Zero-waste: vad ska man göra med ditt gröna avfall?

I de flesta kommuner är det olagligt att elda grönt avfall i sin trädgård med höga böter. Så, vad ska man göra med grönt avfall? Kompostering, krossning, mulching... Här är flera återvinningstips för att bli av med eller öka värdet på ditt grönsaksavfall.

Återvinning: vad du ska göra med ditt gröna avfall

Vad ska man göra med grönt avfall?

Enligt gällande bestämmelser är det förbjudet att elda ellerkremera demvegetabiliskt avfall, i synnerhet för de olägenheter som detta medför, i grannskapet och i förhållande till miljön. Denna lag gäller på de flesta orter och varje överträdelse är belagt med böter på 450 euro. Förbränning ger rök som försämrar luftkvaliteten samtidigt som den förorenar atmosfären, eftersom den bland annat innehåller CO2. Dessutom ska avfall inte heller slängas i miljön. Ändå finns det flera helt ekologiska alternativ för återvinning av växter :

 • Kompostering ;
 • Slipning;
 • Kompostering;
 • Slåtter-mulching.

De där noll avfallslösningar är inte bara miljövänliga, utan de är också fördelaktiga ur ekonomisk synvinkel. De undviker att köpa konstgödsel, som ibland innehåller skadliga kemikalier. De tillåter naturligtvis att ha en trädgårdnoll avfall fristående och en ekologisk trädgård som inte använder några kemikalier.

Var kommer grönt avfall ifrån?

Grönt avfall utgörs av växtavfall från de olika arbeten som utförs i trädgården. De kommer också från växtrester genom åldring. Grönt avfall produceras under:

 • Av klipper gräsmattan ;
 • Av en borstskärning ;
 • Av en beskärning ;
 • Av häckklippning ;
 • Rutinunderhåll av trädgården, särskilt rabatterna;
 • Från hösten döda löv och grenar, särskilt på hösten.

Eftersom det sätter sig i mängd i trädgården, blir det nödvändigt att återvinna detta avfall utan att gå genom förbränning. Grönt avfall kan också bestå av peeling och återvinningsbart matrester.

Kompostera växtavfall

Helt ekologisk återvinningsmetod, den kompostering består av att omvandla grönt avfall till naturliga gödselmedel genom nedbrytning. De kan blandas med hushållsmatavfall. Allt du behöver göra är att hälla dem i kompostern, omväxlande lager av växter och organiskt hushållsavfall. Helst ska komposten bestå av 1/3 växtavfall och 2/3 organiskt hushållsavfall. Avfall från trädgården ska bestå av döda löv och fina grenar.

Nedbrytningen underlättas av närvaron av mikroorganismer som kommer att utvecklas inuti komposten. För bästa resultat är det lämpligt att se till att komposten varken är för blöt eller för torr. Om blandningen saknar fukt är det bara att vattna ner den lite. Annars är det absolut nödvändigt att lägga till torrt avfall, inklusive återvinningsbart papper eller kartong. Kompostering är en ekonomisk återvinningslösning eftersom han slipper inköp av konstgödsel för underhållet av trädgården. Dessutom kan det göras regelbundet och gör att du kan ha naturgödsel i reserv året runt.

Strimla grönt avfall

de slipning är en annan avfallsfri och miljövänlig lösning för återvinning av grönt avfall. Det fina malda materialet som sålunda erhålls kan faktiskt fungera som ett naturligt gödningsmedel. Liksom kompost hjälper den till att gödsla jordar och förse växterna med de näringsämnen de behöver. När krossningen är klar kan det finkrossade materialet strö ut på marken för att gödsla det, till exempel runt rabatter. För att strimla vegetabiliskt avfall måste en rivare användas. Det är möjligt att hyra denna utrustning från samhällen, organisationer eller yrkesverksamma som uppmuntrar grön återvinning. En särskild försiktighetsåtgärd måste dock iakttas: grenarnas diameter får inte överstiga 1 cm så att maskinen kan strimla dem korrekt. Komposten kan också användas för att underhålla trädgården. De strimlat lager placerad på marken skyddar den från torka samtidigt som den främjar tillväxten av unga skott.

Välj mulching

Istället för att slänga organiskt avfall i papperskorgen eller ta det till återvinningscentralen kompostering är också effektivt för att återanvända dem. Denna metod består av att sprida avfallet på jorden som omger växterna och täcker väl. När de bryts ner berikar de jorden med näringsämnen samtidigt som de fungerar som en termiskt skydd. Mulching har flera fördelar:

 • Bidrag av naturliga gödselmedel ;
 • Växtskydd för bättre tillväxt;
 • Uppfriskande av jorden för att minska frekvensen av vattning;
 • Inget ogräs, eftersom de inte kan växa på jord täckt med kompost.

Klippning av gräsmattan med mulchningsmetoden

En "mulching"-klippare klipper gräset mycket fint och lägger det direkt på marken. Alternativet "mulching" finns på vissa gräsklipparmodeller. Det är också möjligt att använda en Mulching gräsklippare robot som kommer att fördela det finklippta gräset på gräsmattan, helt autonomt. Observera att det finns ett "mulching kit" som kan monteras på en kompatibel konventionell gräsklippare. Gräsklipp fungerar som gödningsmedel för gräsmattan samtidigt som den fräschar upp den. Denna grönsaksspets utan avfall minskar tiden för underhåll av gräsmattan samtidigt som du sparar pengar på inköp av specifika gödningsmedel. Gräsmattan förblir också svalare längre, vilket undviker överkonsumtion av vatten på grund av frekvent vattning.

Dessutom med mulching klippning, är det inte längre nödvändigt att samla upp det klippta gräset, eftersom det direkt återvinns för att gödsla jorden under gräset. Du bör dock undvika att lämna grenar på gräsmattan, eftersom enheten inte är utformad för att strimla hårdare eller större växtavfall.

Ta växterna till återvinningscentralen

Om ingen av de tidigare nollavfallslösningarna är lämpliga, vad ska du göra med ditt gröna avfall i det här fallet? Släpp dem bara i en återvinningsstation där de kommer att sorteras och sedan återvinnas på en plats avsedd för detta ändamål. Många orter och kommuner har en avfallsmottagning. Döda löv, grenar och annat grönt avfall återvinns för återanvändning inom lantbruket i form av organisk gödning. För att underlätta insamlingen av avfall i trädgården finns påsar i olika storlekar tillgängliga i trädgårdscenter och på platser som är specialiserade på trädgårdsskötsel. Grön färg för att smälta in i trädgården, dessa påsar låter dig transportera gräsklippning och annat växtavfall på ett säkert sätt. De är återanvändbara och hopfällbara och kan enkelt placeras bak i bilen.