Hur rengör man polykarbonat?

Ofta används för design av verandor eller tak, polykarbonat är ett högpresterande och pålitligt material. Det kräver dock regelbundet underhåll. Att veta de rätta åtgärderna är nödvändigt för att rengöra polykarbonat för att ge bra resultat. Observera att regelbundet underhåll kan rekommenderas beroende på klimatet i regionen eller åldern på polykarbonatinstallationen.

Rengör polykarbonat

Vilken produkt ska man rengöra polykarbonat med?

Olika lösningar kan användas för fönsterputsning i polykarbonat. Oavsett om det är naturliga eller kemiska produkter måste valet göras efter tillståndet hos den struktur som ska behandlas.

  • Regelbunden rengöring med tvålvatten

Med regelbundenhet är det inte särskilt svårt att underhålla ett polykarbonatark. Varmt tvålvatten räcker för att hitta ett rent fönster på verandan. Tvål kan ersättas med diskmedel vid behov. Det finns dock ingen anledning att investera i dyra produkter, eftersom polykarbonat tvättas ganska lätt. Användning av aggressiva produkter eller slipkuddar avråds dessutom starkt för att undvika repor i rutorna. Valet av tvål eller diskmedel beror på varje individ.

  • Bleka

Användningen av blekmedel gör det möjligt att få tak eller balkong med polykarbonatglas som ny. Var dock försiktig med mängden som används, eftersom ett överskott kan vara farligt för materialet. Handskar rekommenderas också. Bland de vanliga försiktighetsåtgärderna, undvik även att sätta blekmedel i kontakt med ögonen under hanteringen.

  • Det mångsidiga plastrengöringsmedlet

Presenterad i en 1-liters behållare, är den multifunktionella polykarbonat-sprayrengöringen idealisk för att ta hand om glasyr gjorda med denna typ av material. Förutom en direkt spray behöver denna produkt inte sköljas efter applicering. Det räcker inte med mer än femton minuter för att få ett effektivt och garanterat resultat. Detta gör det enkelt att ta bort spår av olja och fett. Dessa rengöringsmedel är vanligtvis sammansatta av didecyldimetylammoniumklorid och uppfyller standarden EN1276. Observera att dessa produkter kan finnas tillgängliga i järnaffärer eller i en expertbutik förutom att de ofta erbjuds till ett rimligt pris. Tack vare sin effektivitet återfår fönstren sin lyster från första dagen.

  • Andra produkter som kan vara av intresse

I vissa situationer kan det vara fördelaktigt att använda en trasa indränkt i mintsprayglasrengöring för rengöring av polykarbonatytor. Likaså en tidningsklot fuktad medhushållssprit kan också räcka. Alkohol bör spädas med rent vatten för ett bra resultat. Spädningen beror endast på storleken på fläcken som ska tas bort. Ju mer den gör motstånd, desto mer måste lösningen koncentreras.

Processen för rengöring av polykarbonat

Efter att ha valt rätt produkt är det dags att gå ner till själva städningen. Några tips kan förenkla denna operation, särskilt när det gäller en balkong designad med polykarbonat.

  1. Städningsstadiet

Eftersom polykarbonat blir smutsigt snabbare än andra material är det viktigt att rengöra det regelbundet. Veckounderhåll är alltså i allmänhet tillräckligt för att ta hand om polykarbonatfönster. Den bästa lösningen är tvålvatten. Lämna så mycket som möjligt bort aggressiva produkter så att glaset inte uppvisar någon försämring efter underhåll. Användning av alkohol är möjlig vid behov.

  1. Ta bort envis skum med en enda produkt

Med tiden kan såväl grönmossa som lavar dyka upp på polykarbonatet, särskilt på grund av klimatrisker. Förutom påverkan på den estetiska sidan blir det svårare för ljuset att nå balkongen. För att bli av med denna smuts, använd utspädd blekmedel eller en lämplig skumdämpare för att säkerställa effektivt underhåll. Det räcker med att korrekt följa anvisningarna i bipacksedeln som medföljer produkten, särskilt vad gäller doseringen som ska respekteras. Användningen av en svampmopp med teleskophandtag kan vara till stor hjälp i denna operation.

  1. Använd en sprayflaska för underhåll

Rengöringssprayen kräver ingen speciell förberedelse till skillnad från andra produkter. För att arbeta effektivt är det först och främst nödvändigt att bestämma området som ska behandlas. När det har definierats, applicera rengöringsmedlet direkt. Under detta steg är det viktigt att respektera den tid som anges av tillverkaren utan att utföra någon sköljning. En användning bör räcka för att hitta glänsande polykarbonat. Fönstren kommer inte att visa några spår efter applicering av denna typ av fläckborttagningsmedel.

Hur tar man hand om ett polykarbonattak?

Som nämnts tidigare är polykarbonat ett material som ofta används för tillverkning av tak. Rengöring kan göras enkelt som med andra sorters material. Rekommendationen är dock att alltid gå försiktigt fram för att undvika olyckor. Användningen av en stolpe är en intressant lösning. För att få rätt mängd rengöringsmedel krävs rätt blandning. Användningen av dyra produkter är inte alltid nödvändig för att hitta ett vackert tak. Regelbunden kontroll av takets skick och avlägsnande av eventuellt lövverk som kan samlas på det räcker för att hålla det i gott skick.

För att säkerställa rengöringen av ett polykarbonatfönster får du inte glömma att ta hand om ramen. Denna försiktighetsåtgärd förhindrar ansamling av damm på detta element, vilket spelar en stor roll i strukturens estetik. Dessutom rekommenderas det att rengöra ramen innan du går vidare till glaset. Operationen börjar med damning. När dammet är ordentligt avlägsnat, fortsätt med en svamp fuktad med vatten och torka för att förfina resultatet. Det är först efter det som fönsterputsningen kan börja, arbeta från utsidan till insidan. Ett annat knep är att rengöra uppifrån och ner och från vänster till höger.

Oavsett bostadens placering är den bästa rekommendationen att följa att underhålla polykarbonatverandan regelbundet för att få ett bestående resultat. Det skulle dock vara meningslöst att städa om verandan eller taket är i dåligt skick. Det är därför viktigt att utföra användbara reparationer parallellt. Nämligen att polykarbonat är en känsligt ämne om det är i ett skuggat område. I det här fallet är fenomenen med grönning ganska vanliga, särskilt på tak. Som en försiktighetsåtgärd måste takets skick och verandans inglasning kontrolleras vid varje säsongsbyte. Denna försiktighetsåtgärd gör det möjligt att genomföra en inventering och att fatta nödvändiga beslut för att undvika alltför allvarliga skador. Om du är osäker är ingripandet av en hantverkare specialiserad på området att föredra.