Hur bekämpar man svettlukter?

Det fysiologiska fenomenet svettning reglerar och upprätthåller kroppstemperaturen vid 37 ° C. Svettning följs av en irriterande lukt på grund av långvarig kontakt med huden. Mikrobakterierna som trivs på våta delar av kroppen livnär sig på dem och skapar dålig lukt. Här är 3 tips för att eliminera dem.

Tips för att bekämpa svettlukter

Liten påminnelse: vad är att svettas?

Svett produceras för att spola bort överflödigt vatten från kroppen och undvika överhettning. Överskottsvärmen avlägsnas när den avdunstar. Bakterier på huden livnär sig på den svett som frigörs och producerar kemikalier som ansvarar för besvärande lukter. En människa producerar nästan en liter svett dagligen. Beroende på utetemperaturen, stressnivån eller den fysiska aktiviteten som utövas kan denna siffra gå upp till 10 liter per dag. Svett i sig är luktfritt. Det är de bakterie som konsumerar det som producerar obehagliga lukter.

Att svettas är nödvändigt för att skydda kroppen, men också bli av med gifter. Förutom sin termoreglerande funktion har svett också en eliminerande roll, som båda är avgörande för att kroppen ska fungera korrekt. När svettning under armarna är överdriven och åtföljs av riklig hårväxt eller andra faktorer, kan det åtföljas av en obehaglig lukt.

Tips för att minska svettlukter

Svettningar skapar gloria under armhålorna ofta åtföljd av dålig lukt i varmt väder. Att följa några enkla tips hjälper till att minska obehaget av svettning.

Klä dig ordentligt

Det första man ska göra när kroppen börjar svettas är att kyl den med en fläkt eller en fläkt. För att förbättra kroppens ventilation är det lämpligt att klä dig efter utetemperaturen. Kläder riklig och ljus ge bättre ventilation och bra reglering av kroppstemperaturen. debomull, deLinné, siden och ull är att föredra, till skillnad från syntetiska material som innehåller kroppsvärme mellan huden och vävnaden.

Ha oklanderlig hygien

Oklanderlig hygien löser problemet med obehagliga lukter vid källan genom att eliminera bakterierna som är ansvariga för dem. Det är lämpligt att duscha en gång om dagen och efter varje sportaktivitet för att minska spridningen av bakterier. Att torka huden väl förhindrar också utvecklingen av den senare, som särskilt uppskattar våta områden. Håren är bo för bakterier, vaxning eller rakning rekommenderas om hygienen inte räcker.

Ät ordentligt

Vissa livsmedel inklusive kryddor, lök och vitlök ger en stark lukt till naturligt luktfri svett. Andra som citrus, när de passeras under armen, begränsar spridningen av bakterier. Bättre föredrar ljumma drycker till de som är för varma eller för kalla. I själva verket riskerar de att störa kroppen, vilket kommer att tendera att ge motsatt resultat till det eftersträvade. Alkohol, öl, kaffe och tobak bör undvikas eller åtminstone begränsas, eftersom de främjar svett genom att höja kroppstemperaturen.

Använd en anti-perspiration eller deodorant

dedeodorant bekämpar obehagliga lukter och jämfört med sprayer håller stickorna längre. Antiperspiranten, å sin sida, begränsar svettning genom att dra åt porerna i huden och förhindra att värme strömmar ut. Som en försiktighetsåtgärd är det lämpligt att undvika att använda dem på rakad eller hårbortad hud som kan ha mikrolesioner.

Avslappning

Stress främjar svettning och det är nödvändigt att lära sig att hantera känslor för att begränsa svettning. Yoga, meditation eller avslappningsterapi är alla avslappningstekniker att prova.

Depilera armhålor

Svett består av 99% vatten och 1% aminosyror, protein eller urea. Komponenter i den senare procentandelen är ansvariga för den obehagliga lukten. Denna karakteristiska lukt uppstår bara när bakterier under armarna bryter ner svett. Det är också kopplat till päls som bör tas bort för att lindra lukten av svett.

Naturliga lösningar för att eliminera svettlukter

Flera naturläkemedel fungerar someffektiva alternativ mot dålig lukt på grund av svettning.

Salvia

Sedan urminnes tider har salvia anses vara en växt med flera medicinska dygder. När de torkat, används dess blad för att eliminera svettlukter. Pudra dem bara (2/3) och tillsätt en matsked talk (1/3) innan du applicerar dem i armhålorna. Salviablad innehåller eteriska oljor som kan förlama nervändar i svettkörtlar. När det gäller talk, absorberar den fukt. En infusion av salviablad är också effektiv för att minska svettproduktionen.

Citronen

Citron neutraliserar obehagliga lukter samtidigt som den begränsar produktionen av svett tack vare dess komponenter. Gnid bara hälften av det direkt under armhålorna eller applicera juicen med en bomullstuss.

Aloe vera

Aloe vera har antiseptiska, renande och fuktgivande egenskaper. Den är perfekt för att behandla överdriven svettning och naturligt minska kroppslukt.

Alunstenen

Antibakteriell och sammandragande, alunsten reglerar effektivt svettning under armarna. Detta kaliumsulfat-baserade mineral kan hittas i ekologiska butiker eller apotek. Den bör användas sparsamt på grund av dess sammansättning rik på aluminiumsulfater.

Eteriska oljor

Cypress eterisk olja blandad med vegetabilisk olja eller badvatten minskar svettning. DE'palmarosaolja är effektivare och kan appliceras direkt under armhålorna varje morgon.

Bikarbonat

Handlingen antibakteriell bakpulver är effektivt för att bekämpa lukter som orsakas av svettning. Blandad med vatten appliceras denna produkt under armarna. Det kan tillsättas med citronsaft för ökad effektivitet, men är det förbjudet efter rakning eller vaxning.

Radikala lösningar för att eliminera svettlukter

De föreslagna lösningarna kanske inte fungerar för vissa personer som är benägna att överdriven svettning. Detta fenomen kan orsaka mer irriterande lukter och radikala lösningar är möjliga.

Jontofores

Jontofores är effektivt för att bekämpa överdriven svettning i händer eller fötter. Operationen som ska göras 3 gånger i veckan består av jonisera huden med hjälp av svaga elektriska impulser. Det räcker att fördjupa lemmarna i en bassäng av joniserat vatten som sänder ljus elektriska strömmar i cirka tjugo minuter. Denna lösning är den minst riskfyllda, men också den billigaste och måste utföras i tid.

Botox injektion

Botox är effektivt för blockerar effekterna av svettning på huden. Injektionerna fungerar bara i några månader och operationen omfattas inte av socialförsäkringen.

Kirurgi

Kirurgi är en irreversibel operation endast reserverat för de allvarligaste fallen. Operationen innebär att man skär av nerverna som ansvarar för svettning i armhålorna.