Vilka lösningar för att ha en ansluten TV?

Smart TV har olika teknologier som ger den möjligheten att ansluta till Internet. Konventionell tv har inte en sådan förmåga, men den är inte heller föråldrad. Det kan faktiskt också komma åt onlineinnehåll genom olika tillbehör. Allt du behöver veta för att njuta av smart TV.

Ha en smart tv

Använd en Apple TV

Apple TV är en multimedia-gateway designad av Apple som låter dig ha en ansluten TV, samtidigt som du lägger till interaktivitet. Det gör att multimediainnehåll kan sändas på tv genom olika källor som:

 • En dator som kör Windows, Mac OS eller Linux;
 • En smartphone eller surfplatta som kör iOS eller Android;
 • Internet för att lyssna på podcasts eller titta på videor på YouTube, Netflix eller Amazon Prime Video.

Så innehållsströmning sker genom att ansluta den mobila enheten till TV:n via Wi-Fi. Om mediaströmmen kommer från Internet kan Apple TV använda antingen Wi-Fi eller RJ45-anslutningen. Förutom de 5 olika generationerna som har följt efter varandra sedan 2007, finns Apple TV i 2 versioner på Apples officiella webbplats:

 • Apple TV HD för 159 euro kompatibel med HD-tv-apparater;
 • Apple TV 4K från 199 euro, kompatibel med 4K-tv med HDR-teknik.

För att dra nytta av tjänsterna och fördelarna som tillhandahålls av denna multimediagateway är det nödvändigt att:

Installera Apple TV

Apple TV drivs av ett eluttag. Den är ansluten till TV:n via en HDMI-anslutning. Därför bör den helst installeras nära TV:n.

För att undvika överhettning bör inga föremål placeras på Apple TV. Likaså skulle det vara nödvändigt undvik att placera den på en annan elektronisk enhet för att undvika störningar på den trådlösa signalen.

Anslut HDMI-kabeln

Apple TV är utrustad med en HDMI-port som kan anslutas till TV:ns. Alternativt är det möjligt att använda en trådlös HDMI-sändare för att ansluta de 2 enheterna.

Anslut de valfria kontakterna

Den andra och tredje generationen av Apple TV är utrustade med TOSLink optisk ljudutgång. Det är möjligt att ansluta dem till ett externt ljudsystem eller till TV:ns om den är utrustad.

Apple TV har även en Ethernet-port så att den kan anslutas till Internet med en RJ45 kabel.

Navigera med fjärrkontrollen

Apple TV kommer med en fjärrkontroll. Kommunikation upprättas via Bluetooth 4.0. Sex knappar tillåter:

 • Öka och minska volymen;
 • Gå till menyn;
 • För att gå tillbaka i menyn;
 • För att spela upp eller pausa mediauppspelning;
 • Aktivera mikrofonen för att interagera med den inbyggda röstassistenten Siri.

För att underlätta navigeringen i menyn är fjärrkontrollen utrustad med en pekplatta som även fungerar som OK-knapp. Den innehåller en accelerometer, kompass och 3-axligt gyroskop som kan användas för att spela onlinespel. Med en autonomi på flera månader kan den laddas med en blixtkabel ska anslutas till ett USB-uttag.

Anslut en Chromecast till din TV

Precis som Apple TV är Chromecast en multimedia gateway utvecklad av Google. Den tillåter dig att ha en ansluten TV och är för närvarande i sin tredje version. Det visar sig dock vara mer kompakt än det system som äppelmärket föreslagit.

För att göra anslutningen till TV:n, anslut den helt enkelt till HDMI-port. Chromecast drivs av en mikro-usb-kabel förutsatt vem som kan ansluta:

 • Antingen på en USB-port på TV:n;
 • Eller på en strömadapter som medföljer enheten.

TV:ns USB-port är mer praktisk eftersom strömförsörjningen till Chromecast bryts så fort TV:n stängs av. Med nätadaptern fortsätter enheten att fungera om den inte kopplas ur manuellt. Sedan lanseringen har Chromecast varit tillgänglig i tre versioner inklusive:

 • Chromecast först av namnet;
 • Chromecast 2 som är effektivare och kostar 39 euro;
 • Chromecast Ultra stöder UHD-upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar och HDR-teknik för ett pris av 79 euro.

Så snart Chromecast slås på, alla enheter med appen Google hem kan upptäcka det. På en smartphone eller surfplatta visas ett meddelande och allt du behöver göra är:

 1. Välj Wi-Fi-nätverket om det behövs;
 2. Ange namnet på enheten som Chromecast är ansluten till;
 3. Ange namnet på rummet där det är beläget så att det kan användas senare med röststyrning;
 4. Följ handledningen för att förstå hur enheten fungerar samt "Cast"-knappen som finns på alla kompatibla applikationer.

Gränssnittet är lätt att använda och erbjuder ett brett urval av multimediainnehåll, inklusive:

 • Videoströmning på YouTube, Netflix eller Amazon Prime Video;
 • Ljudströmning på Deezer och Spotify;
 • Radiostationer;
 • Läsa innehåll på sociala nätverk.

Förutom tillgång till Play Store som erbjuder en mängd kompatibla applikationer, kan Chromecast styras med en Apple-enhet, vilket öppnar möjligheten att dra nytta av de tjänster och applikationer som erbjuds på App Store.

Välj Xiaomi Mi Box 3

Xiaomi Mi Box 3 konkurrerar direkt med Chromecast Ultra och Apple TV. Denna mediagateway fungerar på samma sätt som de andra och kommer med en bluetooth-fjärrkontroll.

Säljs mellan 60 euro och 80 euro beroende på kampanjer, den här enheten har det absoluta minimum för att ha en ansluten TV:

 • En HDMI 2.0-utgång a för att leverera en Full HD- eller 4K-videosignal som är kompatibel med HDR10-teknik;
 • En stereo SPDIF-ljudutgång;
 • En USB 2.0 Type-A-port för att ansluta ett USB-minne eller extern hårddisk formaterad i FAT32.

Användare kan alltså dra nytta av alla fördelar som Android TV 6.0 erbjuder som åtföljer det. Xiaomi Mi Box 3 öppnar åtkomst till populära streamingapplikationer som YouTube eller Netflix.

Fjärrkontrollen accepterar röstkommandon. Det är dock viktigt att klargöra att detta inte är Google Assistant. Vari, "Ok Google"-instruktioner fungerar inte. Dessutom förblir Wi-Fi-anslutningen mer eller mindre tillfredsställande. Faktum är att innehåll av mycket hög kvalitet inte är fritt från vissa grafiska buggar, inte ens med lokala videor i 4K.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found