Tina kött ordentligt: ​​4 praktiska tips

Hur förvarar man kött på ett säkert sätt? Frysning är den bästa lösningen. Det är dock nödvändigt att tina det för att förbereda det. Det finns tre metoder för upptining, nämligen i kylskåp, i mikrovågsugn och i kallt vatten.

Tina köttet

Tina kött på tre sätt

De frysning är en effektiv metod för bevara köttets kvalitet. Faktum är att om konsumenten köper månadens eller veckans leverans på en gång, kan han frysa. Dessutom kan fryst kött lagras länge. Dessutom är det lätt att laga. Men för att laga det måste det redan vara det tina korrekt. Annars kan bakterier och mikroorganismer växa.

Det finns tre sätt att säkert tina kött. de kylskåp är en lösning. Denna metod är förvisso långsam, men avfrostning är klar grundlig. Faktum är att av de tre teknikerna kräver det tålamod. Men denna elementära metod garanterar kvaliteten på köttet. Det går även bra att tina kött med lite vatten. Vattentemperaturen är hög jämfört med frysen som är runt -18°C. Detta mormors trick är lätt att göra. Upptining av kött kan också göras i mikrovågsugn. Denna teknik är snabb, eftersom allt du behöver göra är att använda apparatens avfrostningsfunktion.

Upptining i kylen

Denna metod att tina i kylskåpet är intressant. Faktum är att köttet tinar så homogen och djupgående. På så sätt behåller den all sin smak. Denna teknik är förvisso långsam, men idealisk för möra bitar. Det tar ungefär fyra timmar för små bitar. Å andra sidan kräver stora delar tolv till tjugofyra timmar avfrostning. Det är viktigt att tillaga tinat kött. För att göra detta, här är några tips att följa.

 • Håll kyltemperaturen vid 4°C: denna temperatur är idealisk för kött, eftersom den bevarar dess kvalitet. Om maten utsätts för för hög temperatur finns det risker. Å andra sidan, med för låg temperatur tinar inte köttet.
 • Lägg köttet på en tallrik eller skål och behåll omslaget: tallriken fungerar som skydd för andra livsmedel i kylskåpet. Det hindrar vätskan från köttet från att rinna in i kylen.
 • Lägg köttet på den nedre nivån: Observera att de olika våningarna i kylskåpet har sin egen temperatur. Det rekommenderas att lägga köttet i nedre fack som är idealisk för upptining. Efter tjugofyra timmar, kontrollera om det har tinat. För att göra detta, använd ett vasst föremål. Pricka köttet för att se om det är mört och vänd på det. Eftersom den kan stå i kylen en dag eller två kan den tillagas senare. Att notera han frys inte in rått kött igen. Det är nödvändigt att tillaga det innan du sätter tillbaka det i frysen.

Mikrovågsupptiningsmetoden

Denna metod är särskilt snabb att tina kött. Den senare tillagas ute och alltid rå inuti. Denna teknik är idealisk för tunna bitar, eftersom upptining sker på några minuter. Ändå, mikrovågsugnen kan även rymma stora köttbitar. Det är viktigt att tillaga köttet efter upptining. Vissa rekommendationer ska följas.

 • Ta ut köttet ur förpackningen: plast eller matfilm hindrar kokande vatten från att cirkulera över hela köttytan.
 • Lägg köttet på en tallrik eller skål: eftersom köttet är förkokt fungerar tallriken eller skålen som mikrovågsskydd. I händelse av att fina bitar blandas med stora bitar kan de läggas mitt på tallriken.
 • Använd avfrostningsfunktionen : de flesta mikrovågsugnar har en avfrostningsfunktion. Köttets vikt avgör hur länge operationen pågår. För att göra detta anger du helt enkelt matens vikt i apparaten. Dessutom är det viktigt att kontrollera dess tillagning. Du kan stänga av mikrovågsugnen i en minut eller två och känna på köttet för att se om det är mört innan du sätter tillbaka det i ugnen för att fortsätta tillagningen.
Det rekommenderas att omedelbart tillaga tinat kött i mikrovågsugnen. Eftersom det utsätts för en hög temperatur gynnas utvecklingen av mikroorganismer. Kött kan frysas igen så länge det är tillagat i förväg. Denna metod kräver särskild uppmärksamhet med tanke på risk för bakterietillväxt.

Upptining i kallt vatten

Detta trick är tillgängligt för alla. Dessutom tar upptining bara några minuter. Dessutom förblir köttet alltid färskt. Ändå är det användbart att slå in den i en lufttät påse eller en film för att skydda den från bakterier. Det är avgörande att släpp ut luften i påsen. Om köttet redan är inslaget är det inte nödvändigt att ta bort omslaget. Det är viktigt att alltid tillaga kött när det är tinat. Här är proceduren att följa:

 1. Häll vatten i en stor skål eller salladsskål;
 2. Sänk ner köttet i vattnet;
 3. Låt tina;
 4. Byt vattnet var trettionde minut.

Beroende på köttets vikt kan upptinningen vara mer eller mindre snabb. Således är det möjligt att tina 500 g kött på femton eller till och med trettio minuter. För en stor mängd kan avfrostning ta två till tre timmar.

Andra viktiga punkter:

 • Tina inte köttet kl utomhus eller varmvatteneftersom dessa metoder främjar spridningen av bakterier;
 • Efter upptining av köttet i kylen går det att låt stå i kylen en dag eller två ;
 • Om konsumenten väljer att tina i mikrovågsugn eller i kallt vatten är det absolut nödvändigt att laga mat omedelbart;
 • När det är tillagat kan köttet frysas igen.

Slutligen, även om dessa tre upptiningstips är hälsosamma och effektiva, är det absolut nödvändigt att du följer anvisningarna för varje metod för att bevara smaken och konsistensen på maten.

När du är osäker är det bäst att inte konsumera köttet.