Tvättad bomull: att välja det och hur man rengör det?

Tvättad bomull är som namnet antyder ett bomullstyg som har tvättats innan det säljs. Denna tvätt ger draperiet ett väldigt trendigt lätt skrynkligt utseende. Detta material är vanligtvis avsett för hushållslinne och dess återgivning är mycket populärt. Det finns dock specifika tips för rengöring av tvättad bomullstvätt. Fokusera på dessa olika metoder.

Sköter tvättad bomull

Vad är tvättad bomull?

de tvättad bomull avser tyg som redan har tvättats. Denna funktion ger mer flexibilitet och mjukhet till hushållslinne med ett något skrynkligt eller till och med präglat utseende. Det är därför designers rekommenderar denna typ av tyg för den mysiga och trendiga inredningen av ett sovrum. Ett sätt att diskret sublimera inredningen i ett hus! Här är de olika sängkläderna som lyfter fram tvättad bomull:

  • Påslakanet : det finns nu olika modeller och färger av tvättat påslakan i bomull. Mycket mjukt, smidigt och silkeslent, detta sänglinne omsluter och skyddar täckena perfekt. Det är viktigt under vintern, eftersom det undviker tung rengöring av stora täcken.
  • Tvättad bomullslakan : mycket trendigt och modernt, detta hushållslinne är idealiskt för att dekorera sängkläder, men också för att tillbringa trevliga nätter. Tvättad bomull är faktiskt mjuk och behaglig att ta på. Dessutom gör tygets flexibilitet att påslakanet anpassar sig perfekt till madrassens mått. Detta är också fallet för örngott I den här frågan.
  • Sängsetet i tvättad bomull: både design och elegant, det tvättade bäddsetet i bomull säljs i många butiker för att inreda ett sovrum. Detta mjuka och trendiga linne ger en bohemisk effekt till dekorationen.

Tvättad bomull stryker inte

Det är viktigt att betonaskrynkligt utseende tvättad bomull som inte behöver strykas. Detta är en av de stora fördelarna med detta draperi, som blir allt mer populärt bland dem som inte har tid att ägna sig åt strykning. Därför är den första regeln att komma ihåg när det kommer till underhåll att förbjuda strykjärnet. Strykning riskerar att skada tyget genom att ta bort dess skrynkliga utseende. Förutom att ta bort det lätt präglade utseendet på tvättad bomull kan strykning också påverka tygets kvalitet.

Tips för rengöring av tvättade bomullslinnen

Med tanke på den mjuka och smidiga karaktären hos tvättad bomull måste specifika tips och metoder användas för att rengöra denna typ av material. Även om bomull i allmänhet är robust, måste man skilja på tvättad bomull och vanlig bomull. För korrekt rengöring är det nödvändigt att bevara dess lätt skrynkliga utseende. Här är de olika metoderna för att underhålla denna typ av tyg:

  • Maskintvätt mellan 40°C och 60°C : de stora märkena rekommenderar denna rengöring i rumstemperatur för att bevara flexibiliteten och kvaliteten på tyget. En rekommendation att följa till punkt och pricka så att tvättad bomullstvätt håller över tid. Dessutom möjliggör denna temperatur en djupgående eliminering av bakterier och säkerställer god hygien för tyget. På produktsidan, använd ett milt rengöringsmedel lämpligt för bomullstyger.
  • Torkning utomhus eller i torktumlare: försiktighet bör iakttas för att torka tyget väl för att säkerställa att det ventilerar ordentligt. Detta kan göras antingen i det fria för hem som har en bakgård eller helt enkelt i torktumlaren. Efter handtvätt är det dock viktigt att skölja bort eventuella överblivna rengöringsmedel väl, eftersom det kan lämna gulaktiga märken på bomullen när den väl har torkat. Det är därför viktigt att skölja med rent vatten så att torkning inte avslöjar fula fläckar på tvätten. Det bör noteras att naturlig torkning är ett effektivt sätt att eliminera bakterier och säkerställa god hygien.
  • Djuptvätt i tvättmaskin : det rekommenderas att tvätta stora täcken eller stora bomullsset individuellt tvättade i tvättmaskin. Denna metod möjliggör en djuprengöring av tyget. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderas det att inte överbelasta apparaten eftersom det kan skynda på tvätten.
  • En separation av färger : Även om logiken alltid bör råda när man gör tvättarbete, är det viktigt att insistera på att separera tyger i olika färger. I själva verket, för att förhindra att nyanser blandas i tvätten, även lite, är det att föredra att inte blanda lakan och sängkläder i olika färger när du tvättar.

Ekologisk tvätt för tvättad bomull

Ekologiska och ekologiska produkter invaderar i allt högre grad handeln. Denna trend kan förklaras av aktuella miljöfrågor. För att minska föroreningsgraden erbjuds ekologiska tvättmedel av olika märken. Dessa produkter är perfekta för att effektivt rengöra tvättad bomullstvätt förutom att de är miljömedvetna.

Annars finns det även andra naturliga lösningar för att rengöra den här typen av sängkläder. 100% ekologiska tvålar ändrar inte dess kvalitet och bevarar sin mjukhet. Dessa inkluderar bland annat örtprodukter. Precis som miljövänlig tvätt är de också bra för rengöring av tvättade sängkläder av bomull.

Frekvens för rengöring av tvättade bomullstyger

Förutom metoden är det viktigt att specificera hur ofta den spetsade bomullen ska rengöras. Tvättning bör göras så ofta som möjligt, minst en gång i veckan. Denna frekvens kan dock variera beroende på årstid och miljön i hemmet. Här är några punkter att komma ihåg för att upprätthålla god hygien:

  • Tvätta två gånger i veckan på sommaren : När det är varmt svettas kroppen mer och denna fukt absorberas av lakanen. För hygienskäl är det bäst att tvätta lakan, påslakan och tvättade bomullsörngott minst två gånger i veckan.
  • Tvätta en gång i veckan på vintern : Kroppen svettas mindre på vintern, men det förhindrar inte spridningen av bakterier. Det rekommenderas därför att tvätta hushållslinnet en gång i veckan under vintern.