Zero-waste: ersätter vardagliga plastföremål

Plast, som är svår att återvinna och inte biologiskt nedbrytbar, förorenar enormt. För noll avfallsförbrukning är det absolut nödvändigt att ersätta detta material med andra miljövänliga. Tandborste, bambumus eller tangentbord, en översikt över alla ekologiska alternativ som kan användas dagligen.

Byt ut plastföremål

Varför och hur ska man anta nollavfall?

Av de 2,54 miljarder ton avfall som producerades 2016 gick bara hälften till återvinning. Enbart plast förorenar nästan 85 % av haven, vilket ger den titeln gissel. Därför bör vissa engångsartiklar som koppar, bomullstussar och sugrör förbjudas.

Dessutom innebär noll avfall integration av nya vanor när det gäller konsumtion och livsstil:

 • Föredrar bulkköp;
 • Använd burkar av glas eller rostfritt stål helst för inköp och förvaring av detaljhandelsprodukter;
 • Gradvis minska användningen av plast;
 • Föredrar hemgjorda på bekostnad av bearbetade produkter;
 • Föredrar mindre förpackade produkter, med en återvinningsbehållare;
 • Gör dina egna hushållsprodukter med Marseille-tvål, vit vinäger eller bakpulver;
 • Sortera regelbundet och begränsa dina inköp till det väsentliga;
 • Förbjud engångsservis, plastfolie och engångsprodukter;
 • Återvinn föremål som fortfarande kan användas genom en garagerea, en byteshandel eller en rea;
 • Vägra reklam i brevlådan;
 • Föredrar digitala utskick och datalagring för att minska onödiga utskrifter;
 • Fortsätt med kompostering för att begränsa organiskt avfall;
 • Välj mer etisk konsumtion.

Tandborsten i trä

I decennier har det varit vanligt att köpa och använda plasttandborstar med nylonborst. Med uppkomsten av nollavfallsrörelsen vägrar tillverkare nu in sina produkter biologiskt nedbrytbara material som bambu, ekologiskt, hållbart och 100% komposterbart.

Bambu PC-tangentbord och -mus

Det är inte alltid lätt att hitta hållbara datorversioner eller datorverktyg som garanterat är plastfria. Lyckligtvis erbjuder några märken nu hållbara bambumöss och tangentbord.

Hushållsapparater gjorda av gjutjärn eller stål

Medan plastfria kylskåp, dammsugare eller tvättmaskiner ännu inte finns att köpa i handeln, erbjuds dessa apparater ändå i mer hållbara material som t.ex. smältande Var stål.

Matbehållare av glas

Matbehållare som förvarar mat i kylen, vanligtvis i plast, finns nu tillgängliga glas. För att undvika att det blir rörigt på grund av sin vikt är det också möjligt att vända sig till modeller av metall eller slitstark bambu.

En ekologisk plastfilm

Stoppa förutfattade meningar! Det är inte absolut nödvändigt att täcka över all mat som placeras i ett sanerat kylskåp. Därmed kan plastfolien enkelt bytas ut som en del av att hålla maten fräsch. Det är faktiskt möjligt att täcka ett preparat med en upp och ner plattan eller gör din egen miljövänlig matfilm från ett tyg belagt med vegetabiliskt vax eller bivax. Ett annat alternativ: förvara maten i glaslådor.

Vad ska man ersätta hushållstillbehör?

Förutom deras fula utseende uppvisar plastprodukter mindre hållbarhet. Grönare val behövs:

 • Svampar kan bytas ut mot komposterbara luffar, från tawashis eller några metallskrapor, varar längre;
 • Syntetiska moppmoppar och hinkar kan ge plats åt hinkar i rostfritt stål eller att träkvastar;
 • Hushållshandskar finns i en mer hållbar version, särskilt i naturgummi;
 • När det gäller hushållsprodukter är det möjligt att att återvinna de glasflaskor för att bevara hushållslösningar som vit vinäger;
 • Föredrar sprayer med flera ytor erbjuds i glasflaskor;
 • Byt ut dispensrar för flytande handtvål mot tvålar presenteras i en tvålkopp av trä.

Ekologiska alternativ för barnomsorgsartiklar

Plast är farligt för din hälsa, och ännu mer för barn. Så, den första instinkten att ha är att byta ut plastflaskor, nappar och leksaker med glasversioner, sudd, trä eller bambu.

Hur byter du dina sportkläder i polyester?

Polyester är ett syntetiskt material som erhålls från plast och den petrokemiska industrin. Sportentusiaster är medvetna om dess dominans i tekniska artiklar. Idealet är att anta naturliga fibrer och bekväm såsom bomull. Vissa miljöansvariga varumärken erbjuder för närvarande sina produkter i innovativa material som är mer miljövänliga.

Vilken ansvarsfull väska för shopping?

Om det finns några tillbehör du absolut bör förbjuda från ditt dagliga liv, så är det säkert plastpåsar. Även styva är dessa inte särskilt hållbara. De väska av bambufiber där den tygpåsar i ekologisk bomull är de mest rekommenderade. Ekologiska, praktiska och estetiska, de har allt för att bli de nya shoppingallierade.

Papperskorgen förvandlas till en komposter

de komposter är utan tvekan enheten par excellence för återvinna naturligt organiskt avfall. Den finns i två former: lägenhetskompostern och utomhuskompostern. Den senare används särskilt för att förbereda gödningsmedel i en trädgård. Sorteringskärlet är också ett effektivt verktyg för att minska avfallet, och därmed omvandla det till gödning.