Cykla i regnet: våra säkerhetstips

Vägtrafiken är generellt sett svårare i regnigt väder. Bilar, fotgängare, men även cyklar måste anpassa sig till denna situation. Därför kommer här några tips för säker cykling i regn.

Cykla trots dåligt väder

Hur klär man sig för att cykla i regnet?

Innan du ger dig ut på en cykel i regnet är det ändå viktigt att prata om kläder att bära under denna situation. För att skydda sig från regn eller lera måste cyklisten faktiskt klä sig därefter. Här är kläderna du behöver för att cykla i regnet:

 • En cykeltröja

Det finns för närvarande vattentäta cykeltröjor, andas och passar alla klimat. De finns till och med i en långärmad version och rekommenderas särskilt för en ganska sportig träning.

 • En regnjacka för att skydda armar och bröst

I avsaknad av en tröja, den regnjacka är viktigt, särskilt i kallt och regnigt väder. Det idealiska är att välja en lätt, andningsbar och vattentät modell såklart. De typer av jackor som får plats i fickan kan också ibland vara till stor hjälp. Detsamma gäller för traditionella ponchos. Dessa finns till och med i versioner dedikerade till cykling, men kan ibland orsaka fallskärmseffekt i händelse av vind stark.

 • Regnbyxor, shorts eller kjol för att skydda benen

Det rekommenderas också att välja en vattentät och andningsbar botten. Dessutom, om det är byxor, är ditt bästa val att gå en storlek något över så att du kan bära andra byxor under. Det finns också "Rainlegs" som är lika bra för den här situationen. Var dock medveten om att när byxorna skyddar benen kommer det då att rinna vatten på skorna.

 • Vattentäta overallsskor att ta på över sneakers eller stövlar

Eftersom regnvattnet som kommer från byxorna rinner direkt på skorna är det bäst att ha på sig överdragsskor vattentät. Annars kan även vattentäta strumpor vara till stor hjälp.

 • En vattentät keps för att skydda huvudet

de vattentät hatt är det perfekta tillbehöret för att hålla huvudet torrt. När du använder en cykelhjälm är det idealiskt att välja en modell som har få ventiler för att hindra vatten från att komma in. En modell med visir är också att föredra för god synlighet, annars kan även cykelglasögon göra susen.

 • Handskar för att skydda händerna

Förutom att hålla kontrollen över cykeln cykelhandskar, speciellt vattentäta och vindtäta, underlättar också blodcirkulationen i fingrarna.

Hur cyklar man säkert i regnet?

Här är några tips för säker cykling i regn:

 • Kontrollera status för däck

De blöta vägar är ofta beströdda med små stenar, inklusive små bitar av flinta, som bärs av regnet. För att begränsa risken för punktering är det därför lämpligt att använda däck i gott skick. Det är också fördelaktigt att lufta däcken med cirka 1 bar för att ge dem mer grepp.

För att få mer grepp är ett litet knep att applicera vinäger på däcken med en trasa. Även om detta trick verkar ganska långsökt, erbjuder det fortfarande ett överraskande resultat. Vinägern hjälper faktiskt till att avfetta däcket, vilket ökar dess grepp. Effekten av ättikan är dock ganska kortlivad. Den bör alltså tillämpas före varje åktur, men även så fort tillfälle ges.

 • Anta en cykeltur anpassad efter regnet

Att cykla i regnigt väder kräver antagande av vissa beteenden:

 • Vet hur man förutser

Det viktigaste beteendet att anta är att veta hur man ska förutse. Faktum är att i regnet är effekterna av överraskning avsevärt många. Så, huvudsaken är att kunna trottoarkant korrekt, trots att bromssträckan är längre. Det är också viktigt att veta vad man kan förvänta sig i närvaro av döda löv eller pölar etc. Detta hjälper till att förhindra fall eller till och med förhindra allvarligare olyckor.

 • Vet hur man bromsar i regnet

På en våt bana ändras bromsningen på en cykel. Det beror på att greppet på dynorna minskar, speciellt om cykeln har stålfälgar. Detta ökar sedan bromssträckan. Därför är det lämpligt att undvika att bromsa plötsligt. Det ideala är att försiktigt bromsa flera gånger i rad. Förutom att torka ut fälgarna optimerar detta även bromsningen. Dessutom är det också att föredra att välja aluminium fälgar eftersom de är mindre känsliga för inverkan av vatten på bromsning. Tänk också på att nav- eller skivbromsar i allmänhet påverkas mindre av regn. Men oavsett utrustning är det tillrådligt att köra i lagom hastighet i regn och att vara försiktig.

 • Vet hur du undviker riskfyllda ytor

På grund av regnet blir vissa underlag snabbt hala och farliga på en cykel. Metallytor, som t.ex gatubrunnslock, byggarbetsplatser eller till och med tåg- eller spårvagnsspår är alla berörda. Målade ytor som vita ränder på vägar är också generellt sett mindre vidhäftande jämfört med bitumen. Du bör också undvika vattenpölar, olja eller klumpar av löv.

 • Skaffa stänkskydd

För att undvika stänk av lera eller vatten som kommer från rotationen av cykelns däck, är fendrar de perfekta tillbehören. De finns för bakdäcket på en cykel, men även för framdäcket. Dessutom finns det även små plastskydd som fästs under sadeln på cykeln.

 • Ombordstigningsljus

För bilister minskar sikten i regn på grund av den immiga vindrutan eller vattendroppar på speglarna. Cyklisten måste därför vara mer synlig i regnet, även mitt på ljusa dagen gentemot andra trafikanter. Ljus är ibland viktigt.

Hur underhåller man cykeln?

Efter en cykeltur i regnet är en av reflexerna att ta till sig rengör cykeln omedelbart, speciellt dess däck. Operationen består i att ta bort alla främmande kroppar och rester som har lagt sig där. Du bör också tänka på att rengöra kedjan och smörja den för att förhindra att den rostar.

Dessutom är det också att föredra att kontrollera alla komponenter i cykeln före och efter varje tur. Det kan vara däck, bromsar, belysning eller till och med spännbultar osv.