Hur och varför ska du rengöra din tandborste?

Varje gång du använder tandborsten kan bakterier och bakterier klänga fast vid borsten. Detta är en potentiell risk för hälsan i munnen. För att upprätthålla en god munhygien är det därför nödvändigt att noggrant rengöra och underhålla din tandborste. För att göra detta finns det några saker att göra.

Rengör en tandborste

Varför ska du rengöra din tandborste?

Efter att ha borstat tänderna har de flesta inte för vana att rengöra sin borste. Vissa ignorerar till och med behovet av detta steg. Anledningen till att göra detta är pgaansamling av bakterier och mikrober i borsten av två anledningar.

 • Tandborsten är i konstant kontakt med bakterierna i munnen: det händer att mikroberna och munbakterierna efter att ha borstat tänderna klamrar sig fast vid borsten på borsten.
 • Miljön där tandborsten placeras är fuktig: fukten i badrummet främjar tillväxten av bakterier. Därför bör alla enheter och utrustning där, inklusive tandborsten, rengöras regelbundet.

Försiktighetsåtgärder att vidta för att alltid ha en ren tandborste

För att säkerställa munhälsa, regelbunden borstning räcker inte. Det är också nödvändigt att se till att utrustningen för att utföra denna gest hela tiden är ren för att undvika spridning av bakterier. Att göra detta :

 • Skölj tandborsten med varmt vatten. Efter varje användning är den första reflexen att använda sig av att skölja din borste i varmt vatten för att ta bort resterna av tandkräm och mat i munnen. Kontrollera sedan borstens renhet och låt borsten lufttorka, inte i skåpet.
 • Undvik borstskydd av plast, kommer de att begränsa tandborsten, vilket främjar multiplikationen av mikrober.
 • Placera alltid tandborsthuvudet till toppen och hindra dem från att komma i kontakt med varandra. Helst har alla sin egen tandborsthållare.
 • Sprid ut tandkrämen, håll avstånd mellan tubens spets och borsten på borsten så att de inte kommer i kontakt. Detta kan föra in bakterier i tandkrämstuben.

Ett annat sätt att upprätthålla en god tandhygien är att byt tandborste regelbundet. Här är några tips för att veta när den ska bytas ut:

 • Byt tandborste efter tre månader av användning. För optimal effektivitet är det lämpligt att behålla din tandborste på en kvart. Överskridit denna period, kan det inte längre säkerställa optimal rengöring av tänderna, men har också samlat några miljoner bakterier.
 • Byt tandborste efter ensjukdom. Det rekommenderas att du gör dig av med din tandborste efter att du blivit frisk från en sjukdom. Detta beror på att viruset kan ha infekterat borsten och sjukdomen kan komma tillbaka.
 • Kontrollera borsten på tandborsten. Om dessa börjar böjas måste du byta borste. Dessutom tillåter det inte optimal tandborstning.

Tips för att rengöra din tandborste ordentligt

Inför munbakterier och fukten i badrummet räcker det inte längre att rengöra din tandborste med en enkel sköljning. Det krävs både djuprengöring och daglig rengöring. Observera att för optimal renlighet är det viktigt att rengöra båda huvud och handtag tandborste.

Daglig rengöring görs efter varje borstning. Här är några tips för att hålla din tandborste ren varje dag:

 • Efter varje användning, skölj tandborsten medKallt vatten sedan tillVarmt vatten eller till och med koka i några sekunder, tiden för att ta bort alla rester som finns där.
 • För att förhindra fuktuppbyggnad och mögeltillväxt, torka av borsten med absorberande papper efter sköljning.
 • Om tandborsten har en plastfodral, den måste rengöras med en desinficerande lösning varje kväll. Alkohol duger.

När det gäller djuprengöring hjälper det till att underhålla tandborsten så att dess effektivitet förblir optimal. Det finns många tips som kan användas för att göra detta:

 • Bakpulver är den idealiska produkten för eliminera alla bakterier och rester på tandborsten. Blötlägg bara den senare i ljummet vatten blandat med bakpulver över natten.
 • Vatten och vinäger. Vinäger är en naturligt desinfektionsmedel, dess användning är ett bra tips för rengöring av tandborsten. För att göra detta, blanda lika delar varmt vatten och vit vinäger och doppa tandborsten i lösningen. Låt vila hela natten och skölj med kallt vatten. Denna operation måste upprepas varannan dag.
 • Vatten, vinäger och bakpulver. Blandningen av varmt vatten, vit vinäger och bakpulver (med en hastighet av en tesked för de två sistnämnda) kommer att göra underverk på tandborsten. Detta tillåter djup ren genom att doppa borsten i den i några timmar, med en frekvens aven gång i månaden. Man ska dock vara försiktig, för blandningen är sprudlande. För att avsluta, skölj bara borsten med kallt vatten.
 • de munvatten. För underhållsrengöring kan även munvatten användas. Blötlägg bara tandborsten i en blandning av vatten och en sked av en av dessa två produkter för en halvtimme varje kväll.
 • Syresatt vatten. En gång i månaden går det även att rengöra tandborsten med väteperoxid genom att blötlägga den hela natten i denna lösning.
 • de mikrovågsugn. Denna metod är utan tvekan det mest effektiva sättet att bli av med alla bakterier på tandborsten. En gång i veckan, blötlägg den senare i vatten och sätt glaset i mikrovågsugnen i en minut.

Hur rengör du din elektriska tandborste?

Att rengöra en tandborste är avgörande för en god munhälsa, oavsett vilken typ av borste som används, om den är manuell eller elektrisk. För en elektrisk tandborste är underhållet identiskt med det för en konventionell borste. För att göra detta, bara lossa huvudet från handtaget för att undvika kortslutning. När det gäller den här, a desinfektionsmedel, eftersom alkohol räcker för att rengöra utsidan. För den inre delen måste du använda en bomullstuss indränkt i alkoholgel. Denna operation ska upprepas varannan dag.