Hur blir man av med malar från kläder?

Endast en fjäril lyckas ta sig in i huset och tusentals små bestar kommer att angripa kläderna om inget görs för att hindra dem från att föröka sig. Här är några tips för att effektivt bli av med malar från kläder och avskräcka dem från att återvända hem angrepp.

Klädmal

Känn igen tecknen på klädfjärilar

Klädmal kan gå obemärkt förbi och orsaka stor skada i skåpen innan de upptäcktes. Det är därför tillrådligt att känna igen de tecken som tillkännager närvaron av dessa små djur för att agera i tid. Här är tecknen på deras närvaro:

 • Små fjärilar som flyger runt huset;
 • Små hål i kläder, speciellt tröjor;
 • Mögellukt på kläder;
 • Missfärgning av kläder;
 • Dammiga kläder;
 • Dukar på kläder och i hörnen av garderoben.

Vid minsta tecken är det nödvändigt att attackera för att förhindra att malarna förökar sig och skapar förödelse.

Genom att veta mer om nattfjärilar blir det lättare att eliminera dem. Så det är bra att veta att dessa insekter älskar platser våt och mörk. Det är därför viktigt att ventilera såväl huset som skåpen så att de inte hittar gynnsamma platser att bosätta sig på.

Ta bort mal från kläderna

Kampen mot klädfjärilar sker inte över en natt. Du måste ha tålamod och uthållighet för att bli av med det för gott. De gör faktiskt sina bon i varje hörn av huset och lägger tusentals ägg på kort tid. Det är alltså nödvändigt att eliminera äggen, larverna och de vuxna för att inte se dem igen. Det första du ska göra är att städa. För det :

 1. Tvätta kläder för att bli av med ägg;
 2. Passera kläderna som tål värmen i torktumlaren;
 3. Tvätta också resväskor samt de påsar som förvaras i skåpet;
 4. Stryk alla kläder innan du lägger undan dem.

Efter rengöring av innehållet är det också viktigt att tvätta skåpet med desinfektionsmedel. Att göra detta :

 1. Dammsug insidan av skåpet;
 2. Tillsätt lite vinäger till tvålvattnet;
 3. Använd detta vatten för att rengöra insidan, exteriören och alla hörn av skåpet;
 4. Skrapa skåpets stolpar för att ta bort äggen.

Det ideala är att noggrant städa hela huset och desinficera möbler som också kan hysa nattfjärilarna. Lakan, överdrag och täcken bör också tvättas och desinficeras.

Använd repellerande medel för att avskräcka nattfjärilar från att sätta sig

Genom att rengöra huset uppifrån och ner kan nattfjärilar elimineras helt. De kan dock återvända året därpå och angripa inlandet igen. För att avskräcka dem från att bosätta sig i garderober och tjata på kläder, här är några tips:

 • Doftande tyg

Fjärilar tolererar inte vissa lukter som t.ex citron, lagerblad eller lavendel. Slå bara in torkat citronskal, lagerblad eller lavendelblad i ett fyrkantigt tygstycke. Placera den senare i skåpet för att avskräcka malar från att slå sig ner och lägga ägg.

 • Använda kryddnejlika

Malar hatar också lukten av kryddnejlika. För att skrämma bort dem, bara sticka en apelsin med några kryddnejlika och placera den i garderoben. Mal kommer inte att våga sig dit och kommer att leta efter ett bo någon annanstans. Det är nödvändigt att förnya apelsinen och kryddnejlikan när doften börjar avta.

 • Cederträ

de cederträ är ett effektivt naturligt malmedel för att skrämma bort dessa små fjärilar. Placera bara några bitar mellan kläderna och i hörnen av garderober. Malar kommer inte att ta risken att bosätta sig där.

 • Gör en fälla

Vem som helst kan göra en fälla för malar. Det räcker med att belägga en tallrik fisk olja och placera den på en strategisk plats som ett skåp. Hanfjärilar kommer att attraheras av doften och fastnar på tallriken. Därmed kommer de inte längre att kunna impregnera honorna. Befruktade kan de lägga hundra ägg på en gång.

 • Använd kallt

I händelse av ett angrepp, placera fryströjor över natten för att döda larver och ägg. Kylan är dödlig för dem!

 • Använder ånga

En ånggenerator är den bästa lösningen för att stryka kläder och bli av med nattfjärilar. I själva verket är varmvattenånga dödlig för dem.

 • Använd bomullsbollar indränkta i eteriska oljor

För att avskräcka nattfjärilar från att slå sig ner i skåp, placera helt enkelt bomullstussar indränkta i eterisk olja av lavendel, cederträ, citron, eukalyptus eller mynta.

Försiktighetsåtgärder som ska vidtas för att undvika mal från kläder

Några försiktighetsåtgärder bör vidtas för att förhindra återkomst av klädfjärilar. Du bör veta att dessa små djur uppskattar särskilt animaliska fibrer och svett. Här är försiktighetsåtgärderna:

 1. Rengör och stryk varje klädesplagg innan du lägger undan det i en garderob.
 2. Ventilera garderober och skåp dagligen, eftersom nattfjärilar gillar fukt och mörka platser.
 3. Ta ut kläderna regelbundet så att de inte står i garderoben för länge.
 4. Dammsug skåp och skåp regelbundet för att ta bort nattfjärilar och deras ägg.
 5. Borsta försiktigt yllekläder och pälsar.
 6. Vinterkläder i ylle bör packas in lufttäta överdrag innan de placeras i skåpet.
 7. Ta ut yllekläder då och då.
 8. Deposition lavendelpåsar i skåp, även utan tecken på nattfjärilar.

Saker att undvika

Tidigare, malpåse användes för att eliminera nattfjärilar. Det är dock bevisat att malpåse är skadliga för hälsan. Det är cancerframkallande och kan orsaka andra hälsoproblem som en takykardi attack.

Moth insekticider

Om naturliga tips inte fungerar kan insekticider användas som en sista utväg. De säljs kommersiellt och är effektiva för att döda nattfjärilar och deras larver. Indikationerna på förpackningarna måste följas strikt. Applicera helst insekticidet och lämna huset i några timmar för att undvika att andas in det.

Fördelen med insekticidsprayer är att de dödar larver, ägg och vuxna samtidigt. De är därför lösningen att använda om nattfjärilarna inte vill lämna huset.