt visa tecken på brännskador. För att hålla den smidig och för en långvarig användning av enheten, är det lämpligt att rengöra sulan med en smärgelduk vars ådring är särskilt fin. Tekniken består i att försiktigt skrapa ytan tills de svarta märkena är helt borta.

Fallet med en sula som tenderar att fastna

Lösningsmedlet

I denna typ av situation är lösningsmedlet en väsentlig allierad. Den rengör faktiskt samtidigt som man polerar sulan på metalljärnet. För att göra detta, rengör helt enkelt denna del av apparaten med produkten, vänta några minuter och torka sedan av allt med en våt trasa.

Fallet med en polerad sula

Avkalkningsmedlet för ugnen

Det bästa sättet att återställa stryksulan till sitt ursprungliga tillstånd är att använda ett avkalkningsmedel eller fläckborttagningsmedel som vanligtvis används för att underhålla ugnen. Aldrig, spraya inte produkten direkt på sulan. Applicera alltid med en pappershandduk. Torka slutligen av allt med en trasa fuktad i rent vatten.

Fallet med sulan på ett ångstrykjärn

Utspädd köksvinäger

För att rengöringen ska bli effektiv på denna typ av strykjärn rekommenderas att använda utspädd vinäger. Man måste se till att underhålla sulan, för det är framför allt hålen som ska täppas igen. Det bra valet är utspädd vinäger eftersom det är särskilt effektivt för att avkalka olika ytor. För att enkelt rensa ånghålen är det idealiskt att använda en Q-tips fördränkt i vinäger.

Taktik för att hålla ett strykjärn rent kan vara allt från mormors knep till att applicera ultrasofistikerade produkter. Det bästa sättet att dra nytta av enhetens goda funktion på lång sikt är dock att upprätthålla renlighet på lång sikt. För att göra detta behöver du bara underhålla järnsulan regelbundet och vidta rätt åtgärder när du använder det. Kom också ihåg att när sulan halkar med svårighet är det aldrig tillrådligt att ta av den direkt. Detta drag riskerar att skada dess yta, även om framtida användning av enheten blir omöjlig.

För att säkerställa att underhållet av strykjärnet inte kommer för sent, kom ihåg att regelbundet kontrollera alla dess funktioner. Kontrollera även elsladdens skick och dess anslutning till strykjärnet. Det är också tillrådligt att låta enheten servas med jämna mellanrum av en tekniker för att vara säker på att alla tillgängliga alternativ fungerar. I slutändan, för att strykjärnet ska hålla längre, måste försiktighetsåtgärderna för användning följas strikt. De syftar till att lindra de olika problem som kan uppstå under strykning, särskilt det faktum att kläder bränns, fjällning och svärtning av sulan eller till och med fastnar i tvätten.

Generellt gäller att när strykjärnet är väl underhållet minskar risken för att en defekt uppstår. Sulan förblir som ny, sladden behåller sin flexibilitet och strykjärnets olika knappar fungerar korrekt. Även strykning blir en fröjd när apparaten som används är i gott skick.

Den grundläggande regeln att komma ihåg är att vara noggrann uppmärksam på de åtgärder som vidtas när du rengör strykjärnet. Speciellt sulan är i allmänhet täckt med ett ömtåligt och repkänsligt material.

Åtgärda ett läckande ångstrykjärn

Lösningen: Jag tar bort kalken på packningen.

Ta isär strykjärnet

 1. Notera ordningen på delarna vid demontering.
 2. För elektriska anslutningar, rita en exakt ritning på ett pappersark som identifierar färgerna på ledningarna.
 3. Notera gradvis eventuella demonteringssvårigheter.

Lossa den flexibla gummitätningen

 1. de täta sitter mellan vattentanken och metallsulan.
 2. Om det finns för många kalkavlagringar härdar gummit och tätningen är inte längre garanterad.

Fortsätt till rengöring

 1. Gnugga tätningen med en tandborste doppade i varm vinäger.
 2. Gör samma sak på sulans metallyta (där tätningen stöds).
 3. I framtiden, föredrarAvmineraliserat vatten för ångstrykjärnet.

Oumbärligt för en offert!

Av tekniska skäl och för att hindra individer från att själva reparera sina strykjärn använder tillverkare av vitvaror skruvar med speciella urtag.

För att omintetgöra detta trick finns det lådor med ett stort urval av tryck i gör-det-själv-varuhus (för några tiotals euro).