Hur använder man akryltätningsmedel korrekt?

Hobbyister och proffs inom hemförbättring kan inte klara sig utan akrylfogmassa. Av goda skäl är det en perfekt produkt för att fylla sprickor eller för att göra anslutningsfogar på en mängd olika underlag. En fullständig översikt över denna mångsidiga produkt som kombinerar prestanda och användarvänlighet.

Använd akryl tätningsmedel

Vad är ett akryltätningsmedel eller tätningsmedel?

I grund och botten är akryl tätningsmedel gjord som akrylfärg. Den enda skillnaden är i deras konsistens. Faktum är att akryltätningsmedel är mycket mer kompakt medan akrylfärg kommer i flytande form.

När det gäller förpackningen presenteras den i patroner som appliceras med en extruderpistol eller i burkar på 1 till 6 kg.

Vad är skillnaden mellan akryltätning och silikon?

Tätningsmedel och silikon är tätningar som tätar läckor. Dessa är viktiga material för hantverkaren. Dessa två tätningsmedel ser väldigt lika ut genom att de har samma färg, appliceras genom att spridas och fäster på vilken yta som helst. Men försiktighetsåtgärderna för användning skiljer sig lite åt: till skillnad från silikon kan tätningsmedlet målas efter torkning och det rekommenderas inte att använda det i fuktiga rum.

Silikon är idealiskt för badrums- eller köksfogar. Den senare är också förpackad i patroner som ska appliceras med en extruderpistol.

Vit eller genomskinlig till färgen, den har ett glänsande utseende när den är torr. Dess största fördel är att den är rötsäker och har utmärkt vattenbeständighet. Det används därför:

 • I köket för säkerställa täthet mellan diskbänken och bänkskivan;
 • I badrummet för att garantera tätningen mellan plattorna och duschbrickan eller ett badkar.

När ska man använda akrylfogmassa?

Akryl tätningsmedel är ett material som används i olika sektorer:

 • Byggbranschen att sammanfoga två delar, till plugga en spricka, för täta en dörr eller ett fönster;
 • Snickeri för att täta naturliga defekter i trä, för att dölja en fog;
 • Bilindustrin för att kamouflera repor eller ojämnheter på en kropp.

Den största tillgången akrylfogmassa är att den kan målas eller putsas att smälta in med dess stöd. Det är viktigt att notera att denna produkt har liten vidhäftning på släta ytor. Dessutom är den inte särskilt motståndskraftig vid långvarig kontakt med vatten.

Hur gör man en fog med akryltätning?

Kittet är användbar vid en temperatur mellan 5 °C och 30 °C. Vid frost blir vidhäftningen omöjlig på grund av det tunna isskiktet som kan bildas på underlaget som ska fogas. Dessutom skulle bildandet av film i nivå med tätningsmedlet vara för snabbt, vilket skulle kunna påverka fogens kvalitet negativt.

Dessutom, innan du applicerar akryltätningsmedel, är det lämpligt att se till att stödet är absorberande och poröst. I avsaknad av dessa två egenskaper är det nödvändigt attapplicera en primer i takt med en del akryltätningsmedel till fyra delar vatten. Applicera alla med en borsta. Underlaget måste vara lätt fuktigt innan akrylfogmassan appliceras.

Att applicera en akryltätning skiljer sig inte mycket från att applicera en silikonfogmassa. Här är stegen att följa:

 1. Fråga a Maskeringstejp på vardera sidan av stöden ska sammanfogas med ett spackel för att säkerställa ett perfekt rent och regelbundet jobb;
 2. Placera kanterna på maskeringstejpen så att de avgränsar ytan där tätningsmedlet ska stanna;
 3. Placera akryltätningspatronen i en extruderpistol;
 4. Använd en skärare för att skära av spetsen på tätningsmedelspatronen, se till att få ett tillräckligt stort hål för att tätningsmedlet ska komma ut i form av ett snöre;
 5. Introducera en tråd inuti patronen för att tränga igenom den tunna filmen som förhindrar att den torkar ut;
 6. Håll extruderpistolen över en papperskorg;
 7. Tryck på avtryckaren för att fylla spetsen på patronen (observera att akryltätningen inte får spruta, rinna eller komma ut droppe för droppe);
 8. Släpp avtryckaren så att ett lätt tryck släpps inuti patronen;
 9. Placera spetsen på tätningsmedelspatronen så nära ytan som ska sammanfogas som möjligt utan att vidröra den;
 10. Applicera akryltätningen så att du kan dra pistolen bakåt för att se strängen med tätningsmedel som kommer ut ur munstycket;
 11. Skjut pistolen längs stödet som ska fästas;
 12. Forma en vanlig sladd genom att göra en jämn och regelbunden rörelse tills den når en vinkel;
 13. Tryck in tätningsmedlet med fingret samtidigt som du slätar ut fogen för att ta bort överskottet;
 14. Ta bort maskeringstejpen när tätningsmedlet är torrt.

I allmänhet akrylfogmassa torkar efter 5 timmar. I alla fall bör hänvisning göras till produktinstruktionerna samt till instruktionerna som rekommenderas av tillverkaren.

Var kan man köpa en akrylpatron?

Akryl kitt säljs på alla apotek eller hem förbättring butik. Det är också möjligt att köpa den på internet.

Under vilka förhållanden skalar eller spricker tätningsmedlet?

Överbelastning kan orsaka för tidig försämring av akryltätningsmedel. Samma situation kan uppstå om den applicerade fogen är för tunn.

Dessutom, om tätningen lossnar på vissa ställen, kan problemet bero på en frånvaro eller en dålig förbehandling. Därför bör det beaktas att torra underlag kommer att absorbera vatten som finns i akryltätningen. Den senare torkar upp för snabbt, vilket orsakar sprickor.

Å andra sidan kan rengöring av fogen med tvål och vatten repa fogmassan om den borstas eller gnuggas för hårt.

Kan akrylspackel användas utomhus, på trä eller till murverk?

Akrylfogmassa är idealisk för mur- och snickeriarbeten och tätar effektivt yttre sprickor.

Hur är det med dess hållbarhet?

En patron med akryltätningsmedel är inte förgänglig, även efter öppning. Den kan återanvändas om den är det förvaras åtskilt från fukt, sol och frost. Mer exakt bör lagringstemperaturen vara mellan 10 ° C och 20 ° C. I händelse av att munstycket har ett härdat lager av akryltätningsmedel, rensa helt enkelt det med en spik eller byt ut det.

I värsta fall stelnar kolvens botten med tiden. Oavsett vilket kan akrylfogmassa användas, även om det kommer i pastaform efter öppning. Det kan härda utan problem som nytt spackel.

Är det skillnad på vit eller färgad kitt?

Färgmässigt är det vanligare att man hittar vit mastix i handeln. Den kan dock även finnas i träimiterande färger. Den används sedan av proffs för skräddarsydda möbelfinish. Akrylfogmassa finns i flera färger: genomskinlig, svart, vit, parkett, grå ... Detta påverkar inte dess användning utan gör att materialet kan anpassas till de underlag som ska tätas.