Hur man odlar lök hemma?

En viktig grönsak för kockar, lök är oundvikliga i trädgården. Observera att denna krydda är mycket populär bland trädgårdsmästare för deras enkla plantering. Inget behov av ett stort utrymme eller specifik utrustning. Allt som krävs är lämplig jord och några exakta åtgärder för att odla lök hemma.

Lök planterad i marken

Välj den lök du vill odla

Lök tappas främst in tre sorter : vit, gul och röd eller lila lök. Dessa sorter av lök skiljer sig huvudsakligen i sin smak. De vita är kända för att vara starka och syrliga, medan de gula löken är sötare. Rödlök, å andra sidan, anpassar sig till praktiskt taget alla rätter, vare sig den är tillagad eller rå. Således beror valet av sort endast påanvändning som den är tillägnad.

Bortsett från smak, väljs lök också efter plats. Verkligen, vissa sorter är mer lämpade för kyla eller värme. Det är bäst att välja lök som växer lokalt.

Observera att tillväxttid av växten varierar också beroende på vilken sort som väljs. Det finns kortdagslökar som gror på vintern och är mer lämpade för södra länder. Långdagslök gror på sommaren och trivs bättre i norr.

Välj typ av plantage

Lök planteras antingen från fröna eller med hjälp av lökarna.

 • Plantering med frö görs i första hand inomhus, innan de transplanteras till utsidan. Du kan ha egna frön, men det enklaste sättet är att köpa dem direkt från fackhandeln. Lök planterad i frön mellan 6 och 9 månader innan de skördas. De kräver också vissa skyddsåtgärder vid dåligt väder.
 • Starkare och snabbare, löken som planterats av lökarna lämpar sig bäst för hemplantering. Transplantationslök säljs direkt från plantskolor. Allt du behöver göra är att lägga dem i jorden och vänta ungefär 4 månader för skörd.

Att hitta rätt plats att odla lök på

Valet av plantagemark är avgörande för att få en bra skörd. Föredra rik, lätt och lös jord. Lök är särskilt förtjust i en torvmark, inte för lerig eller för sandig. För att löken ska växa ordentligt måste den ha nytta av näringsämnen som de behöver. De kan behöva mer gödsel för att växa optimalt. Men den kemiska gödselmedel rekommenderas inte. Lite av kompost rik på fosfor och kalium är mer än tillräckligt för att gödsla jorden. Om jorden är torr, tillsätt mer organiskt substrat svart för att göra den bördig. Det önskade pH-värdet för att odla lök är mellan 6 och 7,5.

För att ha helt friska stora lök, den markberedning bör göras ca 1 månad i förväg. Plantera inte direkt efter att du har lagt till kompost, utan låt jorden suga upp näringen. Välj också en soligt ställe. För små trädgårdar kan lök odlas på höjden för att dra nytta av ljuset.

Ställ in rätt tid

Att plantera lök kan göras på våren, i slutet av sommaren eller på vintern. Några villkor måste dock iakttas.

På våren planteras lök bäst med lökar och inte av frö. I allmänhet väljs denna period endast om sommaren förväntas bli regnig.

 • I slutet av sommaren, lök odlas med frön och den lökar. Plantering kan göras direkt i trädgården.
 • På vintern, den plantering sker inomhus först. Plantorna transplanteras sedan in i trädgården när våren kommer. Den extrema kylan tillåter inte löken att växa ordentligt. Plantering kan dock göras så länge som temperaturen är över -6 ° C.

I alla fall är det lämpligt att plantera lök när månen håller på att avta, oavsett om odlingen sker med frö eller med lökar.

Lägg löken i jorden

Istället för att plantera löken direkt i trädgården är det det rekommenderas att förbereda lökarna genom att lägga in dem fuktig jord 2 veckor i förväg. Placera dem inomhus tills de gror, plantera dem sedan i den tidigare förberedda trädgården.

Här är stegen att följa för plantering:

 1. Gör hål ca 3 gånger glödlampans längd.
 2. Respektera mellanrum på 10 till 15 cm mellan plantorna och ca 40cm mellan odlingsraderna. Ju större utrymmen desto större blir löken. För fröna krävs ett utrymme på cirka 2 till 5 cm.
 3. Placera glödlamporna i hålen och täck dem med jord ca 1,5 till 2 cm tjock.
 4. Slutför planteringen med en vattning.

Underhåll plantagen

Även om lök är ganska resistenta, är visst underhåll nödvändigt.

 • Plantagen bör vattnas lätt och regelbundet, med en hastighet av 2 cm3 vatten per vecka. Lök behöver inte vatten under hela sin tillväxt, men speciellt under lökbildning. Alltsåvattning bör särskilt göras 20 dagar före skörd.
 • Lök kan påverkas av vissa infektioner och sjukdomar. För att förhindra dem är det tillrådligt attassociera plantagen med rädisor som är naturliga beskyddare.
 • Löklökar skonas inte heller av vissa insekter, vems rotflugor specifikt. De insekticid tvålar visat sig vara effektiva för att snabbt eliminera dem.
 • Lök tolererar inte plötsliga temperaturförändringar. Man måste se till att deras miljö är det mellan 15 och 25°C.
 • De ogräs kan också störa den korrekta utvecklingen av glödlampan. För att ta bort dem är det lämpligt att använda en hacka istället för att dra av dem för hand. Denna gest hjälper till att bevara lökarna.
 • Du måste veta kombinera rätt växter för att säkerställa tillväxten av lök. I trädgården växer denna lökväxt mycket bra tillsammans med morötter, jordgubbar, tomater, sallad, gurka eller till och med rödbetor. Hon gillar det dock inte baljväxter, som ärtor eller bönor.

Skörda löken

När deras topp förvärvar en något guldgul färg, löken är mogen. Vid denna tidpunkt kan växterna tas upp ur jorden för att torkas i solen. de torkning av lök tar en dag eller två beroende på fallet. Efter detta steg är löken flyttas inomhus och förvaras på en torr plats. Helst förvaringsfack måste vara trådnät så att luft kan cirkulera där. Skörden är vanligtvis klar efter fyra månader, men växttiden beror på olika kriterier, såsom lökens sort eller vilken odlingsmetod som används.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found