Hur blir man av med bladlöss i trädgården?

Om den lämnas okontrollerad kan bladlössen snabbt invadera trädgården. Nästan alla växter påverkas av dessa insekter som, förutom att skada trädgårdens estetik, kan störa växternas utveckling. Behandlingen av bladlöss görs dock inte nödvändigtvis med kemiska insekticider. För en hälsosammare miljö är det lämpligt att välja en naturlig lösning. Här är några.

Bladlöss i trädgården

Gör ett vitlöksavkok för att bli av med bladlöss

Vitlök är mycket effektivt mot bladlöss, både förebyggande och botande:

  1. Göra en vitlöksavkok häll 6 vitlöksklyftor i 1 liter vatten.
  2. Koka blandningen i några minuter och låt svalna.
  3. Tillsätt 3 eller 4 droppar diskmedel för att öka vidhäftningen av produkten på plantorna. Spraya vitlöksavkoket på växter som ska skyddas eller redan infekterade.

Vid kraftiga angrepp är det lämpligt att förnya behandlingen efter 48 timmar, sedan varje vecka.

Använd nässelgödsel för att stöta bort bladlöss

de nässelgödsel är känd för stöta bort bladlöss, men också för utrota. Så här använder du det:

  1. Efter att ha haft hackade dess blad, blanda dem med 'regnvatten, med en hastighet av 100 gram nässlor för 1 liter vatten.
  2. Låt jäsa till 15 dagar och brygga två gånger om dagen. Späd sedan flytgödseln till 20% med regnvatten och använd den som stänk vatten som ett förebyggande.
För att eliminera bladlöss som redan finns, spraya blandningen direkt på de infekterade delarna.

Förutom att bekämpa bladlöss ger nässlan näringsämnen som stärker växterna och förbättrar deras tillväxt.

Använda tobak för att utrota bladlöss

För att döda bladlöss, använd mörk tobak genom att macerera den i vatten och att spraya det på de infekterade delarna är mycket effektivt. Grunddosen är 100 gram tobak per 1 liter vatten. Efter maceration, se till att filtrera blandningen före användning. Det är också möjligt att använda lätt tobak, med en hastighet av 1 påse tobak för en hink vatten. Låt sitta i 2 till 3 timmar innan du spraya på växter. För rökare är det tillräckligt att förbereda en blandning av vatten och cigarettaska. Spraya lösningen direkt på bladlössen för att utrota dem.

Skaffa en rabarbermaceration

Mer effektiv än kemiska insekticider, den rabarbermaceration dödar bladlöss snabbt. För att göra det, häll 500 gram hackade rabarberblad i 5 liter kallt vatten (helst regnvatten). Blandningen ska macereras i ett dygn innan den kokar upp. Låt sedan svalna och filtrera innan du spraya på alla angripna växter. Denna lösning kan vara bevarad och används efter behov. Se dock till att placera sprayerna avstånd, särskilt för grönsaker, så att växterna kan andas.

Plantera och använd malört

För att stöta bort bladlöss i trädgården, bara plantera malört nära växternas fötter. Blommor som rosor påverkas mest av detta tips. Absint kan också vara används som avkok för eliminering av bladlöss:

  1. Hacka bladen och lägg i demregnvatten, med en hastighet av 100 gram per 1 liter.
  2. Låt jäsa i 24 timmar och koka blandningen i cirka 30 minuter.
  3. Vänta tills blandningen svalnat och filtrera sedan.
Användningen består i att spruta de berörda växternas luftdelar.

Använd gödsel från ormbunksblad

De ormbunksblad även förvandlas till flytande gödsel för att utrota bladlöss. För att förbereda denna naturliga insekticid, häll 300 gram blad i 2 liter vatten och låtavila i 10 dagar. Filtrera genom en sil eller ett durkslag och spraya lösningen på bladen och stjälkarna på drabbade växter. Om trädgården ännu inte är alltför angripen kan det räcka med en eller två behandlingstillfällen för att eliminera dessa små djur. Å andra sidan, vid större attacker kan insatsen genomföras en gång i veckan.

Introducera nyckelpigor till din trädgård

Bekämpning av bladlöss kan också uppnås genom att introducera andra insekter. Nyckelpiga larver Adaliabipunctata är särskilt effektiva för att bekämpa dessa skadedjur. Införa en enda larv eliminerar upp till 250 bladlöss per dag. Det är alltså möjligt att övervinna bladlöss med endast ett fåtal larver. Var dock försiktig så att du inte introducerar arten Harmonia axyridis, en asiatisk nyckelpiga. Istället för att vara fördelaktigt för trädgården kommer denna rovinsekt att eliminera andra nyckelpigor.

Bli av med myror för att bli av med bladlöss

Till skillnad från nyckelpigor, myror är verkliga bladlössuppfödare. För att få stopp på dessa är det lämpligt att samtidigt blockera åtkomsten av myror. Att göra detta, applicera remsor av lim eller dubbelhäftande tejp på stjälkarna. De sliskig flugfångare vanligtvis hängda i taket är också effektiva för att fånga myror och få dem att försvinna. Detta kommer att hindra dem från att locka bladlöss till växterna.

Använder svart tvål för att utrota bladlöss

Ett annat knep är att ta bort bladlöss med svart tvål. Häll svart tvål i kallt vatten, med en hastighet av 20 cl tvål per 1 liter vatten. Emulgera väl och spraya lösningen direkt på bladlössen som ska utrotas. Detta lösning insekticid dödar bladlöss på mindre än 24 timmar. Dagen efter sprayning måste du se till att skölja bladen väl och växtstammar. Operationen upprepas var 10:e till 15:e dag för optimal effektivitet.

Diskmedel som anti-bladlöss

För den som inte har tid att handla bladlöss, lite av Diskmedel för att övervinna dessa insekter. Häll en tesked diskmedel i 0,5 liter vatten. Emulgera väl och spraya blandningen på växtens luftdelar. För att inte skada växterna är det bara tillrådligt att använda organisk diskmedel.

Olivolja som insektsmedel

För att göra en helt naturlig insekticid, häll lite olivolja i kallt vatten. Blanda väl och spraya plantorna med den resulterande lösningen. Bladlöss kommer att utrotas snabbt. Olivolja kan också tillsättas tobaksjuice för enorm effektivitet. För att göra insekticiden, blanda 1 glas olivolja och 3 matskedar avterpentin i 1 liter cigarettfimpsaft. Skaka väl i sprutan och applicera på infekterade växter. Helst bör macerationen av rumpan göras i flera månader för garanterat resultat.

Sådd nasturtiumfrön

De nasturtium frön är också effektiva bladlössfällor. De är från äkta bladlöss attraherande, vilket gör det möjligt att bevara de andra växterna. För att skydda grönsakerna i grönsaksträdgården behöver du bara så nasturtiumfrön. Bladlöss kommer oundvikligen att föredra dem och lämna andra växter ifred. Denna teknik är också giltig för blomsterträdgårdar.

Stick tändstickor i jorden

Det finns även en enkelt farmortrick men ändå effektiv mot bladlöss: den tändstickor. Denna mer eller mindre ovanliga teknik består av stick 2 eller 3 tändstickor i marken, huvudet i smutsen. de lida som släpper ut blir det då skadligt för bladlössen. Detta tips är särskilt effektivt för containergrödor.