5 tips för att dra nytta av Black Friday

Fenomenet Black Friday kommer direkt från USA. Det här är en tid då butiker och stormarknader har bra kampanjer. Men är det möjligt att förena besparingarna med denna parad av bra affärer och ekologiskt förhållningssätt? Hur tar man rimliga fördelar av dessa erbjudanden för julklappar? Allt du behöver veta för att njuta av Black Friday samtidigt som du undviker överkonsumtion.

Hur sparar man pengar med Black Friday?

Var kommer Black Friday ifrån?

Denna kommersiella aktion från USA, som ofta pekas ut som nollsvinnets fiende nummer ett, är mötesplatsen för stora varumärken och konsumenter som letar efter bra erbjudanden. På programmet: många föremål som kläder, smartphones, datorer, elektroniska tillbehör eller möbler till försäljning i butik, men även online. Dessa imponerande minskningar leder oundvikligen till överkonsumtion, bestraffad av en ekologisk kostnad.

Vilka insatser?

De attraktiva priserna och de betydande besparingarna som förespråkades under Black Friday döljer en oroande verklighet:

 • Reklam och överkonsumtion

Med tillströmningen av e-postmeddelanden, affischer på alla skyltfönster, textmeddelanden som förespråkar tusen sänkningar, har det blivit svårt att undkomma Black Friday. Enligt föreningens direktör Zero Waste Frankrike, detta konstgjorda system uppmuntrar överkonsumtion, särskilt med hänsyn till den miljömässiga verkligheten såväl som arbetsvillkoren för de berörda arbetstagarna. För att inte tala om att vissa stora varumärken har lager uppströms för att sälja mer. Dessutom är modeindustrin fortfarande en av de mest förorenande industrierna i världen!

 • de dold vikt av föremål

I Frankrike observerar specialister en resursförbrukning tre gånger tillöverlägsen till planetens optimala kapacitet. Inköp av nya produkter, möbler, kläder eller elektronik kräver dockextraktion, den'utnyttjande så väl som transport av råvaror. Å ena sidan utgör dessa miljontals produkter som förvärvats under helgen Black Friday "en dold kostnad" som konsumenterna inte känner till. De senare informeras inte om steget före köpet. Enligt statistik registrerar ett franskt hus i genomsnitt nästan 2,5 ton ackumulerade föremål. Å andra sidan använde tillverkningen av dessa föremål nästan 45 ton råmaterial. Ett annat exempel: gram mineraler i smartphonechips. Dessa kräver en schaktning av 200 kg material. Från att skicka massiva e-postmeddelanden för att informera om kampanjer, skriva ut etiketter och affischer, reklam tillägnad evenemanget har en stark inverkan på planeten.

 • De växthusgas

Ta hand om dina saker istället för byt ut dem, utom vid verkliga behov, minskar utsläppen av växthusgaser avsevärt. Huvudfaktorn som spelar in i den globala uppvärmningen. Dessutom genererar transporter till shoppingsajter online under Black Friday-dagarna ett tungt koldioxidavtryck.

Fokus på Green Friday

Lanserades 2017 av ENVI-gruppen, rörelsen Grön fredag strävar efter att erbjuda mer ansvarsfull konsumtion och noll avfall genom att höja medborgarnas medvetenhet särskilt mot överkonsumtionen av Black Friday. Målet är att bevisa att det är möjligt att bevara planeten genom att revidera konsumtionsvanorna. Konceptet innehåller flera aspekter:

 • Prioritera mat produkter av'rättvist jordbruk, biologiska.
 • Begränsa köp av nya produkter och gynna de som redan är i omlopp. Deras pris är lägre.
 • Föredrar mer ekologiska och ekonomiska alternativ som t.ex poolning, den uthyrning, den Don där den byteshandel. Det fungerar även bra för presenter. Det är fullt möjligt att erbjuda begagnade accessoarer eller föremål till jul. Många andra omständigheter kräver inte köp av nya produkter.
 • Prioritera alternativa transporter: skotrar, promenader, cyklar.
 • Förvärva mindre, men av kvalitet.
 • Sortera i hennes garderob: flera märken, inklusive unga modemärken som engagerar sig i ansvarsfull och motiverad konsumtion, har gått samman för att bilda Male Friday Green Again-kollektivet. Målet är att utbilda konsumenter att endast förvärva de som de verkligen behöver. Uppmuntra dessutom reparation, donation, försäljning, återvinning för att främja en mer cirkulär ekonomi och mindre använda planetens resurser.
 • Föredrar reparation av kläder: en förebyggande kampanj genomfördes för att öka medvetenheten om det avfall som orsakas av minskningar. Detta syftar till att peka finger åt "allt engångs" till förmån för hållbara kläder. Alternativet till konsumtion som föreslås är i synnerhet reparera. Denna rörelse försöker föregå med exempel när det gäller ansvarsfull konsumtion: istället för att skaffa nya kläder räcker det att reparera de gamla för långvarig användning.

Black Friday och ekonomin: vilka miljöansvariga tillvägagångssätt?

Svart fredag? Nej, i samband med överflödig konsumtion, kännetecknad av förvärv av icke-nödvändiga varor. Ja, för att tillfredsställa ett väsentligt, motiverat och övervägt behov. Så, för att inte ge efter för frestelsen att köpa tvångsmässigt:

 • Det är viktigt att göra en behovsinventering, lika mycket till sig själv eller som en gåva. Det idealiska är att göra en önskelista eller en inköpskatalog och på så sätt ge bättre överblick över prioriteringarna och de verkligt nödvändiga föremålen eller tillbehören, när din garderob eller garderob har sorterats. Detta gör att du kan undvika tvångsmässiga och överflödiga köp samtidigt som du kontrollerar din plånbok.
 • Tänk också på övervaka priserna varje år, ofta problematisk. Det händer faktiskt att försäljningspriset som presenteras i överstruket pris är mycket högre än försäljningspriset under normala tider.
 • Alltid jämför priserna se till att genomföra forskning i förväg. Kontrollera om det finns en procentandel av priset som erbjuds som en sänkning. För att undvika att trotsa folkmassorna under Black Friday kan du vänta till Cyber ​​​​Monday när du handlar hemifrån eller på kontoret.
 • Föredrarkontant köp : Det ideala är att använda pengarna och se till att ta med precis det du behöver till tävlingarna. Och inte det blå kortet som uppmuntrar till mer utgifter!
 • Se sätta en utgiftsgräns: med ett kreditkort är det tillrådligt att se till att en utgiftsgräns inte överskrids. För fler försiktighetsåtgärder, tveka inte att skriva beloppet med fetstil och stora bokstäver, klistra sedan upp det framför kortet eller på din plånbok.