Hur blir man av med lukten av mögel i bilen?

Den unkna lukten i en bil innebär otillräcklig ventilation. Lyckligtvis finns det flera enkla sätt att övervinna detta. Zooma på produkterna som ska användas för att andas frisk luft i bilen.

Ta bort unken lukt i bilen

Bestäm ursprunget till den unkna lukten i din bil

För att fastställa källan till den unkna lukten är det viktigt att sök överallt i bilen. För att göra detta är det viktigt att inte minimera svåråtkomliga platser och osynliga skrymslen och vrår.

 1. Försöker hitta spår av forma eller frånfuktighet i bilen. Känn med händerna i skrymslen och vrår som ligger utom synhåll (till exempel bakom och under sätena).
 2. Inspektera ackompanjemang av baksätet och framsätena. Normalt sett ska de vara helt mögelfria. Annars skulle det vara nödvändigt att fortsätta med det andra steget, som är att torka fukten och ta bort spår av mögel från bilens insida.
 3. Kontrollera systemet luftkonditionering. När luftkonditioneringen är på komprimeras vattnet. Som ett resultat dränerar det pollen, sporer, damm och bakterier, vilket underlättar tillväxten av svampar och bakterier inuti luftkonditioneringsmekanismen. Den senare sprids i hela bilens kupé när luftkonditioneringen är aktiverad och en unken lukt känns.

Deodorisera interiören i din bil

Efter att ha identifierat källan till den unkna lukten, rekommenderas att neutralisera den med olika mer eller mindre effektiva medel upp till en viss gräns.

 • Om lukten kommer från luftkonditioneringssystem, det beror därför på bakterier, svampar som trängt in i enheten samt stillastående vatten. Använd i det här fallet a deodorant spray för att eliminera den dåliga lukten genom att spraya denna produkt i de olika kanalerna i luftkonditioneringssystemet. Dessutom bör bilens luftkonditioneringssystem behandlas regelbundet (varje år) med en luftfräschare.
 • Andra problemområden kan också behandlas upprepade gånger. Se till att behandla var och en av dem väl och speciellt att spraya deodorantprodukten väl i skrymslen och vråren där den unkna lukten kommer ifrån. Det rekommenderas dock att missbruka inte deodoranten inne i bilen annars blir luften andningsbar. Om en stor mängd av produkten har sprayats på de områden som ska behandlas är det bäst att torka dem med en svamp.

Neutralisera unken lukt i bilinteriören

För neutralisera den unkna lukten inne i bilen är det lämpligt att använda bikarbonat, en produkt som är lättillgänglig på marknaden. Att göra detta :
 1. Sprid en tillräcklig mängd natriumbikarbonat inuti bilen, särskilt på mattor som invaderats av mögel;
 2. Penetrera produkten inuti mattorna;
 3. Låt det verka i cirka två timmar;
 4. Dammsug bort överflödigt bakpulver.
Att rengöra mattorna och golvet i bilen på rätt sätt hjälper också neutralisera den unkna lukten i kupén. Att göra detta :
 1. Skrapa bort fläckar och smuts med en spatel eller kniv;
 2. Blanda 250 ml vatten och två matskedar lut;
 3. Häll lösningen i en sprayflaska och fukta området som ska behandlas (bland annat golv och klädsel);
 4. Låt verka i några minuter;
 5. Rengör området som ska behandlas med en svamp, var noga med att bära hushållshandskar ;
 6. Dammsug den återstående formen.

Vid behov är det möjligt att hyra en handdammsugare från en järnaffär som erbjuder denna tjänst för att lätt nå svåråtkomliga hörn.

Ta bort mögel från bilen

När spår av mögel och fukt har lokaliserats kan de tas bort.

 • I fall att mögel på klädseln från baksätet eller framsätena är allt du behöver göra:
 1. Låt bilen torka under solen genom att lämna fönstren öppna för optimal ventilation;
 2. Borsta bort torkat mögel för att lossa det från klädseln.
 • a dammsugare tar bort mögel som har fastnat i tyger och mattor.
 • I händelse av att mögel har invaderat mousse bänkar och sittplatser är det nödvändigt att ring en professionell att få dem rengjorda. Han kommer att använda den teknik som kallas desinfektion. Observera att denna lösning kan visa sig vara ganska dyr.
 • Det är också möjligt attta bort mögelgenom absorption. För att göra detta, använd kalciumdiklorid, ett fast, vattenfritt salt, även kallat kalciumklorid. Det kommer i form av granulat som är kapabla att absorbera en mängd vatten som motsvarar två gånger sin egen volym. När de tar bort mögel blir dessa granuler flytande. Det är tillrådligt att använda denna kemikalie korrekt för att optimera dess effektivitet. För att göra detta, följ stegen nedan:
 1. Ordna kalciumkloridgranulat i en förperforerad vaxad kartong;
 2. Placera lådan i en emaljkruka för att fånga upp vätskan som droppar under mögelborttagning;
 3. Placera setet i bilen;
 4. Lämna pannan i bilen så länge den perforerade lådan fortfarande innehåller kalciumdiklorid;
 5. Fyll behållaren med granulat när det bara finns vätska kvar i lådan;
 6. Upprepa operationen tills formen är helt borttagen från bilens inre.

Observera att målet nås när det inte finns mer vätska i pannan.

Förutse återkomsten av unken lukt i din bil

För att förhindra att den unkna lukten kommer tillbaka till din bil måste du:

 • Behandla luftkonditioneringssystemet systematiskt med deodorantspray;
 • Upprätthåll renheten i bilens inre;
 • Skydda den från fukt genom att vädra den regelbundet och låta fordonet torka systematiskt i solen.