Hur rengör man en senapsfläck ordentligt?

Senapsfläckar är särskilt svåra att ta bort, särskilt på tyg. Även om det är ganska envis, går det att rengöra fläcken och få kläderna att se nya ut igen. Här är några tips för att enkelt ta bort en senapsfläck från kläder, sängkläder eller vilken yta som helst.

Alla tips för att ta bort en senapsfläck

Ta bort en fläck av färsk senap från kläderna

Innan du rengör kläder fläckade med senap, måste du ta bort den återstående delen med en sked eller något annat verktyg. Det är viktigt att inte gnugga det fläckade området för att undvika att skada fibrerna i plagget. Detta steg bör inte försummas eftersom detta kommer att sprida senapen på andra delar av plagget och skapa en ny fläck.

När överflödig senap har tagits bort, bör en sköljning göras på baksidan av fläcken för att ta bort eventuella rester inuti tyget. Värme tenderar att fixera materialet på fibrerna, medan kallt vatten hjälper till att lösa det.

Efter sköljning, diskmedel bör hällas över senapsfläcken för att ta bort den. För att få ett bättre resultat, låt produkten verka i högst 10 minuter. En ny sköljning krävs för att ta bort tvättmedlet. Upprepa detta steg tills inga fler fläckar finns kvar på plagget. Flytande tvättmedel kan ersättas med konventionell tvål. Det är dock mer effektivt, speciellt om det är en torr fläck.

Om trots alla dessa lösningar fläcken kvarstår, häll några droppar fläckborttagningsmedel ovan. En gel eller flytande fläckborttagningsmedel absorberar resten av materialet bättre än ett tvättmedel.

Ta bort en senapsfläck från ett ömtåligt tyg

Vid projektion av senap på siden, ull och säckväv. Det är nödvändigt att använda andra tekniker eftersom dessa fibrer inte är tvättbara eller ömtåliga. För att börja, ta bort överflödig senap med en slö kniv eller en sked. Applicera sedan a fläckborttagningsmedel för att avlägsna rester. Om tyget är motståndskraftigt kan du använda en liten borste och stryka det försiktigt. Torka av det rengjorda området med en absorberande dyna. Skölj med ett lösningsmedel av kemtvätt.

Om fläcken kvarstår, använd en svamp eller bomullstopp indränkt i vatten, gör lätta drag, arbeta från fläckens mitt och utåt. Dutta sedan det färgade området med en svamp fuktad med vit vinäger. Dutta igen för att lossa fläcken och skölj med vatten.

Om fläcken fortfarande är synlig, fukta området med 3 % Väteperoxid och en droppe ammoniak (förutom på siden och ull). Använd inte blekmedel i mer än 15 minuter, skölj sedan med vatten och låt torka.

Ta bort en senapsfläck som har torkat

Torkade fläckar bör vara blötlagd i kallt vatten med en syreblekmedel utan färgning i 30 minuter till max en timme innan du tvättar dem. Eftersom torkade senapsfläckar är svårast att ta bort, kan det vara nödvändigt att upprepa samma process flera gånger tills de är helt borta. Att alternera de tidigare nämnda rengöringsstegen med denna procedur är nödvändigt om fläcken är mycket envis.

Här är stegen för att ta bort en torkad senapsfläck:

  1. Ta försiktigt bort eventuella fasta rester med en matt kniv.
  2. Fukta det färgade området med några dropparmetylerad alkohol. Fläcken kan bli mörkröd, men denna färgförändring är normal.
  3. Torka av det rengjorda området med vita pappershanddukar. För att undvika spridning av fläcken, dutta försiktigt från utsidan till insidan.

Vid användning metylerad alkohol, bör det tillåtas avdunsta helt innan lösningsmedel appliceras på båda sidor av det färgade området. Att låta göra fem minuter innan du duddas med en ren vit trasa. Använd slutligen ett fläckborttagningsmedel för att permanent ta bort fläcken. För bomullstyg, maskintvätt i 40 ° C med ekologiskt tvättmedel.

Om uppgiften kvarstår kan användningen av en syrebaserat luktfritt blekmedel är nödvändigt. Om det trots alla dessa ansträngningar inte försvinner helt, lämna plagget i solen några dagar. Senapspigmentet kan dämpas under påverkan av solens strålar.

Här är några andra idéer för att ta bort envisa senapsfläckar:

  • Blötlägg det fläckiga plagget i en blandning av vit vinäger och vatten.
  • Blanchera försiktigt senapsfläcken med en svag väteperoxidlösning. Denna metod kan vara farlig på färgat tyg, men fungerar bra på vita kläder. För att göra detta, späd en 3% lösning i vatten och dutta försiktigt det färgade området innan du torkar med en vit handduk.

Att bli av med en senapsfläck på en matta eller möbel

För att ta bort en senapsfläck från en matta eller möbel, ta bort resterna med en pappershandduk. Häll en kvarts tesked av milt rengöringsmedel i en kopp vatten. Undvik att använda ett tvättmedel som innehåller blekmedel, eftersom det kan missfärga mattan. Torka fläcken med vita handdukar eller pappershanddukar med början från mitten. Om det fortfarande inte försvinner, häll några droppar vinäger över det och torka torrt med en vit eller pappershandduk.

Mormors tips för senapsfläckar

Om senap stänks på kläder eller andra tyger, det är nödvändigt att agera snabbt för att undvika spår. Faktum är att ju äldre fläcken är, desto svårare är det att ta bort den. Om det inte är en oljig fläck, kallt vatten är det mest effektiva sättet att ta bort det. Innan du använder någon rengöringslösning är det nödvändigt att testa ett oansenligt område som insidan av en krage för att säkerställa att tyget inte kommer att skadas. Skölj också alltid av en rengöringslösning innan du provar en annan, eftersom vissa kemikalier inte kan blandas.

Det är tillrådligt att läsa skötselråden på kläderna innan du försöker. Vissa tyger är ömtåliga och kräver kemtvätt. Även om fläcken är envis, undvik att gnugga tyget för hårt för att ta bort det, eftersom detta kan skada fibrerna och få dem att missfärgas. När du använder kommersiella rengöringsmedel eller fläckborttagningsmedel, är det tillrådligt att läsa produktetiketten för att förstå korrekt användning och säkerhetsåtgärder att vidta. Slutligen, kom ihåg att ju nyare en fläck, desto lättare är det att rengöra den.