Att bli av med en dålig lukt inuti en möbel

Dålig lukt kan påverka alla möbler, gamla som nya. De är irriterande, speciellt när huset saknar ventilation eller rummet är trångt. Vissa föredrar att göra sig av med möbler när lukten blir outhärdlig. Det är dock fullt möjligt att eliminera dessa olägenheter, genom att tillämpa rätt tips.

Kvinna som städar möbler

Eliminera lukter inuti möblerna

Marknaden erbjuder hemdofter som kan ta bort lukt från inuti möbler. Däremot innehåller de kemiska medel som skadar möbler och tillhörigheter inuti. När det gäller att ta bort oönskade lukter finns det inget bättre än naturliga eller hemgjorda produkter. Här är några exempel.

Använd en luktabsorbent i krukor

Detta tillbehör är en ekologisk produkt som fungerar av avdunstning. Han stannar effektiv i 4 till 6 veckor. För att dra nytta av dess fördelar måste den luktabsorberande burken placeras i den berörda möbeln. Det finns ett lock på burken. Det är inte nödvändigt glöm inte att ta bort den, för honom att vidta åtgärder. Efter några timmar försvinner den dåliga lukten av möblerna, under inverkan av absorbatorn.

Grytan pourri

Det här är en blandning av torkade grönsaker. Det finns flera sorter på marknaden, men det är lätt att göra dig själv. Att göra detta, samla löv, från bark, från växter och doftande kronblad. Växtsammansättningen varierar beroende på individuella preferenser. De rosor, den lavendel-, hortensia, orkidén och den citron- förbli den mest populära, men det är också möjligt att använda aromatiska örter. Helheten måste vara helt torkad. För att slutföra processen, lägg blandningen i en glasbehållare. Potpurrin är redo att användas. Det återstår bara att placera den i skåpet eller lådan som ska behandlas. För mer effektivitet är det lämpligt att ta ut krukan och ställa den under solen för några minuter och tre gånger om dagen. Torra växter kan därmed andas ut sin doft mer.

Vit vinäger och talk

Användningen av vinäger som deodorant är inte ny. Ofta är det lämpligt att placera en skål med vinäger i ett illaluktande skåp. Denna metod är den enklaste. Du måste dock vänta flera dagar för att resultaten ska visas. För att påskynda processen, här är en annan metod:

 1. Töm möblerna.
 2. Gnugga insidan med en slippad indränkt i vinäger. Handskar bör användas för att undvika risk för irritation. Vid gnidning är det lämpligt att göra rörelser enligt riktningen på träets ådring.
 3. Använd en fuktig trasa för att skölja.
 4. Torka insidan av skåpet med en tvättlapp.
 5. Låt lufttorka, öppna möbler eller använd en hårtork.
 6. Strö hela den inre ytan med talk, utan att glömma skrymslen och vråren.
 7. Låt verka i några timmar. Idealet är att vänta till nästa dag.
 8. Damma av möblerna för att ta bort talken.

Till slut försvinner den dåliga lukten av möblerna och verksamheten kan återgå till sin plats.

Ammoniak och bakpulver

DE'ammoniak är en kemisk lösning som har rengörande egenskaper. För att undvika alla risker för brännskador och irritation, hushållshandskar rekommenderas alltid innan du hanterar denna vätska. Det är särskilt effektivt i kampen mot unken dofter. I det här fallet ska det spädas med lite vatten. För att undvika fläckar på kläder och vissa möbler bör de flyttas innan de luktar dem med ammoniak. Med en stålull Indränkt i vätskan, gnugga insidan, följ riktningen för träverket. De produktångor kan vara farliga. Det rekommenderas starkt attutför behandlingen i ett väl ventilerat utrymme och ut ur solen. När detta första steg är klart är det nödvändigt skölj möblerna med en fuktig trasa och låt torka helt. Häll sedan bikarbonat, för att täcka alla ytor. Efter en natt att dammsuga. Utöver att vara desinficeras, möblerna avger inte längre en obehaglig lukt efter passagen av ammoniak och bakpulver.

Eteriska oljor

Deras kvardröjande doft ger dem ett oöverträffat rykte. Flera dofter finns att välja mellan, från den sötaste till den starkaste. Allt beror på användaren. De vanligaste är eteriska oljor av lavendel, citron, tea tree eukalyptus och rosmarin. För att dra nytta av deras desinficerande egenskaper, häll bara några droppar i möblerna. För mer effektivitet, sikta på hörnen.

Sprayerna

För att bekämpa dålig lukt, sprayer är mycket praktiska. Det är lätt att designa en hemma.

 1. Häll en sked 70° alkohol i en 10 cl sprayflaska.
 2. Lägg till 10 droppar eteriska oljor, ett val. Det går att blanda flera smaker.
 3. Fyll resten av flaskan med vatten.
 4. Skaka och sprid sedan blandningen i möblerna.

Citronen

För att bekämpa dålig lukt i möbler är naturprodukter minst riskfyllda, särskilt för känsliga människor och spädbarn. Ibland avger de bortglömda lådorna, som sällan eller aldrig används, en mycket obehaglig lukt när de öppnas. För att eliminera denna överväldigande lukt, använd citron. För att göra detta, dela upp citron- på mitten och plantera 4 till 5 kryddnejlika i frukten. Innan du placerar dem i skåpet är det lämpligt att lufta ut det först. Om det har bildats spår av mögel eller fukt där, ska inredningen rengöras med citronsaft och få torka i solen, innan de luktar. Faktum är att utan rengörings- och torkningssteget kan dålig lukt återkomma så snart citronen och kryddnejlika tas bort. När interiören är ren och torr är det lättare att deodorisera den.

Att bli av med lukten av färg i en möbel

För att ge dina möbler ett ansiktslyft är målning en bra idé. Många glömmer dock att vara uppmärksam på ordet "Lukt" på burkarna. Som ett resultat, när den är torr, avger färgen en obehaglig lukt, särskilt för oljefärger. Om det inte räcker med god ventilation behövs mer praktiska åtgärder. För att bli av med dessa lukter är det bara att ta en promenad i köket och ta lite mat från skafferiet. Var försiktig, rengör inte färgen. Det riskerar att försämras. Innan du tar bort lukt, se till att den är helt torr.

 • de kaffesump : denna lösning är en glädje för kaffeentusiaster. En skål med kaffesump på skåpet lugnar lukten av färg.
 • de grovt salt : för att absorbera de fula lukterna, häll salt i ett fat nära skåpet.
 • DE'lök : Känd för sin överväldigande lukt, tärnad eller kvartad lök kan neutralisera lukten av färg. I det här fallet bör rummet ventileras efter att löken har passerat.
 • De brödsmula : som en luktabsorbent andas den in färgen. Det är att föredra att placera det direkt på den berörda möbeln.

Om lukten kvarstår efter många försök, prova andra metoder:

 • DE'Vit lera : i ett fat, häll 3 matskedar lera och några droppar eteriska oljor. Det är tillrådligt att förnya den eteriska oljan varje dag.
 • de kol : Placera en skål med kol på skåpet för att eliminera lukten av färg.