Tips för motoriserad öppning av portar och garageportar

Motoriseringen av portar eller garageportar med fjärrkontroll utgör ett inslag av komfort, men också av säkerhet, genom att undvika att behöva stanna mer eller mindre långvarigt. De olika befintliga systemen kan utgöra ett antal problem. Svaren på huvudfrågorna finns i detta blad.

Motoriserad garageport med självbärande system Motoriserad garageport med självbärande system

Vilken typ av motorisering för en slaggrind?

Hur motoriserar man en slagport i aluminium (total bredd 3,60 m, höjd 1,25 m)? Vad ska man välja mellan skruv- eller armskruvar? Vilket märke att föredra? Är solenergi pålitlig eller är det bättre att ta med el?

Det finns tre olika lösningar för att motorisera en grind:

- med ledad arm,

- med domkraft,

- ställ,

- i axeln (kan tränas).

Ledarmsgrindar är de enklaste och mest ekonomiska. Att få in kraft är mer pålitligt, billigare och mer hållbart. Solpaneler och batterisystem är mycket pålitliga, även i svagt solljus. De slipper det stora arbetet med att ta fram en specifik linje från elpanelen.

Att ge råd till ett varumärke är svårt. De mest kända märkena (Somfy, Avidsen, Came, Horrmann, etc.) och generellt de dyraste, bör användas för en portal som kommer att drivas varje dag, eller till och med flera gånger om dagen. För mer tillfällig användning kan nybörjarprodukter vara lämpliga.

Hur installerar man en motoriserad skjutport?

Vilka är misstagen att undvika när man installerar en motoriserad skjutport och en gång? Det blir inga betongpelare utan metallstolpar. Vad ska man göra med el?

Installera en skjutport kräver att man har tillräckligt med sidospel för att kunna öppna grinden. Ett sådant projekt innebär gör ett stödben i betong. Detta stödben fungerar som ett stöd för den rostfria skenan som är fäst vid den. Längden på detta stödben är lika med skjutgrindens längd multiplicerat med två. Faktum är att skjutgrinden måste skjutas tillbaka när den är öppen.

Elektriskt behöver du en 220 volt strömförsörjning ansluten till en 30 mA differentialbrytare. Viss utrustning kan dra nytta av ett elsystem, inte mini-solpanel(er).

Vissa tillverkare erbjuder metallstolpar som kommer att behöva vara mekaniskt fixerad på ett specifikt betongfundament. Sammantaget är installationen av en skjutport enkel, men den kräver rigoritet och precision, särskilt när det gäller att installera motorn och justera slaglängden. En säkerhetsanordning krävs.

Vilken motorisering för en tippbar garageport?

Går det att motorisera en ej utskjutande lutande garageport och i så fall med vilken utrustning?

Det finns ett brett utbud av motoriseringar, inklusive kit, för överliggande garageportar. Den måste väljas enligt dörrens modell, dess vikt, dess yta och öppningens totala höjd. Flera lösningar är möjliga:

av jack,

med kedja,

med kuggstång.

Om det är svårt att dra en kraftledning är det möjligt att välja en solcellsdriven garageportsöppnare.

Installera en solmotor för att öppna en garageport

Är det möjligt att installera solpaneler som driver den automatiska öppningen av en port i en låda för att parkera bilen utan el? Detta garage ligger i ett bostadsområde.

I en underavdelning, om den är mindre än 10 år gammal och om det finns en indelningsstadga (vilket i allmänhet är fallet), kan man inte tänka sig att utföra arbete utan att rådfråga ägarföreningen. Regleringen "faller" efter 10 år, och det är då nödvändigt att följa de allmänna reglerna i PLU (lokal stadsplan) eller POS (markanvändningsplan). Det är dock möjligt att lådorna är i gemensam ägo. Förvaltarens och/eller årsstämmans samtycke krävs då.

Det är fullt möjligt att motorisera en garageport och förse den med solenergi.

Vilken motorisering för en skjutport?

Vilken motor ska man välja för en framtida skjutport i aluminium 4,50 m bred?

Det finns två typer av motoriseringar för skjutgrind:

via räls på marken,

fristående.

Järnvägssystemet på marken är det enklaste. Den är lämplig för alla typer av grindar, även de tyngsta. Motorn är mycket mindre stressad än en portal med ledade armar.

Det självbärande systemet kommer från utrustning som används på industrianläggningar, där upprepad passage av maskiner och lastbilar kan skada en räl på marken. Detta mycket eleganta system är endast lämpligt för lätta grindar, i PVC eller aluminium (vilket är fallet).


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found