Hur gör du ditt hushållsarbete effektivt?

Det är alltid trevligt att ha ett rent och städat hus. Men hushållning är ofta en tråkig uppgift. Ibland görs det hastigt, felaktigt. För att effektivt städa huset är här några vanliga misstag att undvika vid städning.

8 misstag att inte göra när du städar

Rengör inte dammsugaren

Att använda en robotdammsugare eller vanlig manuell dammsugare regelbundet är en bra idé för att ta bort damm. Men om enheten inte är väl underhållen kan det hända att dess sugkraften minskar avsevärt, speciellt när hennes väska är nästan full. Således suger den in mindre damm och är inte effektiv. Det är därför tillrådligt att inte vänta tills dammsugarpåsen är full med att tömma den. Dessutom kan en dåligt underhållen dammsugare också släppa en obehaglig lukt under dess användning eftersom rester av damm och mat kan skapa en miljö som gynnar utvecklingen av mögel. Här är några användbara tips när du använder en dammsugare:

  • Inspektera dammsugarpåsen innan du använder enheten och töm den vid behov;
  • Ta bort dammkulor, får och hår som fastnat i änden av dammsugarens handtag;
  • Rengör de olika delarna som utgör dammsugaren såsom huvudet, röret eller filtret;
  • Byt ut eller töm dammsugarpåsen när den är 2/3 full.

Överbelasta en diskmaskin

En överbelastad diskmaskin rengör inte ordentligt och är ett slöseri med tid. Det kommer faktiskt att bli nödvändigt att tvätta om redskapen som har lämnat spår av smuts. Idealet är att kör diskmaskinen flera gånger vid behov och undvik att proppa alla smutsiga diskar på en gång.

Det är också viktigt att veta att knivar inte bör placeras i denna enhet. Det beror på att alkaliska medel i diskmaskinsprodukter, fukt och värme gör att knivar tappar skärpan med tiden. Dessutom tål knivhandtag i allmänhet inte fuktig värme. Idealet är att tvätta knivar för hand.

Överfyllning av tvättmaskinen

När smutsig tvätt hopar sig är det frestande att fylla tvättmaskinstrumman till brädden. Vissa tycker till och med att det är ett sätt att spara vatten, el och tid. Denna idé är helt fel eftersom en alltför full tvättmaskin kommer att öka förbrukningen av vatten och el. Dessutom kan denna åtgärd också leda till för tidig försämring av maskinen. Samma sak gäller frågan om att spara tid. Det är faktiskt meningslöst att fylla tvättmaskinen till brädden för att gå snabbare, för förr eller senare kommer det att bli nödvändigt att rengöra all smutsig tvätt.

För att ha rätt tvättad tvätt samtidigt som du sparar vatten och el, rekommenderas att inte överbelasta tvättmaskinen. Det är viktigt att ge tillräckligt med utrymme i trumman så att kläderna kan röra sig ordentligt under tvättcykeln. Å andra sidan kommer en lagom full tvättmaskinstrumma också att förhindra att envisa fläckar uppstår på tvätten.

Använder för mycket tvättmedel

När man använder tvättmaskinen brukar många också använda för mycket tvättmedel. Du ska veta att förutom att förorena i onödan, så orsakar för mycket tvätt också dålig sköljningLinné. Det rekommenderas därför att använda rätt mängd tvättmedel vid tvätt av smutsiga kläder. För att göra detta, bara se indikationerna som finns på baksidan av tvätten.

Rengör inte tvättmaskinen

Vissa tror också att tvättmaskinen rengör sig själv när den slås på, ändå är denna idé helt fel. Faktiskt en tvättmaskin blir smutsig efter varje användning och fyller med mögel. Temperaturen inuti trumman är gynnsam för tillväxten av bakterier och mikrober. Här är stegen att följa för att rengöra en tvättmaskin:

  1. Häll 1 liter vit vinäger i trumman på tvättmaskinen;
  2. Tillsätt en kopp bakpulver;
  3. Vrid maskinen vid 90° i cirka 2 minuter;
  4. Stanna maskinen och låt stå i en timme innan du startar om en fullständig tvättcykel;
  5. Utför en ny tvättcykel vid 90° genom att tillsätta 1 liter vit vinäger igen för att ta bort resterna.

I händelse av att smuts finns kvar inuti trumman är det nödvändigt att ta bort det med en trasa impregnerad med vit vinäger. Glöm inte att rengöra trumtätningarna med en ren trasa och använd vid behov en mjuk borste, Marseille-tvål och lite ljummet vatten. Denna operation måste utföras minst en gång varannan månad. Filtren och tvättmaskinens tvättmedelslåda bör också rengöras regelbundet.

Använd en fuktig trasa för att ta bort damm

I avsaknad av en dammsugare händer det ofta att för att ta bort damm från en möbel använder vissa människor en torkduk eller en fuktig trasa. Denna åtgärd rekommenderas inte alls eftersom, tvärtom, en trasa indränkt i vatten kommer blockera dammrörelse och fäst den senare på ytan. Att använda en våt trasa för att ta bort damm främjar dessutom uppkomsten av fula märken. Det ideala är att använda en torr antistatisk mikrofiberduk och en dammspray om möblerna är för smutsiga.

Häll rengöringsmedel på en möbel i rå trä

I avsaknad av lack kommer trämöbler att tendera att absorbera vätskor, oavsett dess väsen. För att rengöra den effektivt är det därför tillrådligt att inte hälla rengöringsprodukten direkt på den smutsiga ytan. Idealet är att spraya rengöringsmedlet på trasan som kommer att användas för att rengöra skåpet.

Putsa fönstren när det är varmt ute

Det är vanligt att tro att fönsterputsning vid bra väder är idealiskt eftersom solens strålar hjälper dig att se smuts bättre. Detta misstag bör undvikas eftersom produkten som används för att rengöra fönstren under inverkan av värme tenderar att torka snabbare, vilket gynnar uppkomsten av fula märken. Det är bäst att putsa fönstren när vädret är molnigt.