Hur tar man bort mossa från taket?

Mossor, lavar, svampar och andra typer av växtlighet kan växa på taket av en byggnad. Den främsta orsaken är fukt. För att bli av med det är några tips och produkter effektiva. Det krävs dock vaksamhet vid städarbete på höjd. En takentreprenörs tjänster krävs i allmänhet i denna typ av situation. Alla kan dock ta bort mossa från sitt tak.

Mosa ditt tak

Mosa av ett tak i två steg

Det finns många tips för att få bort mossa från ett tak. De mest kända är borsta, användningen av skumdämpare, användningen av en högtryckstvätt eller en vattenstråle. Var och en av dessa tips har redan testats av byggnadsproffs. Poängen som inte bör minimeras i rengöringsprocessen är att den ska göras i två steg.

  • Steg nr 1: applicera en skumdämpande produkt på taket och vänta cirka två dagar för att den ska få effekt. Det är självklart att städningen av taket måste göras utanför regnperioden. Dessutom finns olika typer av skumdämpare kommersiellt tillgängliga. Det viktigaste är att välj en produkt som passar typen av tak : lera kakel, betong kakel, skiffer kakel, PVC kakel, etc. Åsikten från en taktäckare är användbar för val av antiskum.
  • Steg nr 2 : När appliceringstiden har gått ut, fortsätt till skumdämpning genom att spraya taket med en vattenstråle. Högtryckstvätt rekommenderas inte eftersom det kan flisa eller skada taket. Experthänder krävs för att korrekt hantera detta tillbehör. Det är därför att föredra att använda en enkel trädgårdsslang och en stångborste för att försiktigt ta bort skummet som flisas av produkten.

Borsta taket

De porositet hos plattor är ett element att ta hänsyn till vid rengöring av ett tak. Vissa antiskumprodukter kan dock vara för aggressiva för kakel. Visserligen kan vissa produkter som vattenavvisande eller blekmedel påverka takets tätskikt om de inte är lämpliga för takmaterialet. Det krävs råd från en takhantverkare för att välja rätt produkt.

Men att ta bort mossa från ett tak kräver inte nödvändigtvis användning av specifika produkter. Om tätheten av mossfläcken eller laven mellan plattorna inte är särskilt hög. En enkel borstning kan räcka för att få bort ful växtlighet. För att göra detta måste du klättra på en stege, vars höjd överstiger rännan med cirka en meter, och borsta. Det går även bra att utrusta sig med en säkerhetssele fäst vid skorstenen och att försiktigt cirkulera på taket för att borsta vegetationsfläckarna.

När borstningen är klar, kör en rännel vatten utan att tvätta produkten över hela den rengjorda ytan. Denna borstningsmetod görs dock endast om mossa som finns på taket är i liten mängd. Dessutom ska den som borstar inte ha problem med yrsel eller blodtryck, med risk för att falla från taket.

Ta bort fukt från ett tak

Fuktighet är en av de faktorer som främjar uppkomsten av lav, mossa eller svamp på taket av en byggnad. För att förhindra spridningen av dessa växter måste vi utrota fuktigheten. För att göra detta, användningen av vattenavvisande lösning rekommenderas starkt av takläggare. Denna produkt bör dock undvikas för ömtåliga strukturer som vissa skiffer- eller PVC-plattor.

För tak som tål fuktavvisande medel appliceras dessa vanligtvis efter rengöring. För att notera det endast ett tak utan växter kan behandlas mot fukt. För att göra detta, spraya en vattenavvisande lösning som penetrerar det inre av plattorna över hela takets yta. Skölj sedan av produkten med vatten, eftersom den inte nödvändigtvis behöver borstas.

Observera att 2 i 1 anti-mossa produkter som utrotar växtlighet samtidigt som de tar bort fukt finns kommersiellt tillgängliga. Det är med andra ord väldigt praktiska skumdämpande och vattenavvisande produkter som sparar tid vid rengöring av taket.

Rengör samtidigt rännan genom att ta bort allt avfall som lövskräp samt rester av mossa och organiskt material. Genom att rengöra denna kanal dräneras regnvatten normalt och stagnerar inte på vissa ytor som kan vara en källa till fukt och främja utseendet på vegetation.

Undvik att rengöra ett tak med blekmedel

Även om blekmedel används i stor utsträckning för att rengöra interiörer eller desinficera förorenade ytor, kan det orsaka mycket skada. Säkert, blekmedel kan användas för att ta bort mossa från taket, men dess effekter på plattornas struktur är irreversibla. Både en källa till sprickor och porositet, det skadar gradvis taket om det används ofta eller flitigt.

Därför rekommenderar takhantverkare inte att den används för att ta bort mossa, lav eller svamp som finns på taket. Dessutom, för byggnader, där regnvatten dräneras in i trädgården, kan denna produkt vara skadlig för växter. Gräsmattor eller blommor runt rännans utlopp kan vissna vid kontakt med denna produkt.

Observera också att blekmedel kan finnas i vissa takrengöringsprodukter. Därför är det viktigt att lära sig om komponenterna i dessa för att undvika oddsen. Byggexperter kan ge värdefulla råd om att välja rätt rengöringsmedel.

Säkerställ säkerhet vid rengöring av ett tak

Mossaborttagning från taket på en byggnad är en aktivitet som görs på höjden. Säkerhetsaspekten är därför väsentlig för denna typ av arbete. För att göra detta gör butiker som specialiserar sig på att bygga tillgängliga för privatpersoner olika säkerhetsselar med överliggande förankringspunkter, från halkfria skor, från hjälmar, från handskar och andra användbara tillbehör. Bruksanvisningar medföljer vanligtvis denna typ av utrustning för att hjälpa dig att använda den på rätt sätt.

Om du är osäker eller är osäker på förfarandet för rengöring av ett tak, erbjuder takexperter sina tjänster. De ger råd och gör en uppskattning utifrån arbetets omfattning.