Hur och varför fixar man en möbel på en vägg?

För att bättre säkra husets inre är det alltid säkrare att fästa möbler på väggen. Oavsett om det är en bokhylla eller ett köksskåp så går det att göra installationerna själv. För att uppnå detta behöver du bara utrusta dig med bra bindningar och känna till några grundläggande regler.

Fäst en möbel på väggen

Varför fästa en möbel på väggen?

Det är sant att det kräver mycket arbete att fixa en möbel på väggen. I vissa fall är det till och med lämpligt att kalla in en fackman för att undvika eventuella olyckor eller åtgärda defekter. Men trots utmaningarna med ett sådant projekt har det flera fördelar.

 • Av säkerhetsskäl

Olyckor med fristående möbler kan orsaka allvarliga skador. De vanligaste fallen inträffar främst i områden som är mest utsatta för jordbävningar. Poängen är att även i mycket liten skala kan jordbävningar orsaka förödelse. Risken ökar när huset sträcker sig över flera våningar. För att förhindra att möblerna faller, rekommenderas det starkt att fästa dem på väggen. Det gäller särskilt köksmöbler, bokhyllor och hyllor.

 • För att skydda barn

Ofta gillar små att skaka om allt de ser, inklusive möbler. När de spelar kan de lyckas slå ner lätta möbler som hyllor. Små barn som lär sig gå kan också ta tag i och luta sig mot möbler de kan nå. För att begränsa riskerna är det alltid säkert att fixera möbler mot väggen, speciellt de som placeras i barnrummet. Att fästa på väggen förhindrar också att damm och annan smuts samlas mellan väggen och skåpet, vilket ökar risk för allergier.

 • För att underlätta städningen

Damm smyger sig in överallt. Utrymmet mellan väggen och möblerna kan bli ett riktigt bo för smuts och spindelnät. Problemet är att det ofta är svårt att städa detta utrymme, utan att behöva flytta möblerna. Som ett resultat ansamlas mögel och smuts där. Det säkraste sättet att hålla dessa små utrymmen alltid rena är att fästa möblerna på väggen.

Gör en egen väggbokhylla

Till skillnad från små möbler riskerar bokhyllan, på grund av sin imponerande form och de tunga föremål den innehåller, att orsaka allvarliga olyckor vid ett fall. Det bästa sättet att göra hemmet till en säker plats är att säkra alla möbler till ett stöd, särskilt i områden som ofta drabbas av jordbävningar eller andra naturkatastrofer.

 • Fixa en bokhylla utan att borra i skåpet

Det är fullt möjligt att fixa en bokhylla, utan att pierca den, tack vare remmarna. Vissa kommer med en bruksanvisning på kartongen. Om inga instruktioner ges gör du så här:

 • Ta med en uppsättning kardborreband. Normalt erbjuder tillverkare ett set med skruvar och pluggar för att perfekta fästelementen;
 • Rita en linje för att avgränsa höjden på skåpet. Om biblioteket är stort, är det lämpligt att klättra på en stege för mer information;
 • Ta bort alla böcker från biblioteket och flytta skåpet en meter från väggen. Det finns stolpar på fasaderna. De kan identifieras med hjälp av en dubbsökare. För att fixa biblioteket ordentligt måste du hitta två. Ibland räcker det med remmarna för att hålla möblerna på plats. I det här fallet återstår bara att fixa bokhyllan mot väggen innan du sätter tillbaka böckerna;
 • Markera stolparna med blyerts genom att rita vertikala linjer. Dubbsökaren används för att markera platserna för att fästa skruvarna;
 • Placera remsorna vertikalt på väggen. Det är lämpligt att ta hjälp av en annan person för att hålla dem i rätt position. De två sidorna av remmen är utformade på olika sätt. Den som består av självhäftande yta ska vändas med ansiktet mot väggen;
 • Skruva fast remmarna. Hål finns för denna operation. Antalet skruvar som används beror på märket på varje rem;
 • Sätt tillbaka bokhyllan på plats efter att ha rengjort väggen tidigare. Var försiktig, se till att banden inte fastnar mellan väggen och möbeln.
 • Ta bort plastfilmen som täcker den vidhäftande ytan när remmarna är ordentligt fastskruvade;
 • Limma fast remsorna på bokhyllan. För att fixa dem ordentligt måste du trycka tillräckligt hårt. Av estetiska och effektivitetsskäl är det vettigt att placera den lim vinkelrätt. Observera att när de väl limmats får remmarna inte längre tas bort för att kunna flyttas om. Detta riskerar att göra dem mindre effektiva;
 • Använd väggfästen

Denna metod är den säkraste. Det är dock viktigt att göra hål i bokhyllan. Här är stegen att följa:

 • Ta bort böckerna;
 • Flytta biblioteket;
 • Rengör väggen med en trasa eller kvast;
 • Hitta inläggen med hjälp av en dubbsökare ;
 • Markera mitten av inläggen med en penna;
 • Ställ tillbaka bokhyllan mot väggen. Det är bäst att placera den mellan två stolpar, vilket inte alltid är möjligt. Det är dock möjligt att placera konsolerna i nivå med en central stolpe;
 • Fäst fästena med en stege och en skruvmejsel. Den övre delen av bokhyllan är den bästa platsen för fästen eftersom den är minst synlig. Observera att fästet måste vara rätt anpassat till väggen och möblerna för att undvika gnisslande och eventuellt dåliga fästen.

Det är också möjligt att byta ut fästena med en dörr på glänt, speciellt för dem som gillar att renovera sin interiör då och då eller ändra arrangemanget av möbler.

Köksmöbler fäst på väggen

Av säkerhetsskäl rekommenderas starkt att fästa köksmöbler på väggen. Denna teknik sparar också utrymme genom att placera möblerna på höjden.

 • Att välja rätt bindningar

Ofta, vid köp, tillhandahålls fästelement med möblerna: skruvar, fästen eller pluggar. Dessa är krokar att fästa på baksidan av möbeln och mottagningsklämmor att fästa mot väggen. Vanligtvis är installationen enkel genom att noggrant följa instruktionerna på förpackningen. Om möbeln levereras utan infästningar måste du ta reda på lämpliga fästen för att säkert fixa möbeln.

 • Några försiktighetsåtgärder innan du fäster möbler på väggen

Vissa regler måste följas för att möblerna ska kunna fästas ordentligt på väggen. Först är det viktigt att studera typen av medium. Fästelementen beror på väggens egenskaper, oavsett om det är betong, tegel eller gips. Om möblerna kommer med instruktioner är det lämpligt att följa dem till punkt och pricka. Då måste du ta reda på väggens bärförmåga och fästena. Slutligen, för höga möbler, som de i köket, är det lämpligt att ta hjälp.